Mutatjuk, miről ismerhető fel az epilepszia

Magyarországon a lakosság 0,5-1 százaléka szenved epilepsziában. A betegség könnyen balesetekhez vezethet, illetve egyes esetekben életveszélyes állapotot idézhet elő.

Általában véve elmondható, hogyepilepsziagyanúját veti fel, ha valakinél görcsroham kezdődik, majd elveszti az eszméletét. Generalizált rosszullét többnyire felnőtteknél alakul ki, gyermekeknél inkább kisebb rohamok jellemzőek. A betegség diagnózisa EEG-vizsgálattal állítható fel, a háttérben meghúzódó agyi működészavar így mutatható ki.

Az epilepszia diagnózisa EEG-vizsgálat segítségével állítható fel
Az epilepszia diagnózisa EEG-vizsgálat segítségével állítható fel. Fotó: Getty Images

Az epilepsziabetegséget elsődlegesen gyógyszerekkel, úgynevezett antiepileptikumokkal kezelik. Rendszeres alkalmazás mellett ezek a gyógyszerek képesek elejét venni az egyes agyterületek hibás aktiválódásának, ezáltal tehát a rohamoknak. A már kialakult rohamok esetén a legfőbb cél, hogy megóvjuk a beteget attól, hogy a görcstevékenység és az eszméletvesztés miatt megsérüljön, például beverje a fejét.

Milyen kiváltó okok állhatnak az epilepszia mögött? Milyenek a betegek gyógyulási esélyei? Minderről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunk frissült leírásában ide kattintva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)