Elveszíthetjük a lábujjunkat a balerinacipő miatt?

A tűsarkú cipők veszélyeiről sokat olvashattunk már, de a szakemberek szerint a teljesen lapos sarkú balerinacipellők sem egészségesek: mivel a legtöbbször igen szűkek, összenyomják a lábujjakat, és benőtt körmöt okozhatnak.

A szakemberek szerint a balerinacipők divatossá válásával egyre többen fordulnak orvoshoz benőtt körömmel. A szűk cipő ugyanis összenyomja a lábujjakat, ezért a köröm meghajlik, belevájódik a körömágyba, komoly fájdalmakat okozva. A benőtt köröm nehezen gyógyul, és a szövődményei között megtalálhatjuk a gyulladásokat, és ha nem kezelik megfelelően, akkor a csont is megfertőződhet. Ez a legrosszabb esetben a lábujj elveszítésével járhat.

Magas sarok A tűsarkú cipőket mindig is a nőiesség egyik szimbólumának, a szexuális vonzerő egyik eszközének tartották, mely hosszabbnak mutatja a női lábat és kecsesebbé teheti a viselőjét. Az Archives of Sexual Behavior című szaklapban publikált tanulmány szerint a férfiak jobban odafigyelnek a magas sarkút viselő nőkre és szívesebben segítenek is nekik, mint azoknak a hölgyeknek, akiken lapos sarkú cipő van. Tudjon meg többet, kattintson! Dr. Mike O'Neill sebész szerint ez szerencsére meglehetősen ritka, de előfordulhat, különösen azoknál, akik cukorbetegek, keringési problémákkal küzdenek vagy a szervezetük nehezebben küzd meg a szervezetükkel. "Azonban mindenkinek figyelnie kell a benőtt körömre, mert ha nem kezelik, könnyen kórházba is kerülhetünk miatta, a hosszas antibiotikum-kúráról vagy az esetleges felülfertőződésekről nem is beszélve" - tette hozzá.

A szakember szerint a benőtt köröm leggyakoribb oka a rosszul megválasztott, szűk cipő, melyben összenyomódnak és meggörbülnek a körmök, de az is fokozza a betegség megjelenését, ha rosszul vágjuk a körmeinket (például túl élesre, hegyesre hagyjuk a köröm szélét). A genetikának is nagy szerepe van, egyes emberek egyszerűen hajlamosabbak erre, mint mások. A hormonok és a stressz pedig megváltoztathatja a köröm növekedésének ütemét, ezért könnyebben belevájódik a körömágyba. A sérült vagy gombás köröm esetén is gyakoribb a benövés.

A balerinacipő viselése a lábujj elvesztéséhez is vezethet

A balerinacipő viselése a lábujj elvesztéséhez is vezethet

A benőtt körmöt a szakemberek különböző stádiumokba sorolják: az elsőnél a köröm széle felsérti a bőrt, de nem igazán látszódik elváltozás, azonban érintésre vagy cipő viselésekor fájdalmas lehet. A második szakaszban a köröm látványosan meggörbül és mélyen belevájódik a bőrbe. A bőr a köröm széleinél megvastagodhat, és könnyen el is fertőződhet. A harmadik szakaszban a benőtt köröm elfertőződik, begyullad, érintésre nagyon érzékeny, a köröm körüli terület kipirosodik, megduzzad és gennyes váladék is ürülhet belőle. Azonban a következő, legsúlyosabb esetben a fájdalom eltűnik, de a gennyes váladék megmarad, és lassan az egész lábujj gyulladttá válhat .

A legsúlyosabb esetekben a benőtt köröm gyógyításához szakember szükséges, aki felvágja és kitisztítja sz érintett területet, emellett pedig antibiotikumos kezelést is előírhat.

A balettcipőknek más veszélyei is lehetnek: a szakemberek szerint ezen lábbelik divatossá válása óta egyre gyakoribbak a tyúkszemek és bőrkeményedések, a cipő kialakítása miatt az inak megnyúlnak, és az úgynevezett sarkantyú is könnyebben kialakulhat a talpon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Erőteljes lesz a felhőképződés, dél felől észak, északkelet felé haladó zivatarokra számíthatunk, melyeket elsősorban felhőszakadás, valamint jégeső kísérhet. Legkevésbé északkeleten várható csapadék. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra