Felfedték a Parkinson-kór egyik legnagyobb rejtélyét

A tudósok felfedeztek egy agyi áramkört, amely a járást felügyeli. Ez pedig új irányt adhat a Parkinson-kór gyógyításának.

Az agy két legrejtélyesebb régiójának is kiderült a titka. A Gladstone Intézet új kutatásai ugyanis felfedeztek egy speciális idegi áramkört, amely a járásért felelős, és megállapították, hogy a Parkinson-kór esetében az áramkör bemenete megszakad. Ez az oka, hogy a járás a legnagyobb kihívássá válik a Parkinson-kóros emberek számára.
A betegség kimeríti a dopaminkészleteket a bazális ganglionokban, egy fontos agyi régióban, amely részt vesz az alapvető viselkedés, így a mozgás, a tanulás, a jutalmazás és a motiváció folyamataiban.

Új magyarázat a Parkinson-kór kialakulására

Egy kanadai tanulmány szerint a Parkinson-kórban szenvedő beteg érintett agysejtjei kimerítik magukat és idő előtt kiégnek, akár egy túlhajtott motor. A kutatók szerint ez segíthet megmagyarázni, hogy a betegség miért csak az agy bizonyos részét érinti. Kattintson!

A Parkinson-kórnál felborul az egyensúly a bazális ganglionok két ingerületi útja - az "indulj" és a "stop" - között. Ezek az utak rendszerint zökkenőmentesen működnek együtt, hogy ellenőrizzék helyváltoztatást, de a Parkinson-stop útvonal felülkerekedik az "indulj" útvonalon, ami megnehezíti a mozgás kezdeményezését. Az egyensúlytalanság kifejlődése e két útvonal között rejtély maradt egészen mostanáig.

A felfedezéssel új irányt vehet a Parkinson-kór gyógyítása

A felfedezéssel új irányt vehet a Parkinson-kór gyógyítása

A Neuron folyóiratban megjelent cikk szerint, az Anatol Kreitzer vezette tudóscsapat a Gladstone-ban, felfedezte, hogy a dopaminszint csökkenése félrekommunikálást okoz a bazális ganglionok és a másik régió, az úgynevezett talamusz között. Az utóbbi agyi terület gondoskodik a szenzoros információk bekapcsolásáról az agyba.

Ez a rossz kommunikáció az inger bejutásának elvesztését eredményezi a talamusz "indulj" útvonalán, s ezzel megzavarja mozgást. Parkinson-kóros egereken blokkolva a kapcsolatot a két régió között, visszafordították az egyensúlytalanságot a "stop" és az "indulj" utak között, s ezzel egyben helyreállították a normális viselkedést is.

"Ez a tanulmány erős bizonyíték a mechanizmusra, amelyben a stop-útvonal az indulj-útvonal fölé kerekedik a Parkinson-kór esetében. Az eredményeink bevonják a betegség kifejlődésének vizsgálatába a talamuszt, azaz egy olyan agyi területet, amely viszonylag kevés figyelmet kapott a Parkinson-kutatások során" - közölte a tanulmány vezető szerzője, Philip Parker.

"Számos tanulmány célzott rá, hogy a Parkinson-kór kezelésében szerepet kellene kapnia a talamusz mély agyi stimulációjának, de az agyi régió szerepe a betegségben nem volt megalapozott. Az eredményeink végre tiszta képet adnak arról, hogy a talamusz hogyan teheti kiegyesúlyozatlanná az idegpályákat, és nyomhatja el a mozgást ebben az állapotban" - tette hozzá Dr. Kreitzer.

Forrás: News Wise

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag