Parkinson-kór: megvan a kulcsfehérje?

Új mérföldkőhöz érkezhetett a Parkinson-kór elleni küzdelem, miután tudósok egy csoportja sikeresen azonosított egy fehérjét az agyban, aminek gátlásával képesek lelassítani, de akár meg is állítani a betegséget. Ráadásul már rég létezik olyan leukémia gyógyszer, amelyik éppen ezt a fehérjét képes blokkolni.

Mint ismeretes, a Parkinson-kór – az Alzheimer-kórhoz hasonlóan – lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség, amely az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan.

A c-Abl nevű protein blokkolása a Johns Hopkins orvostudományi egyetem kutatói szerint a kéz, a karok, a lábak, az arc és az állkapocs reszkető bénulásával járó betegség terjedését képes teljesen megállítani, legalábbis az egereken végzett kísérletek ezt mutatják.

A tudósok felfedeztek egy agyi áramkört, amely a járást felügyeli. Ez pedig új irányt adhat a Parkinson-kór gyógyításának. Részletek!

Tény azonban, hogy a szóban forgó gyógyszer más fehérjék aktivitását is gátolja, így nem biztos, hogy a c-Abl gátlása okozta a jó eredményeket.

Annak érdekében, hogy bizonyosságra leljenek, több kísérletet is végrehajtottak olyan génmódosított egereken, amelyeknél a Parkinson-kór kialakulása biztosnak volt mondható. Az eredmények azt mutatták, hogy a c-Abl fehérje aktivitása bizonyíthatóan összefüggött a Parkinson-kór tüneteinek erősödésével, sőt ha normális egerekbe juttattak a fehérjéből, akkor nagy valószínűséggel náluk is kialakult a betegség.

Új mérföldkőhöz érkezhetett a Parkinson-kór elleni küzdelem

Kiderült, hogy a c-Abl egy másik, α-szinukleinnek nevezett fehérjével működik együtt, ami az úgynevezett Lewy-testeket képzi, ezek pedig a motorikus irányításért felelős agysejtek elhalásáért felelnek.

A friss felfedezések többek között lehetőséget teremtenek olyan módszerek kidolgozására, amelyek képesek lehetnek a Parkinson-kór súlyosságának markereként funkcionálni, márpedig erre a mai napig nem állt rendelkezésére megfelelő megoldás. Forrás: MNT

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: