A női ciklus számokban

A nők kamaszkoruktól egészen az ötvenes éveikig havi ciklusokban élik az életüket. Aki jól ismeri a teste jelzéseit, az naptár nélkül is pontosan tudja, hol tart éppen a ciklusában.

Egy átlagos női ciklus 28 napos, ám ebben komoly eltérések lehetnek: 21 és 35 nap között normálisnak számít a ciklushossz, különösen, ha a ciklusok hossza nagyjából állandó.

A ciklusokat a havi vérzés első napjától számítjuk. Körülbelül a 4. napon megindul a petefészek tüszőiben a petesejtek érlelődése, és a méhnyálkahártya felépülése.

A gyengemenstruációlehetséges okai A nők többsége könnyebbségként tekint a megszokottnál gyengébb vérzésre, pedig bizonyos esetekben aggodalomra is okot adhat. Részleteket itt olvashat.

A ciklus 12-15. napján kerül sor az ovulációra: az első érett tüsző megreped, és az érett petesejt kiszabadul a petefészekből, majd bejut a petevezetékbe, és elindul a méhüreg felé. Ha ilyenkor egy hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, a petesejt beágyazódik a méhnyálkahártyába - így indul a várandósság. Ha ez nem történik meg, a petesejt a ciklus közepén elhal, és felszívódik.

A menstruációs ciklus kezdete ma már 8 és 15 év között jellemző, míg 100 éve még átlagosan 17 éves korukban kezdtek el menstruálni a lányok. Az utolsó vérzésre 45 és 55 éves kor körül kerül sor.

A nők egy részének komoly fájdalmakat okoz a havi vérzés. Fotó: Getty Images
A nők egy részének komoly fájdalmakat okoz a havi vérzés. Fotó: Getty Images

Ha valaki már 12 éves korában menstruál, és 52 évesen van az utolsó ciklusa, összesen 480 menstruációja van élete során. Ebből a számból azonban le kell vonni a terhességek, illetve a szülések után egy ideig kimaradó menstruációk számát.

Az asztmás nők 19-40 százalékának állapota romlik a menstruáció idején. Ilyenkor csökken a tüdőkapacitás, és nő az allergénekre való érzékenység is.

Egy átlagos menstruáció során körülbelül 60 milliliter vért veszítünk, ez nagyjából 16 teáskanálnyi mennyiség.

A premenstruációs szindróma a nők 85 százalékát érinti, legalább egy olyan tünettel, mint az érzékeny mellek, az alvászavar, afejfájásvagy az ingerlékenység.

+1 A menstruáció idején a hangunk is megváltozik, a hormonális változások ugyanis hatással vannak a hangszalagokra.

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2020. áprilisi számában jelent meg.

Nők Lapja Egészség, 2020/04
Nők Lapja Egészség, 2020/04

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció