Utazás az időben?

A kutatók bizonyos agyi területek stimulálása révén utaztatták vissza a beteget virtuálisan az időben.

A 22 éves férfi arról számolt be, hogy a kezelés következtében családi pizzériájuk és egy helyi vasútállomás képét látta maga előtt, mialatt az orvosi szobában ült. A szakértők azt remélik, hogy a felfedezés segít alaposabban megismerni azokat az agyi területeket, amelyek a helyekkel kapcsolatos információk visszahívásában játszanak szerepet.

A hallucinációk azt követően jelentkeztek a betegben, hogy Pierre Mégevand, a New York-i Feinstein Intézet kutatója elektródákat vezetett be a fiatalember agyába az epilepszia eredetének kutatása érdekében. Az eljárás során apró lyukakat fúrtak a koponyába, amelyen keresztül bevezették az 5 cm hosszúságú elektródákat, és elvezették ezeket az agyszövet meghatározott pontjaihoz.

Dr. Mégevand először hippokampusz környékén lévő agykéreg egy bizonyos területe aktiválódott akkor, amikor a helyekről készült képeket nézegette.

Árammal vették rá egy beteg agyát a hallucinálásra (Fotó: Europress)

A bevezetett elektródákkal stimulálták ezt az agyi területet, ami egy sor vizuális hallucinációt váltott ki. A fiatalember először egy ismerős vasútállomást látott, majd otthonának egy részletét, de szagok és hangok nem társultak a képekhez. Amikor ezeknek az agyi területeknek a stimulálását megismételték, ugyanezek a hallucinációk ismétlődtek meg. Amikor pedig a kutatók egy másik agyi területen, a gyrus temporalis inferiorban stimulálták az elektródákat, a páciens arról számolt be, hogy az arcok eltorzultak.

A kutatók úgy vélik, talán egy bizonyos idegsejt csoport kódol egy kötényt viselő ember emlékét, egy másik idegsejt csoport egy sütőt vagy egy utcát, és amikor ezeket együttesen stimuláljuk, egy ismerős emlék jelenik meg arról a helyről, amiben mindezek a dolgok egyszerre láthatók. A szakértők azt remélik, hogy a kísérlet a későbbiekben segít majd az autizmusban, Alzheimer-kórban és hasonló betegségekben szenvedő betegeknek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: