Az ismétlődő vetélés immunológiai okai

Egyes autoimmun betegségek nemcsak a teherbeesés esélyét, hanem a magzat kihordását is befolyásolhatják. Nem véletlen, hogy ismétlődő vetélés esetén már indokolt lehet az immunológiai kivizsgálás.

Sikertelen teherbeesés vagy ismétlődő korai vetélések esetén általában részletes kivizsgálás kezdődik, hogy felderítsék a kiváltó okokat. Az immunológiai kivizsgálás 36 éves kor alatt három, 36 év felett kettő vagy több vetélésnél indokolt. A témával kapcsolatban dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa mondta el a legfontosabb információkat.

Terhesség autoimmun betegség mellett

Egyes autoimmun betegségek megléte befolyásolhatja a teherbeesés esélyét, illetve a magzat kihordását is. Ismert autoimmun betegség esetén ezért már a terhesség tervezésekor javasolt felkeresni az immunológus kezelőorvost, hogy szükség esetén - a magzat egészségének érdekében - változtatni lehessen a gyógyszeres kezelésen. Autoimmun betegségnél fontos megelőzni, hogy az anya immunológiai rendszerbetegsége miatt az immunrendszeres téves felismerés károsítsa a magzatot. Ez ellen immunszupresszióval, vagyis az anya immunrendszer-aktivitásának gátlásával lehet védekezni.

Az immunológiai kivizsgálás 36 éves kor alatt három, 36 év felett kettő vagy több vetélésnél indokolt.
Az immunológiai kivizsgálás 36 éves kor alatt három, 36 év felett kettő vagy több vetélésnél indokolt. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Dr. Kádár János elmondta, hogy az ismétlődő vetélést okozó autoimmun kórképek típusos példája a magzati és a méhlepény keringését befolyásoló antifoszfolipid-szindróma (APS). Az ilyenkor jellemző, immunológiai eredet miatt fokozott trombózishajlam következtében az amúgy is lelassult alvadási hajlandóságot mutató magzati/méhlepény ereiben nő meg az érelzáródás esélye, ezáltal pedig a vetélés kockázata is. Ha ezt felismerjük, megfelelő kezelés mellett a terhesség vállalható.

Idegenként érzékeli a magzatot

Tények, amiket tudnunk kell az immunrendszerünkről .

A fogantatást követően az anya szervezete "védőanyagot" termel annak érdekében, hogy az idegen, apai sejteket is tartalmazó magzatot elfedje, és hogy az immunrendszere ne veszélyes betolakodóként, hanem a sajátjaként érzékelje. Ha ez elmarad, a magzatot idegenként érzékeli a szervezete, és vetélés következik be. Ez az ún. alloimmun eredetű vetélés is kezelhető: a védőanyagot infúzió formájában be lehet adni (immunglobulin/IVIG kezelés), vagy az apasejtekből származó sejtek segítségével, mintegy "oltással" lehet az anyában ilyen ellenanyag-termelést kiváltani (LIT kezelés).

Részletes kivizsgálás

Az immunológiai kivizsgálás során fény derülhet olyan ritka, genetikailag meghatározott összeférhetetlenségre is a szülők között, amely kiváltja a fokozott anyai immunválaszt. Ilyen esetben még lombik útján sem lehetséges a magzat kihordása, ameddig nem tudjuk feltárni a pontos kiváltó okot - magyarázza dr. Kádár János. A terhesség kihordását befolyásolja az anya immunválaszának, a hírvivő molekuláknak az aránya is. Ha itt eltolódás van, akkor megnő a vetélés kockázata.

Az immunológiai kivizsgálás során, vérvizsgálat alapján nagyon sok adatot meg lehet ismerni - ki lehet zárni vagy meg lehet erősíteni, hogy a vetélések háttere immunológiai eredetű. A kezelés a kiváltó ok függvénye, de gyógymód sajnos nincs minden helyzetre.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: