11 termékenységi mítosz

A teherbe esésért gyakran sok mindent meg kell tenni, ezért nem árt, ha tisztán látja a dolgokat, és az alábbi írásunk segítségével eloszlat néhány tévhitet.

Sok pár, akik évekig próbálkoznak azzal, hogy a nő teherbe essen, vad elméleteket talál ki, érdekes tanácsokat fogad meg, hogy végre beteljesüljön a vágyuk és kisbabájuk legyen. Azonban, ahogy annak sincs pontos útmutatója, hogyan legyen valaki szülő, annak sincs, hogyan essen teherbe.

Hat párból egynek megnehezíti a szülővé válást valamilyen termékenységi probléma. Ameddőségnem válogat, nincs tekintettel nemre, korra, etnikumra. Azonban fontos kiemelni, hogy a személyes termékenység befolyásolja a termékenységi potenciált.

A cnn.com cikkében összegyűjtötte az 11 leggyakoribb tévhitet, amivel a szakemberek találkoztak.

1. "Nincs problémám, hiszen már apa vagyok!"

A közhiedelemmel ellentétben egy férfi termékenysége véges, ugyanis az életkorral csökken. Különösen 40 éves kor felett csökken termékenységük. Kutatók közvetlen kapcsolatot találtak az apa kora és az autizmus, skizofrénia kialakulásának kockázata között. Az apák esetében négyszer több genetikai mutáció örökíthető, mint az anyák esetében. Sőt a kor előrehaladtával a csökken az egészséges spermák száma.

2. "A családomban többen is szültek 40 felett, tehát semmi gond nem lesz"

Bár a családi kórtörténetet figyelembe veszik a meddőségi kezelések során, ez nem segíti vagy akadályozza a termékenységet. A korábbi sikeres terhességek sem garantálják, hogy folyamatos lesz a termékenység. A Centers for Disease Control and Prevention felmérése szerint a párok 11 százaléka megtapasztalta a másodlagos terméketlenséget, vagyis azt, hogy egy gyerek születése után, az anya egy éven belül nem tudott újra teherbe esni. Ha egy nő eléri a 40 éves kort, akkor kevesebb, mint 5 százalék az esélye, hogy teherbe esik. Ez az arány 20 százalék például 30 éves korban.

3. "Dohányzom, de nem kell letennem, ameddig nem vagyok terhes"

Az American Society for Reproductive Medicine becslése szerint a női meddőség akár 13 százalékát is okozhatja a dohányzás. Napi 5 szál cigaretta elszívása is csökkenti a termékenységet, mind a nők, mind a férfiak esetében.

4. "Az ovuláció napján szeretkeztünk"

Ha az ovuláció véget ér, lehetetlen a teherbe esés. Egy nő nagyjából havonta egyszer ovulál, nagyjából 7-10 nappal a menstruációs periódus előtt. A terhesség létrejöttéhez ebben az időszakban kell a spermiumnak megtermékenyítenie a petesejtet. Növelni lehet a teherbe esés esélyét, ha ovuláció előtt és alatt élnek szexuális életet. Fontos tudni, ha rendszertelen a havi vérzés, akkor jó eséllyel az ovuláció is rendszertelen, ami csökkenti a termékenységet.

Peteérési kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, mely napokon fogamzóképes!

5. "Nem kell aggódni a petesejtért, amíg nem vagyok 40 éves"

Születéskor egy nőnek 7 millió petesejtje van, ami a pubertás elérésekor lecsökken 400 ezerre. Egy nő életében, mintegy 4-500 ezer petesejtet termel. Az életkor előrehaladtával a petesejt tartalék csökken. A petesejt ellátás a 20-as években csökkenni kezd, de számuk leginkább a 35 éves kor után indul zuhanásnak.

6. "Jó formában vagyok, nem kell aggódni, a korom nem hat a termékenységemre"

Az egészséges test és lélek fokozhatja a termékenységet, de nem tudja visszafordítani a korral járó fizikai változásokat, például a petefészek állapotát, a sperma minőségét. A férfiaknál és a nőknél is fontos tényező a kor.

7. "Együtt le tudnánk fogyni, ha akarnánk"

Amikor egy férfi vagy egy nő meghízik hormonális változások mennek végbe a szervezetében, amely hatással lehet az ovulációra, a spermiumok termelésre. Jó hír, ha a párok eldöntik, hogy együtt fogynak le sokkal több az esélyük a sikerre. A becslések szerint a meddőség oka 70 százalékban az elhízottság, de a testsúly mindössze 5-10 százalékának az elvesztése, fokozhatja a termékenységet.

A teherbeesést illetően érdemes tisztázni a tévhiteket

A teherbe esést illetően érdemes tisztázni a tévhiteket

8. "Csak a nőknek kell vitaminkészítményeket, táplálék kiegészítőket szedni"

Régóta ismert tény, hogy a folsav szedése megakadályozza bizonyos születési rendellenességek kialakulását. De a folsav nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is hasznos, ha a termékenységről van szó. A University of California kutatói szerint, azoknál a férfiaknál, akiknél alacsony volt a folsav szintje nagyobb arányban fordult elő kromoszóma rendellenesség, mint azoknál, akiknél magas volt a szint. A koenzim Q10-ről is megállapították, hogy növeli a spermaszámot és azok mozgékonyságát, az E-vitamin, szintén emeli a spermák számát.

9. "A nemi betegség befolyásolja az egészségem, de a teherbe esésre nem hat"

A férfiak és a nők esetében is befolyásolja a termékenységet egy szexuális úton terjedő betegség. Egy nemi betegség okozhat például hegesedést, elzáródást a húgycsőben. A kezeletlen nemi betegség nők esetében kismedencei gyulladáshoz vezethet, ami a meddőség egyik leggyakoribb oka.

10. "Nem számít, mennyi kávét iszom"

Valójában igenis számít, hogy mennyit iszik. Egy tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik naponta egy csésze kávénál többet ittak, azoknak fele annyi esélyük van a teherbe esésre, mint azoknak, akik kevesebbet isznak. A koffein csökkenti a termékenységet, így fogyasztását korlátozni kell. Koffeinmentes kávét érdemes inni, és gondolni arra, hogy a teában, a kólában és a csokoládéban is van koffein.

11. "Minden nap van szex, mégsem esek teherbe"

A mindennapos szex kisebb mértékben növeli a teherbe esés sikerét, mint a minden másnapi szex, állítja, egy a New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmány. Ennek oka, ha egy férfinek normális a spermiumszáma, akkor azt nem növeli a mindennapi szex.

Forrás:

11 myths fertility doctors hear

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: