Koraszülést okozhat a rossz fogíny

A fogíny betegségek sikeres kezelésével a kismamáknál csökkenthető a koraszülés kockázata is - vélik amerikai kutatók.

FogínygyulladásAmerikai kutatási eredmények szerint a fogíny betegségeinek eredményes kezelésével csökkenthető a kismamák esetében a koraszülés kockázata is. Az eredmények egy 160 fő részvételével zajlott vizsgálatsorozatnak köszönhetőek, amelyeket az amerikai szakemberek az Amerikai Fogászati Kutatások Egyesületének idei konferenciáján ismertettek a szakmával.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák háromszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik. Azt már korábban megállapították, hogy a súlyosabb fogíny fertőzések serkentik a prosztaglandin és a tumornekrózis-faktor termelődését, ezek a vegyületek pedig ismerten szerepet játszanak a vajúdás beindításában.

A Pennsylvania Egyetem kutatói által vizsgált 160 nő mindegyike valamilyen fogíny panasszal rendelkezett, és terhességük 6-20. hetében jártak - a vizsgálati időszakban a szakemberek mindegyik anyuka fogínyfertőzését megpróbálták megfelelően kezelni, ami az esetek harmadában sikerrel is járt. A sikeresen kezelt ínypanaszok pedig szoros összefüggést mutattak a megfelelő időben bekövetkező szülés bekövetkeztével - a sikertelenül kezelt fogíny problémák esetében pedig jelentősen nagyobb volt az esély arra, hogy a baba a 35. hét előtt szülessen meg.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Animáció: HáziPatika.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: