A terhesség időzítése ezért fontos

Vetélést a túl sok öregedő sejt és az ingadozó immunválasz okozhatja. Ebből arra lehet következtetni, hogy ha gondosan beállítják a fogamzás időpontját, az csökkenti a vetélés és növeli a baba kihordásának esélyét.

A terhességek negyede vetéléssel ér véget az első 23 hétben. Van néhány ismert kockázati tényező, mint az idősebb kor vagy a túlsúly, és néhány embrió elvész genetikai rendellenességek miatt is. De nem volt eddig igazán világos, hogy mi okozza a vetélést, különösen azoknál a nőknél (1 százalékot képviselnek), akiknél három vagy több egymás utáni vetélés is előfordult. Ezek a nők nem meddők, hiszen van közöttük, akiknek már van egy tökéletesen egészséges babájuk a tucatnyi vetélés mellett. A kutatók ezért tudni akarták, hogy mi történik valójában.

embrio
A sejtek közötti megbomlott egyensúly állhat a vetélések mögött. Növekvő remények

Jan Brosens, a University of Warwick kutatója szerint a megoldást az őssejtek, az öregedő sejtek és az immunsejtek közötti egyensúly megbomlásában kell keresni. Egy egészséges méhben az őssejtek lehetővé teszik a méhnyálkahártya mintegy 10 milliméteres megvastagodását 10 nap alatt, minden ciklusban. Egyes sejtek a méhnyálkahártyában megöregszenek, leáll az osztódásuk, és gyulladást váltanak ki. A csoport immunsejtek úgynevezett természetes ölősejtek észlelik a riasztást, kitakarítják az öregedő sejteket. Ez a folyamat létrehoz egyfajta méhsejt hálót, amelynek lyukai éppen megfelelő méretűek egy embriót beágyazódásához - mondja Brosens.

Amikor Brosens csapata mintákat vett azoknak a nőknek a méhéből, akiknek nem volt vetélésük, a természetes ölősejtek száma kiszámíthatóan változott a ciklusnak megfelelően a hónap folyamán. De azoknál, akik többször elvetéltek, az ölősejtek száma különbözött minden hónapban, hosszabb ideig folyamatosan emelkedett, mielőtt szinte teljesen visszaesne, majd a felhalmozódás kezdődik elölről.

Ez lehet annak a következménye, hogy túl kevés őssejtjük van. A vizsgált vetélésen átesett paciensek 40 százalékánál egyáltalán nem találtak őssejteket Brosens beszámolója szerint. Ennek eredményeként több sejt jut öregedő állapotba, ami nagyobb számú ölősejtet vonz, ami a nagyobb lyukakat eredményez a méhnyálkahártyán.

"Ha ez az eset áll fenn, akkor az megmagyarázza, hogy miért esnek könnyen teherbe azok a nők, akik gyakran elvetélnek. A nagy lyukak a méhnyálkahártyán is egyszerűbbé teszik az embrió beágyazódását, de végül a struktúra összeomlik" - magyarázta Brosens.

Vetélésnek nevezzük a terhesség 24. hete előtti megszakadását, ha a magzat, világra jövetelkor életműködéseket nem mutat, és súlya nem éri el a mintegy 600 grammot. A vetélést spontánnak nevezzük, ha észlelhető külső behatás nélkül következik be. A spontán vetélés szó szerint véve nem spontán, azaz ok nélküli. Kiváltó tényezőit hat csoportba szokás sorolni: sárgatest-elégtelenség, ivarcsatorna (hüvely-méh) fertőzés, génhibák, nőgyógyászati rendellenességek, méhnyak-elégtelenség, immunológiai összeférhetetlenség. Részletek!

Ahogy a természetes ölősejtek száma emelkedik, végül nagyon alacsony számban maradnak elöregedett sejtek, minimalizálva annak hatását, hogy az adott páciensnek viszonylag kevesebb őssejtje van. "Nyilvánvalóan lenni kell egy idősávnak, amelyben a dolgok teljesen normálisak. Ez lehet a magyarázata, hogy miért azok a nők, akik többször is elvetéltek, hogyan hozhattak világra mégis egészséges gyermeket" - szögezte le a kutató, aki munkáját egy stockholmi konferencián mutatta be nemrégiben.

A koncepció igazságtartatalmát csak a segítségével kidolgozott gyakorlati stratégia alkalmazása nyomán megszülető gyermekek igazolhatják. Brosens és kollégái ezért folytatják a vizsgálataikat annak reményében, hogy a megfelelő időzítéssel megfogant és kihordott gyermekek utat mutathatnak a gyermekvállalás nehézségeinek leküzdéséhez. Sőt akár a mesterséges megtermékenyítésben is új fejezetet nyissanak.

Forrás: newscientist.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: