Miért lett ennyi autista?

Az egészségügyi ismereteiket az internetről szerzők már értesülhettek róla, hogy egy évtizeden belül minden második csecsemő autizmussal születik majd. A hideglelést okozó jóslat nem holmi online bulvárlap híre, hanem a neves bostoni egyetem, az MIT számítógépes tudósainak több millió kattintást elért cikkében szerepel.

A mezőgazdasági, epidemiológiai és genetikai ismeretek teljes - és nem titkolt - hiányában megfogalmazott jóslat a genetikailag módosított növények (GMO) térnyeréséből kalkulálja ki a riasztó eredményt. Látszólag nagyon is elfogadhatóak az ilyen és ehhez hasonló következtetések, hiszen a betegség gyakorisága az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett. Az amerikai Közegészségügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint az 1980-as években kétezer gyermek közül egyet érintett a betegség, napjainkban viszont már 13-at - írja a hvg.hu.
Ez a nyugtalanító növekedés szépen egybeesik a génmódosított kukorica és szója terjedésével, valamint az ezekhez használt, egészségkárosító hatásával többször hírbe hozott glifozát gyomirtó felhasználásával. A korreláció, vagyis az adatok közötti lineáris kapcsolat azonban egyáltalán nem jelenti automatikusan, hogy a dolgok között oksági összefüggés is fellelhető - hívta fel a figyelmet a tudományos ismeretterjesztést zászlajára tűző amerikai Genetic Literacy Project.
Egy évtizeden belül minden második csecsemő autizmussal születik majd - állítják a tudósok

Egy évtizeden belül minden második csecsemő autizmussal születik majd - állítják a tudósok

A szociális beilleszkedési, kapcsolatteremtési és kommunikációs képességek jelentős fejlődési zavara, az autizmus egyenesen kínálja magát, hogy kialakulásának mindmáig ismeretlen oka helyett az érintett családok bűnbakot keressenek, a tudásbeli űr kitöltése érdekében rámutatva a - szerintük - lehetséges okokra. A megbetegedések számának drámai emelkedése, amely az 1990-es évek közepétől szinte egyszerre következett be valamennyi fejlett egészségügyet működtető országban, alapvetően statisztikai hátterű.
A növekedés 60 százaléka a szélesebb spektrumnak, a jobb felismerésnek és a pontosabb nyilvántartásnak tudható be - derül ki egy rendkívüli méretű és időtartamú dán vizsgálatból, amely három évtizeden át 670 ezer gyermek, köztük 4 ezer autizmussal diagnosztizált beteg orvosi adatait kísérte figyelemmel.

Az autizmushoz hasonló betegség az Asperger-szindróma. Gyakran felmerül, hogy van-e egyáltalán különbség közöttük. A BMC Medicine című szaklapban közzétett kutatás szerint az Asperger-szindrómás gyerekek agyi kapcsolatai eltérő mintát mutatnak, mint amilyeneket az autistáknál mutatnak ki. Részletek!

A közfigyelem, vagyis az, hogy a laikusok körében is ismertté vált az autizmus, több esetet hozott felszínre, a korábban egyszerűen csak szégyenlősnek, visszahúzódónak mondott vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel is szakorvoshoz fordulnak a szülők. Egyfajta adminisztratív átrendeződés is érzékelhető: a szülők jobban szeretik, ha a fogyatékkal élő gyermekük kórlapján nem a "mentálisan retardált", hanem az "autista" megjelölés szerepel.
Persze a növekedés nem teljes egészében írható a statisztika számlájára. Tagadhatatlanul vannak valós tényezők is a háttérben. Ilyen a gyermekvállalási kor kitolódása, amely mind a két szülő részéről növelheti az utódok veleszületett betegségének kockázatát. Az pedig, hogy az orvostudomány már a legesendőbb, kis súlyú koraszülötteket, a szülési komplikációkon keresztülment babákat is képes életben tartani, egy sor betegség későbbi előfordulásának lehetőségét magában hordozza.
Forrás: hvg.hu

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt az északkeleti tájakat leszámítva borult lesz az ég és havazás, főleg délkeleten havas eső, helyenként eső várható Délután borult lesz az ég, a Dunántúlon havazás, középen havazás, havas eső, keleten főleg eső várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag