Magyar alkalmazás segíthet a kismamáknak

A magzat fejlődésével, az esedékes vizsgálatokkal, az igényelhető családtámogatással vagy éppen az ajánlott ételekkel kapcsolatban is hiteles információkat találhatnak a leendő édesanyák egy magyar applikációban. Létrehozása óta az alkalmazás már 150 ezer magyar nőnek segített.

A várandósság alatt számtalan kérdés merül fel a leendő édesanyákban, ám nehéz kiigazodni az interneten vagy a szakkönyvekben olvasott, ismerősöktől hallott, sokszor egymásnak is ellentmondó információk között. Németh Nóra ezért hozott létre 2020-ban egy várandóssági kisokost, egy olyan applikációt, amely egészségügyi szakemberek, védőnők és dietetikusok által lektorált szövegeket és további hiteles tartalmakat ad a terhesség adott hetére vonatkozóan – írja az Index.

terhesség, PregHello
Magyar alkalmazás segíthet a leendő édesanyáknak. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A PregHello ötlete 2017-ben, az alapító várandóssága alatt merült fel; Németh Nóra ugyanis úgy érezte, a sok tanács ellenére több területen is bizonytalan. A telefonra ingyenesen letölthető alkalmazás magyar nyelven a magyar viszonyokhoz igazítva közöl információkat. „Fontosnak tartottuk, hogy konkrétumokkal segítsük a felhasználót, ne csak általános felvilágosításokat adjon, hiszen az nem hathatós fogódzkodó a kismamának” – fejtette ki az alapító.

A heti információktól az eszközökig

Az alkalmazásnak négy fő pillére van, az egyik a heti információk. A regisztráció során megadott adatokból az alkalmazás kiszámolja, hogy a várandósság melyik hetében jár a kismama. A főképernyőn ez alapján jelenik meg, hogy mekkora most a magzat mérete, súlya. A leendő szülők a terhesség adott időszakában olyan frissülő információkat láthatnak, hogy hogyan fejlődik a baba, olvashatnak a gyermek és az anya testében, lelkében zajló folyamatokról, a fázisban esedékes teendőkről, és az esetlegesen felmerülő problémák megoldási lehetőségeivel kapcsolatban is kapnak tippeket.

A második rész a tudástár, ahol témakörök szerint – egészség, szépség, sport és szabadidő – kaphatnak a nők leggyakoribb kérdéseikre olyan válaszokat, amelyeket egészségügyi szakértők írtak vagy lektoráltak. A szülés mellett információkat találnak az esedékes vizsgálatokról, a várandósgondozásról, az ajánlott és kerülendő edzéstípusokat, szabadidős tevékenységeket illetően, arról, hogy milyen ételeket ajánlott fogyasztani, milyen gyógyszereket nem szedhetnek. Ebben a menüpontban lehet megtalálni az igényelhető családtámogatásokat is, amelyek űrlapjait a megjelenített linken keresztül tették elérhetővé.

Aztán ott van még a teendők listája, amely abban segíti a leendő szülőket, hogy felsorolja, mit érdemes bekészíteni a kórházi csomagba, mi mindenre van szükség a gyermekszoba kialakításához, és leírja az adott hétre esedékes vizsgálatokat, adminisztrációs teendőket, hogy a gyermek születésére a fontos papírok kézben legyenek. A hasznos tanfolyamokról is ad információkat, csakúgy, mint a várandós vagy a baba ruhatára összeállításához. A védőnői találkozások, terhesgondozások és vizsgálatok időpontjához emlékeztető figyelmeztetést lehet beállítani.

A negyedik pillért az eszközök jelentik. A kismamák vérnyomás- és vércukornaplója mellett fájásaik időtartamát is feljegyezhetik az applikáció segítségével. Várandósnaplót írhatnak, amelyet később PDF-formátumban meg tudnak osztani szeretteikkel. Videókat találnak arról, hogy hogyan tudnak könnyebben mozogni, a babahordozót magukra kötni. Az alkalmazás az ilyenkor a nők által leggyakrabban kívánt ételek receptjeit is felsorolja, amelyeket dietetikus szakértő javasolt.

A vérnyomás- és vércukorértékek napi rögzítésével az app statisztikát készít az adatokból, amelyet a védőnői tanácsadás során átbeszélhetnek a szakemberrel. A magzati mozgást is képes folyamatba helyezni, amivel összesítve láthatja a kismama a baba napi, heti aktivitását.

Arról, hogy mennyire hiánypótló a magyar fejlesztés, a letöltések száma tanúskodik: már az első héten 2500-an regisztráltak az alkalmazásban, a két és fél év alatt pedig már 150 ezer magyar nő kapott tanácsokat az applikációban gyermekük születéséhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: