Általában a fogamzásgátló tablettáról

A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Hogyan igazodhatunk el a fogamzásgátló tabletták között, hogyan hatnak, van-e hatásuk a magzatra, védenek-e a nemi betegségek ellen? Ezekről olvashat cikkünkben.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tablettákat három nagy csoportba sorolhatjuk. Az első csoportba tartoznak a kombinált fogamzásgátló tabletták, amelyek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák és rendszeres fogamzásgátlásra alkalmasak. Ezek lehetnek egyfázisúak és többfázisúak. Az előbbiek (egyfázisú) egy menstruációs ciklus alatt szedendő tabletták, és minden tabletta egyforma mennyiségű tüszőhormont és sárgatesthormont tartalmaz. A többfázisú készítmények kétféle vagy háromféle színű tablettát tartalmaznak, amiket egy menstruációs ciklus alatt kell beszedni. Ezek a tabletták különböző -két vagy háromféle - mennyiségileg eltérő összetételben tartalmaznak tüszőhormont, illetve sárgatesthormont. A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény.

Alacsony hormontartalmú fogamzásgátlónak a 30 ľg-nál nem magasabb ösztrogén (tüszőhormon) tartalmú tabletta számít. A kombinált fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert leghatékonyabb eszközei. Előírásszerű alkalmazásuk esetén évente tízezer nő között mindössze 5-10 terhesség bekövetkeztével kell számolnunk (Pearl-indexe 0,05-0,1).

Minipill vagy POP tabletta

A fogamzásgátló tabletták második nagy csoportjának képviselői a minipill vagy POP tabletták, amelyek rendszeres fogamzásgátlásra akkor alkalmasak, ha a kombinált fogamzásgátló tabletta nem javallott, pl. szoptatás alatt, szív-érrendszeri betegségben szenvedőknél, illetve 35 év feletti erős dohányosok esetén. Fontos különbség a kombinált fogamzásgátló tablettákkal szemben, hogy csak sárgatesthormont tartalmaznak, és folyamatosan kell szedni, tehát nincs 7 napos hormonmentes időszak.

Sürgősségi tabletta

A fogamzásgátló tabletták harmadik nagy csoportjába soroljuk a sürgősségi tablettákat, amelyek a nem, vagy nem megfelelően védett szexuális aktust követően használhatók, de rendszeres fogamzásgátlásra nem alkalmasak.

A fogamzásgátló tabletták nem védenek a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, ezért megbízható, monogám párkapcsolat esetén javasolhatók! Az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek veszélye miatt érdemes kerülni az alkalmi párkapcsolatokat, vagy ilyenkor a fogamzásgátló tabletta mellett is óvszert használni. Ez a kettős védekezési, ún. holland módszer, amely a terhesség megakadályozására és a nemi betegségek ellen is hatásos.

A kombinált fogamzásgátló tabletták a terhességet az alábbi módokon képesek megakadályozni:

  • gátolják a peteérést és a tüszőrepedést,
  • megfékezik a beágyazódásért felelős sárgatest működését,
  • megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását,
  • csökkentik a spermiumok megtermékenyítő képességét,
  • a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

Veszélyt jelent a későbbi utódokra vagy nem?

A hormonális fogamzásgátlás nem jelent veszélyt a későbbi utódokra. A tablettáknak nincsen hatása a szedés abbahagyása után bekövetkező terhesség lefolyására és a magzatra. Sőt még akkor sem kell számolnunk magzati ártalommal, ha a terhesség a tablettaszedés során következik be. A fogamzóképesség átlagosan a tablettaszedés abbahagyásától számított 1-3 hónap alatt áll helyre. Célszerű a tablettaszedést a tervezett terhesség előtt kb. 3 hónappal abbahagyni, hogy időt hagyjunk a kiegyensúlyozott peteérési ciklus helyreállásához. Ha a kívánt terhesség egy évi próbálkozás után sem jön létre, a meddőség okát meg kell keresni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció