Így viselkednek a férfiak a magas sarkút viselő nőkkel

Egy új kutatás szerint a tűsarkú cipő olyan módon is hatással van a férfiakra, amire nem is gondoltunk volna.

A tűsarkú cipőket mindig is a nőiesség egyik szimbólumának, a szexuális vonzerő egyik eszközének tartották, mely hosszabbnak mutatja a női lábat és kecsesebbé teheti a viselőjét.

Az Archives of Sexual Behavior című szaklapban publikált tanulmány szerint a férfiak jobban odafigyelnek a magas sarkút viselő nőkre és szívesebben segítenek is nekik, mint azoknak a hölgyeknek, akiken lapos sarkú cipő van.
Nicholas Guéguen, az Université de Bretagne-Sud kutatója szerint korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy egy nő megjelenése (például a testalkata vagy az öltözéke) befolyásolja, hogy miként viselkednek vele a férfiak. Ez azonban az első olyan kutatás, mely a cipősarok magasságával és a férfiak reakcióival foglalkozik.

A vörös ruhás nők

A vörös szín az egyik legmeghatározóbb az életünkben, rengeteg szokás és babona kapcsolódik hozzá, figyelemfelkeltő és hangsúlyos. A piros ráadásul erős kapcsolatban áll a szexualitással - a nők például riválisnak tekintik azokat a társaikat, akik ezt a színt viselik. A folytatásért kattintson!

A kutatás során négy kísérletet is elvégeztek. Minden kísérletben figyelték a férfiak válaszait abban az esetben, ha a nőn lapos sarkú, illetve amikor magas sarkú volt. Az elsőben 90 férfi vett részt, és azt vizsgálták, hogyan reagálnak egy 19 éves lány kérésére, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a nemi egyenlőségről. A másodikban 180 férfi és 180 nő vett részt, akiket négy nő (tűsarkúban, illetve balerinacipőben) kért meg arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet az étkezési szokásaikról.

A férfiak jobban odafigyelnek a magas sarkút viselő nőkre

A férfiak jobban odafigyelnek a magas sarkút viselő nőkre


A harmadik kísérletben azt nézték, mennyire segítőkészek egy nővel, aki elejti az utcán a kesztyűjét, ha lapos sarkút vagy ha magas sarkút visel. Összesen 180 férfi és 180 nő vett részt a vizsgálatban. Az utolsó vizsgálatban, egy bárban, 36 fiatalember viselkedését tanulmányozták tűsarkút, illetve lapos sarkú cipőt viselő nőkkel szemben.

Úgy találták, a magas sarkú cipőt viselő nők vonzóbbak a férfiak számára, szívesebben segítenek nekik, a bárbeli kísérletből pedig kiderült, hogy gyorsabban szólítják meg a tűsarkút viselő nőket. A kísérletben részt vevő nők segítőkészségére nem volt hatással az, hogy a kérdezőn lapos vagy magas sarkú cipő volt.

"A férfiakra különlegesen erős hatással van az, hogy egy nőn milyen magas sarkú cipő van" - mondta a kutatás eredményeiről Guéguen. "Ennek valószínűleg a médiában szereplő nőkép áll a hátterében. A tűsarkút viselő nőket szexisebbnek tartjuk, és ezért a férfiak gyakran túlbecsülik a magas sarkút viselő nők szexuális vágyait, félreértelmezhetik az általuk küldött jeleket. Ezért aztán ők is készségesebbek, segítőkészebbek velük" - magyarázta Guéguen.

A szakember szerint a másik lehetséges magyarázat a férfiak viselkedésére, hogy a magas sarkút viselő nők járása megváltozik, emiatt vonzóbbá válnak a férfiak szemében. Bár ezek szerint a magas sarkú viselése igen előnyös a nők számára, más vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a cipők nagyon egészségtelenek, és rendkívül káros hatással vannak a nők lábára.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag