A kombinált fogamzásgátló tabletták egészségvédő hatása

A hormonális fogamzásgátlás 43 éves múltra tekint vissza. Mégis él a hormonoktól való, már-már babonás félelem, miszerint a hormonok rákot okoznak vagy hatásuk más, súlyos egészségkárosodásban nyilvánul meg. Vajon mi igaz mindebből?

A tablettaszedés biztonságos

A fejlett világon a fogamzásgátló tabletta szedése sokkal kevésbé veszélyes, mint a szülés, feltéve, hogy az asszony naponta 35 szálnál több cigarettát nem szív el naponta. Szemléltetésképpen: ha gondolatban rajzolunk egy 215 méter magasan (hetvenemeletes ház magassága!) egy vonalat mely 100 000 egészséges, nemdohányzó 35 év alatti nőt képvisel, a terhességi komplikációkban, a fejlett országokban meghaltak arányát egy 2,5 cm magas, a fogamzásgátlók szövődményeként meghaltak arányát pedig egy 0,5 cm magas grafikonoszlop képviselhetné. A fejlődő országokban az anyai halálozást bemutató oszlop magassága 0,25-0,5 méter magasságig terjedne.

Ma, világszerte kb. 100 millió nő szed fogamzásgátló tablettát. Közülük több millióan azért NEM fognak meghalni, mert kombinált tablettákkal védekeztek. Az egészségvédő hatás messze erősebb, mint a tabletták esetleges veszélyei. Az alábbiakban az egészségvédő hatások lényegeit ismertetjük.

Vérzészavarok megszüntetése

A fogamzásgátlók csökkentik a menstruációval járó görcsöket és a vérzés mennyiségét. Hatásukra a havivérzés rendszeres időközönként jelentkezik. Emiatt a hormontablettákkal védekezőknél lényegesen ritkább a vashiány. Számtalan esetben megfigyelték, hogy a vérzés előtti szorongás, feszültség, fejfájás, testsúlynövekedés (= prémenstruációs szindróma) is megszűnik hormonális fogamzásgátlók hatására.

Ritkább a kismedencei gyulladásos betegség

A kismedencei gyulladásos betegség (PID = pelvic inflammatory disease) a meddőség leggyakoribb szervi okai közé tartozik. A fogamzásgátlók feltételezett védőhatásának lényege a következőkben foglalható össze:

  • A fogamzásgátló tabletták csökkentik a menstruációs vérzés mennyiségét, mely a baktériumok számára kiváló táptalaj.
  • A tabletták hatására a nyakcsatorna nyákja megkevesbedik, besűrűsödik, spermiumok és egyben kórokozók számára is átjárhatatlanná válik.
  • A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a nyakcsatorna középidőben történő megnyílását.
  • A fogamzásgátló tabletták csökkentik a menstruációs görcsöket, azaz a méhizomzat összehúzódását, ezáltal csökken annak veszélye, hogy fertőzött váladék jusson a petevezetőkbe, azokon keresztül pedig a hasüregbe.

Mindebből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy a tabletták valamennyi fertőzéssel szemben védenének. Különösen igaz ez a Chlamydia trachomatisra, mely teljesen tünetmentesen is képes a méhüregen keresztül hashártya-fertőzést okozni.

Védelem a daganatos-cisztás betegségekkel szemben

Tudományosan igazolt, hogy a tabletták tartós használata mind a petefészekrák, mind a méhtestrák kockázatát legalább felére csökkenti a más módon védekezőkkel összehasonlítva. A védőhatás legalább egy éves szedés után mutatkozik és a tabletták szedésének abbahagyását követően évekig fennáll.

Mivel a fogamzásgátló tabletták fő hatása a tüszőérés megakadályozása, evidens, hogy a meg nem repedt tüszőből vagy az ovulációt követően, a sárgatestből kiinduló jóindulatú petefészek-cisztákra is kiterjed a védőhatása. Valamennyi fogamzásgátló összetételtől függetlenül legalább 90%-kal csökkenti a ciszták kialakulását. Sőt, nemcsak azok megelőzésére, de gyógyítására is alkalmasak.

A védő hatás megmutatkozik az emlő fibrocisztás betegségével ("masztopátia") és fibroadenómájával szemben is. Az emlő jóindulatú daganatos-cisztás betegségei az ovuláció elmaradása miatt bekövetkező ösztrogén/progeszteron egyensúly megbomlására vezethetők vissza. Mivel a fogamzásgátlók az ösztrogén és a progesztint kiegyensúlyozottan adagolják, helyreállítják a hormonális egyensúlyt. A masztopátiát fakultatív rákot megelőző állapotnak tartjuk. Igaz, hogy a masztopátia "csak" az esetek 2-5%-ában hajlamos rosszindulatú elfajulásra, másfelől viszont az összes emlőrák eseteinek 70%-a előzetesen fennálló masztopátiából indul ki.

A leggyakoribb műtétet igénylő nőgyógyászati betegség a méhizom jóindulatú daganata. Kialakulásának oka pontosan megegyezik a méhtestrák és fibrocisztás emlőbetegségért is felelős hormonális egyensúlyzavar okával. Nem véletlen, hogy myomás méh mellett sokkal gyakoribb a vérzészavar, méhtestrák, endometriózis, fibrocisztás emlőbetegség. Ezek ugyanis közös okra vezethetők vissza: az ovuláció elmaradása miatt a szervezetben csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem. Ezt pótolja a jól megválasztott tabletta.

