A női ciklus számokban

A nők kamaszkoruktól egészen az ötvenes éveikig havi ciklusokban élik az életüket. Aki jól ismeri a teste jelzéseit, az naptár nélkül is pontosan tudja, hol tart éppen a ciklusában.

Egy átlagos női ciklus 28 napos, ám ebben komoly eltérések lehetnek: 21 és 35 nap között normálisnak számít a ciklushossz, különösen, ha a ciklusok hossza nagyjából állandó.

A ciklusokat a havi vérzés első napjától számítjuk. Körülbelül a 4. napon megindul a petefészek tüszőiben a petesejtek érlelődése, és a méhnyálkahártya felépülése.

A gyenge menstruáció lehetséges okai A nők többsége könnyebbségként tekint a megszokottnál gyengébb vérzésre, pedig bizonyos esetekben aggodalomra is okot adhat. Részleteket itt olvashat.

A ciklus 12-15. napján kerül sor az ovulációra: az első érett tüsző megreped, és az érett petesejt kiszabadul a petefészekből, majd bejut a petevezetékbe, és elindul a méhüreg felé. Ha ilyenkor egy hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, a petesejt beágyazódik a méhnyálkahártyába - így indul a várandósság. Ha ez nem történik meg, a petesejt a ciklus közepén elhal, és felszívódik.

A menstruációs ciklus kezdete ma már 8 és 15 év között jellemző, míg 100 éve még átlagosan 17 éves korukban kezdtek el menstruálni a lányok. Az utolsó vérzésre 45 és 55 éves kor körül kerül sor.

A nők egy részének komoly fájdalmakat okoz a havi vérzés. Fotó: Getty Images
A nők egy részének komoly fájdalmakat okoz a havi vérzés. Fotó: Getty Images

Ha valaki már 12 éves korában menstruál, és 52 évesen van az utolsó ciklusa, összesen 480 menstruációja van élete során. Ebből a számból azonban le kell vonni a terhességek, illetve a szülések után egy ideig kimaradó menstruációk számát.

Az asztmás nők 19-40 százalékának állapota romlik a menstruáció idején. Ilyenkor csökken a tüdőkapacitás, és nő az allergénekre való érzékenység is.

Egy átlagos menstruáció során körülbelül 60 milliliter vért veszítünk, ez nagyjából 16 teáskanálnyi mennyiség.

A premenstruációs szindróma a nők 85 százalékát érinti, legalább egy olyan tünettel, mint az érzékeny mellek, az alvászavar, a fejfájás vagy az ingerlékenység.

+1 A menstruáció idején a hangunk is megváltozik, a hormonális változások ugyanis hatással vannak a hangszalagokra.

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2020. áprilisi számában jelent meg.

Nők Lapja Egészség, 2020/04
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)