Monotasking: ezt kell megtanulnunk

Néhány apró, okos változtatással sokat tehetünk a jobb memóriáért.

Kivel ne fordulna elő időnként, hogy nem találja a megfelelő szavakat, nem jutnak eszébe nevek, helyszínek. Vagy akár azt is észrevehetjük magunkon, hogy időnként mintha "kihagyna az agyunk" - például a konyhába lépve már fogalmunk sincs, miért akartunk egy perce még odamenni. Mielőtt kétségbeesetten rákeresnénk az interneten a demenciára vagy az Alzheimer-kórra, először is érdemes megnyugodni - könnyen lehet, hogy a fentiek oka inkább a fáradtságban, kimerültségben keresendő, vagy a koronavírus-fertőzés után sokaknál kialakuló "ködösségből" adódik. Ezek el fognak múlni. Persze, az idő múlásának is természetes velejárója a memóriaromlás, de ennek nem kell feltétlenül így lennie: néhány apró, okos életmódbeli változtatással lelassítható a folyamat, ezeket a Prevention cikke gyűjtötte össze.

Romló memória: mi állhat a háttérben? A kor előre haladtával voltaképp természetes jelenség, ha romlik kicsit a memória. Azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy több betegség tünete is lehet, ha nem emlékszünk nevekre, helyszínekre, dátumokra. Kattintson a részletekért!

Próbáljunk emlékezni

A legtöbben azonnal az internetet hívjuk segítségül, ha nem ugrik be valami. Ez a szakemberek szerint úgynevezett digitális amnéziához vezet: elfelejtünk információkat, mert abban bízunk, hogy kütyüink majd emlékeznek ezekre helyettünk. Ettől nagyon leegyszerűsítve az agyunk is ellustul. Hányan tudnánk felhívni legalább egy családtagunkat, ha fejből kellene tudnunk a telefonszámát? Hányan találnánk oda egy ismerős környéken lévő új címre GPS nélkül? Bizony, ezeket érdemes néha kipróbálni - a kütyüink nélkül is.

A rendszeres testmozgás a memóriánkra is jó hatással van. Fotó: Getty Images
A rendszeres testmozgás a memóriánkra is jó hatással van. Fotó: Getty Images

Edzés és szundítás

Minden olyan, elsősorban kardió mozgásforma jót tesz az agyunknak, amitől úgy érezzük, felgyorsul a vérkeringésünk. Ugyanis ilyenkor oxigénnel és tápanyagokkal teli friss vér áramlik az agyunkba, ami a memóriánkat is segíti. Ez derül ki egy kicsi, de ígéretes tanulmányból is, ami 2019-ben készült - a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azok az alanyok, akik 30 percig szobabicikliztek, hatékonyabban tudtak visszaemlékezni nevekre, mint azok, akik pihentek.

Aki úgy tudja szervezni a napját, hogy egy kis délutáni szunyókálás is beleférjen, annak érdemes is ezt kihasználni, ugyanis a tudósok szerint a délutáni alvástól kreatívabbak és produktívabbak lehetünk.

Multitasking helyett monotasking

Produktívabbnak érezhetjük magunkat, ha egyszerre több feladattal is foglalkozunk, ám a szakemberek szerint ennek épp az ellenkezője igaz. A multitasking stresszt okoz az agyunkban, ami több hibához vezethet, így végül kevésbé leszünk hatékonyak.

Érdemes tehát egyszerre csak egy dolgot csinálni, ezenkívül úgy letenni az okostelefonunkat, hogy ne lássuk a képernyőjét (ha látjuk, az szinte biztosan elvonja a figyelmet az aktuális feladatunktól). Emellett ütemezzünk be olyan idősávokat, amikor válaszolunk az e-mailekre, ránézünk a közösségi média oldalakra, vagy elintézzük az adminisztrációs feladatainkat.

A megfelelő táplálkozás is sokat számít agyunk helyes működése, illetve memóriánk szempontjából - erről például az alábbi , korábban megjelent cikkünkben olvashat részletesen.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: