Skizo-parazita

Angol biológusok felfedezték a toxoplazmózist okozó paraziták és a skizofrénia közötti kapcsolat okát. Úgy tűnik, hogy az organizmus egy olyan enzimet termel, amely növeli az agy egyik vegyületének, a dopaminnak a termelését.

A toxoplazma nyulakban, egerekben, patkányokban, szárnyasokban, kutyákban, macskákban és csaknem minden gerinces állatban megtalálható, leggyakrabban nem kellően átsült, átfőtt étel okoz fertőzést.

Az embereket megfertőzve toxoplazmózist okoz, amely általában egy enyhe lefolyású betegség, bár egyes esetekben súlyos szövődményekkel járhat, ha terhes anyától fertőződik meg az újszülött, és problémákat okozhat a gyenge immunrendszerű emberekben is, amikor az agyat is megfertőzi.

"Számos vizsgálat talált statisztikai összefüggést a toxoplazmózis és a skizofrénia között" - közölte Dr. Glenn A. McConkey (Leeds Egyetem), a legújabb kutatás egyik társszerzője. "Egy skizofrén nagyobb valószínűséggel szenved toxoplazmózisban az átlagos lakossághoz képest."

Más bizonyítékok szerint a skizofrénia és a dopamin között lehet összefüggés, mivel az olyan hatékony skizofrénia elleni gyógyszerek, mint a haloperidol, gátolják a dopamint.

"Miénk az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy maga a parazita lehet a neurotranszmitter forrása" - tette hozzá. A kutatás eredményeiről a PLoS One számolt be. A kutatócsoport felfedezte, hogy a parazita genetikai állománya tartalmazza a dopamin termeléséhez szükséges enzimet.

"A kutatás ebben a szakaszában túl korai lenne kezelési változásokat ajánlani a skizofréniában" - közölte McConkey. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy "a toxoplazmózis szűrése indokolt lehet a pszichológiai vizsgálat során."

Munkatársaival tovább kívánják vizsgálni a toxoplazmózis szerepét más, dopaminnal összefüggő neurológiai betegségekben is, beleértve a Parkinson-kórt és a Tourette szindrómát.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)