A tabletta véd az endometriózissal szemben is

A méhnyálkahártya-szigetek méhen kívüli megtapadása akkor jön létre, ha a vérzés túl erős, benne ösztrogén hatás alatt álló, vagyis intenzív szaporodást mutató méhnyálkahártya-sejtek vannak jelen. Ezt az alvadékos megvonásos vérzés a méh erős görcsök árán, a petevezetőkön keresztül, a hasüregbe nyomhatja. Ott (ovulációhiány miatt) továbbra is ösztrogénhatás alatt szaporodó sejtszigetek megtapadnak, majd a ciklusos hormonális változásokra vérzésekkel reagálnak. A következmény apró, vérrel telt ciszták kialakulása, melyek kiterjedt hashártya-összenövéseket provokálnak. A PID mellett az endometriózis a másik szervi betegség, mely gyakorta felelős a petevezetékek elzáródásáért, meddőség kialakulásáért. A fogamzásgátló tabletták nemcsak megelőzésre, de az endometriózis gyógyítására is alkalmasak.

Egyéb pozitív hatások

Védelem a méhen kívüli terhességgel szemben: Mivel a tüszőérés és -repedés elmaradása valamennyi terhességet megakadályozza, a tabletták a méhen kívüli terhesség kvázi 100%-át kivédik. Nem igaz ez az ösztrogéneket nem tartalmazó tablettákra ("minipillekre"), injekciókra és implantátumokra.

Védelem az érelmeszesedéssel szemben: A tabletták hatása ez irányba kettős. Részint rendezik a vérzsírok szintjét, részben fokozzák az erek falában a kötőszöveti rostok termelődését, a fibroblasztok tevékenységét. A védőhatást először majmokon demonstrálták, majd embereknél is igazolták.

Védelem a csontritkulással szemben: Az oszteoporózissal szembeni hatékonyság hasonló, mint változókori hormonpótlók esetén. Az ösztrogének gátolják a csontokat lebontó oszteoklasztok, a progesztinek fokozzák a csontok újraképzésében aktív szerepet játszó oszteoblasztok aktivitását.

Férfihormon túlműködésre utaló bőrbetegségek megelőzése és kezelése: A tabletták, szintén összetételüktől nagymértékben függetlenül, megakadályozzák az akne, férfias hajhullás és szeborrea kialakulását és azok gyógyítására is alkalmasak. A férfihormon túltermelődés a petefészkekben jön létre. A tüszőérés leállításával nemcsak a női, de a férfihormonok szintézise is csökken. Nem igaz tehát az a marketingízű állítás, miszerint vannak "férfias és nőies" fogamzásgátlók és "aki szép bőrt szeretne, ezt meg ezt a tablettát kell szednie". A petefészkekben történő férfihormonok termelődését valamennyi kombinált tabletta csökkenti, miközben a gyógyszer NEM fejt ki férfihormon hatást.

Védelem bizonyos autóimmun betegséggel szemben: Nehezen értelmezhető egészségvédő hatás az, hogy csökken néhány autóimmun betegség (reumás sokízületi gyulladás, immunológiai eredetű vérlemezke-hiányos vérzékenység, stb. gyakorisága és súlyossága. Magyarázatul talán az szolgál, hogy a progeszteron a szteroidhormonok szintézisében az erős gyulladásgátló hatású hidrokortizon előfutára, így önmaga is rendelkezik ilyen hatással. Az pedig bizonyosnak látszik, hogy a progeszteron szelektív immungátló hatása nagymértékben hozzájárul a magzat méhen belüli megtapadásához.

A fogamzásgátló tabletták egészségvédő hatása számokban

A fogamzásgátló tabletták egészségvédő hatásának számszerűsítését az Egyesült Államok csúcs közegészségügyi szerve, a Centers for Disease Control and Prevention végezte. Ezért az alábbi számok is az Egyesült Államok népességére vonatkoznak, amely lényegesen nem különbözhet egyetlen fejlett európai ország népességétől sem.

Jóindulatú emlőbetegség Petefészek ciszta Vashiányos vérszegénység PID Méhen kívüli terhesség Méhtestrák Petefészekrák
Betegség Megelőzött kórházi ápolások
száma 100 000 lakosként
Az összes megelőzött
kórházi ápolás évente (US)
235 20,000
35 3,000
320 27,000
600 51,000
117 9,900
5 2,000
4 1,700

Nem csoda tehát, hogy amerikai orvosok véleménye szerint, a védőoltások és az antibiotikumok után a fogamzásgátló tabletták jelentik az orvostudomány harmadik legjelentősebb áttörését.

Mindez már-már idilli képet festene a fogamzásgátló tablettákról azt a látszatot keltve, hogy azok valamiféle "boldogság-tablettát" jelentenek. Sajnos az éremnek itt is, mint bárhol, két oldala van. A fogamzásgátló tabletták veszélyeiről, nem kívánt mellékhatásairól és ellenjavallatairól egy másik cikkünkben számolunk be.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső