Általában a fogamzásgátló tablettáról

A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Hogyan igazodhatunk el a fogamzásgátló tabletták között, hogyan hatnak, van-e hatásuk a magzatra, védenek-e a nemi betegségek ellen? Ezekről olvashat cikkünkben.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tablettákat három nagy csoportba sorolhatjuk. Az első csoportba tartoznak a kombinált fogamzásgátló tabletták, amelyek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák és rendszeres fogamzásgátlásra alkalmasak. Ezek lehetnek egyfázisúak és többfázisúak. Az előbbiek (egyfázisú) egy menstruációs ciklus alatt szedendő tabletták, és minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz. A többfázisú készítmények kétféle vagy háromféle színű tablettát tartalmaznak, amiket egy menstruációs ciklus alatt kell beszedni. Ezek a tabletták különböző -két vagy háromféle - mennyiségileg eltérő összetételben tartalmaznak tüszőhormont, illetve sárgatesthormont. A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény.

Alacsony hormontartalmú fogamzásgátlónak a 30 ľg-nál nem magasabb ösztrogén (tüszőhormon) tartalmú tabletta számít. A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Előírásszerű alkalmazásuk esetén évente tízezer nő között mindössze 5-10 terhesség bekövetkeztével kell számolnunk (Pearl-indexe 0,05-0,1).

Minipill vagy POP tabletta

A fogamzásgátló tabletták második nagy csoportjának képviselői a minipill vagy POP tabletták, amelyek rendszeres fogamzásgátlásra akkor alkalmasak, ha a kombinált fogamzásgátló tabletta nem javallott, pl. szoptatás alatt, szív-érrendszeri betegségben szenvedőknél, illetve 35 év feletti erős dohányosok esetén. Fontos különbség a kombinált fogamzásgátló tablettákkal szemben, hogy csak sárgatesthormont tartalmaznak, és folyamatosan kell szedni, tehát nincs 7 napos hormonmentes időszak.

Sürgősségi tabletta

A fogamzásgátló tabletták harmadik nagy csoportjába soroljuk a sürgősségi tablettákat, amelyek a nem, vagy nem megfelelően védett szexuális aktust követően használhatók, de rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmasak.

A fogamzásgátló tabletták nem védenek a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, ezért megbízható, monogám párkapcsolat esetén javasolhatók! Az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek veszélye miatt érdemes kerülni az alkalmi párkapcsolatokat, vagy ilyenkor a fogamzásgátló tabletta mellett is óvszert használni. Ez a kettős védekezési, ún. holland módszer, amely a terhesség megakadályozására és a nemi betegségek ellen is hatásos.

A kombinált fogamzásgátló tabletták a terhességet az alábbi módokon képesek megakadályozni:

  • gátolják a peteérést és a tüszőrepedést,
  • megfékezik a beágyazódásért felelős sárgatest működését,
  • megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását,
  • csökkentik a spermiumok megtermékenyítő képességét,
  • a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Veszélyt jelent a későbbi utódokra vagy nem?

A hormonális fogamzásgátlás nem jelent veszélyt a későbbi utódokra. A tablettáknak nincsen hatása a szedés abbahagyása után bekövetkező terhesség lefolyására és a magzatra. Sőt még akkor sem kell számolnunk magzati ártalommal, ha a terhesség a tablettaszedés során következik be. A fogamzóképesség átlagosan a tablettaszedés abbahagyásától számított 1-3 hónap alatt áll helyre. Célszerű a tablettaszedést a tervezett terhesség előtt kb. 3 hónappal abbahagyni, hogy időt hagyjunk a kiegyensúlyozott peteérési ciklus helyreállásához. Ha a kívánt terhesség egy évi próbálkozás után sem jön létre, a meddőség okát meg kell keresni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra