Elkerülhető-e a "felfázás"?

Szinte évente, menetrendszerűen megjelennek azok a kellemetlen alhasi panaszok, amelyeket a köznyelv egyszerűen csak "felfázásként" emleget. Elkerülhetők ezek egyáltalán?

Egy tipikusan női baj: a felfázás

Sok nő tapasztalja késő ősszel vagy télen, hogy erős, görcsös hasi, deréktáji fájdalmak kínozzák, s esetleg a vizelete is véres. A fájdalmas tünetek olyan erősek is lehetnek, amelyek a beteget azonnal orvoshoz űzik, akár a hétvégi ügyeletre. A vizsgálat a legtöbbször olyan betegséget - heveny hólyaggyulladást - mutat ki, amely gyógyítható egy erős antibiotikumos kezeléssel.

Sajnos, igen gyakran nehezítik a nők életét olyan alhasi tünetek, kellemetlenségek, amelyeket a köznyelv leginkább "felfázásként" ismer. Valójában a hólyag nyálkahártyájának megbetegedéséről,hólyaghurutról, hólyaggyulladásról van szó. Sűrűn kell vécére menni, akkor is sürgető az inger, amikor gyakorlatilag üres a hólyag, alhasi fájdalom, görcs jelentkezik. Kérésünkre dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetője ismertette, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha már érintettek vagyunk a témában, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb túlessünk rajta.

Gyakorlatilag minden nőt elér

A felfázásnak is nevezett hólyaghurut, vagyis a heveny hólyaggyulladás és annak idült változata hasonló tünetcsoporttal jelentkezik. "Ez a tünetcsoport életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idős korig bármikor előfordulhat" - mondja Illanitz doktor.

hasgörcs
A fájdalmas görcsök gyakran a bakteriális hólyaggyulladás következményei. Más okok is szóba jönnek

A hólyagnyálkahártya megbetegedése - vérbővé válása - gyakoribb vizelési ingert okoz, amelyeket nehezebb visszatartani, és kis kapacitás mellett is úgy érzi a beteg, hogy nagyon sokszor kell WC-re mennie. A gyakori ürítés vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. Az ilyen esetekben, a bakteriális hólyaggyulladás kialakulásakor minden esetben rövidtávú, nagydózisú széles spektrumú, gyorsan ható antibiotikumra van szükség, még akkor is, ha szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők. Ha a tünetek csökkenése miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre.

Visszatérő baj: az idült hólyaggyulladás

A hólyagban már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. Sokféle ok, például hideg hatás, forró fürdő, szex, hastánc, nagyon csípős fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást - ismertette a szülész-nőgyógyász. A tüneteket, különösen a véres vizeletet nagyon komolyan kell venni. A vizeletben lévő vér ugyanis mindig olyan nyálkahártya-sérülést jelez, amely a kórokozó baktériumok megtelepedésének kedvez, ez pedig nem kívánt, hosszú távú "eljegyzés" lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium laboratóriumi kimutatására, azonosítására, mert a megbetegedések újbóli jelentkezésének elkerülése hosszabb távon csak ennek birtokában lehetséges.

Megelőzhető-e hólyaghurut?

"A válasz egyértelmű: sajnos nem" - mondja Illanitz doktor. Szerinte kétféle nő létezik: akinek már volt, és akinek lesz, azonban nem mindegy, milyen gyakran és milyen súlyos formában támad a betegség. A bő folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, a higiénés szabályok betartása javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben.

Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlnak el, mindenképpen szakorvosi segítség szükséges. "Fontos leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad!" - hívta fel a figyelmet a főorvos. "A szervezetünkben velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre, és ha a szaporodásához ideális körülményeket talál - ilyen lehet a PH érték módosulása, az átmeneti vérbőség, tápanyagok, például cukor jelenléte - egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki. A lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. Fennáll a vesemedence-gyulladás kialakulásának veszélye is: ez akár egy-két napon belül létrejöhet."

A tünetek más bajt is jelezhetnek

Az alsó húgyutakat érintő panaszok, diszkomfort érzések okai nőgyógyászati illetve egyéb urológiai eredetűek is lehetnek. Hasonló tüneteket okozhat például a heveny vulvovaginitis (vagyis hüvely- és szeméremtest-gyulladás), a húgycsőgyulladás, a húgyhólyagkő, a heveny petefészek-gyulladás. Az alhasi fájdalmat okozhatja vakbélgyulladás, vagyis heveny féregnyúlvány gyulladás és a húgyvezetékben kialakult kő (uréter) is, ez utóbbi esetben a vizelési panaszok is a hólyaghuruthoz hasonlóan jelentkeznek.

Ezért Illanitz doktor alapszabálynak tartja minden nő részére, hogy az ismert tünetek jelentkezésekor mielőbb forduljanak szakorvoshoz, mert csak az alapos kivizsgálás és a szakszerű kezelés vezet gyors és tartós gyógyuláshoz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: