Szülés 30 felett: csak ideális állapot van

A mostani harmincasok szülei még a 20-as évei elején-közepén döntött a baba mellett. Van ideális időpont a gyermekvállalásra? Mi kell ahhoz, hogy bele merjünk vágni? A párkapcsolati szakértő segít.

Hány gyereked van? És mennyit tervezel? A 20-as, 30-as éveikben járók gyakran találkoznak hasonló kérdésekkel. Tény, hogy az európai tendenciához hasonlóan itthon is nagymértékben kitolódott a gyermekvállalás időpontja : míg 1990-ben még a 20-24 éves nők vállaltak gyermeket a legnagyobb arányban, addig a 2010-ben szülő nők legjelentősebb hányada már a 30-34 éves korosztályból került ki.

Ez a tendencia természetesen nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző: az EU-ban 2001 és 2013 között 29-ről 30,3-ra emelkedett a nők átlagos életkora gyermekük születésekor, az elsőt 2013-ban átlagosan 28,7 éves korukban vállalták. Abban az évben az unióban világra jött gyermekeknek több mint a fele (55 százalék) 30 éves vagy annál idősebb anyától született. Magyarország ebből a szempontból az uniós átlaghoz közeli, 54 százalékos értékkel bír. Az apák életkorát ritkábban szokás firtatni, pedig ezt is érdemes górcső alá venni. A KSH egy korábbi, párkapcsolatokat és gyermekvállalást vizsgáló kutatásában arra jutott, hogy a férfiak átlagéletkora 1990-ben 29 év volt a gyermekük születésekor (az összes gyermeket tekintve), ami 2013-ra 34 évre nőtt.

Van ideális időpont a gyerekvállalásra?

Szülési kalkulátor Pontosan szeretné tudni, gyermeke mikor fog megszületni? Adja meg az utolsó menstruációja időpontját, kattintson ! Az anyaság egyre később halasztásának lehetséges okait a KSH is vizsgálta: kutatásuk szerint ebben többek közt a párkapcsolati viszonyok átalakulása, az oktatás bővülése és az önálló egzisztenciateremtés nehézségei is fontos szerepet játszanak. Emellett a már meglévő munkahely elvesztésétől való félelmet, a gyermekvállalással kapcsolatos felfogás változását és a személyes célok előtérbe helyezését érdemes megemlíteni.

Ami az időzítést illeti, nincs ideális időpont, inkább csak ideális állapot - mondja Nagy Erika párkapcsolati szakértő. "A gyerekvállalás rendkívül nagy felelősséggel jár, azonban első lépésben önmagunkért kell tudnunk felelősséget vállalni. A tetteinkért, érzelmeinkért, párkapcsolatunkért, és ha mindezeket már jól működtetjük, beléptünk a "felnőtt zónába" teszi hozzá. És hogy mi jellemzi a babára kész kapcsolatot? A szakértő szerint az egyéni alapokon túl egy jó párkapcsolat motorja az azonos értékrend (bizalom, hűség, őszinteség), a megfelelő kommunikáció, konfliktuskezelés és nem utolsósorban az egymás iránti tisztelet és elköteleződés.

Ami az időzítést illeti, a gyermekvállalasra nincs ideális időpont, inkább csak ideális állapot

Ami az időzítést illeti, a gyermekvállalasra nincs ideális időpont, inkább csak ideális állapot

Nagy Erika a tudatos gyerekvállalást kizárólag stabil, erős kapcsolatban tudja elképzelni, hiszen egy kisgyerek születése rendkívüli módon próbára teszi a két ember párkapcsolatát, főleg a kezdetekben. Igazi szövetséges társra van szükség, aki együttműködő és kész áldozatokat hozni, mindezt persze a kölcsönösség alapelvén.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: