Miért lett ennyi autista?

Az egészségügyi ismereteiket az internetről szerzők már értesülhettek róla, hogy egy évtizeden belül minden második csecsemő autizmussal születik majd. A hideglelést okozó jóslat nem holmi online bulvárlap híre, hanem a neves bostoni egyetem, az MIT számítógépes tudósainak több millió kattintást elért cikkében szerepel.

A mezőgazdasági, epidemiológiai és genetikai ismeretek teljes - és nem titkolt - hiányában megfogalmazott jóslat a genetikailag módosított növények (GMO) térnyeréséből kalkulálja ki a riasztó eredményt. Látszólag nagyon is elfogadhatóak az ilyen és ehhez hasonló következtetések, hiszen a betegség gyakorisága az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett. Az amerikai Közegészségügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint az 1980-as években kétezer gyermek közül egyet érintett a betegség, napjainkban viszont már 13-at - írja a hvg.hu.

Ez a nyugtalanító növekedés szépen egybeesik a génmódosított kukorica és szója terjedésével, valamint az ezekhez használt, egészségkárosító hatásával többször hírbe hozott glifozát gyomirtó felhasználásával. A korreláció, vagyis az adatok közötti lineáris kapcsolat azonban egyáltalán nem jelenti automatikusan, hogy a dolgok között oksági összefüggés is fellelhető - hívta fel a figyelmet a tudományos ismeretterjesztést zászlajára tűző amerikai Genetic Literacy Project.

Egy évtizeden belül minden második csecsemő autizmussal születik majd - állítják a tudósok

Egy évtizeden belül minden második csecsemő autizmussal születik majd - állítják a tudósok

A szociális beilleszkedési, kapcsolatteremtési és kommunikációs képességek jelentős fejlődési zavara, az autizmus egyenesen kínálja magát, hogy kialakulásának mindmáig ismeretlen oka helyett az érintett családok bűnbakot keressenek, a tudásbeli űr kitöltése érdekében rámutatva a - szerintük - lehetséges okokra. A megbetegedések számának drámai emelkedése, amely az 1990-es évek közepétől szinte egyszerre következett be valamennyi fejlett egészségügyet működtető országban, alapvetően statisztikai hátterű.

A növekedés 60 százaléka a szélesebb spektrumnak, a jobb felismerésnek és a pontosabb nyilvántartásnak tudható be - derül ki egy rendkívüli méretű és időtartamú dán vizsgálatból, amely három évtizeden át 670 ezer gyermek, köztük 4 ezer autizmussal diagnosztizált beteg orvosi adatait kísérte figyelemmel.

Az autizmushoz hasonló betegség az Asperger-szindróma. Gyakran felmerül, hogy van-e egyáltalán különbség közöttük. A BMC Medicine című szaklapban közzétett kutatás szerint az Asperger-szindrómás gyerekek agyi kapcsolatai eltérő mintát mutatnak, mint amilyeneket az autistáknál mutatnak ki. Részletek!

A közfigyelem, vagyis az, hogy a laikusok körében is ismertté vált az autizmus, több esetet hozott felszínre, a korábban egyszerűen csak szégyenlősnek, visszahúzódónak mondott vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel is szakorvoshoz fordulnak a szülők. Egyfajta adminisztratív átrendeződés is érzékelhető: a szülők jobban szeretik, ha a fogyatékkal élő gyermekük kórlapján nem a "mentálisan retardált", hanem az "autista" megjelölés szerepel.

Persze a növekedés nem teljes egészében írható a statisztika számlájára. Tagadhatatlanul vannak valós tényezők is a háttérben. Ilyen a gyermekvállalási kor kitolódása, amely mind a két szülő részéről növelheti az utódok veleszületett betegségének kockázatát. Az pedig, hogy az orvostudomány már a legesendőbb, kis súlyú koraszülötteket, a szülési komplikációkon keresztülment babákat is képes életben tartani, egy sor betegség későbbi előfordulásának lehetőségét magában hordozza.

Forrás: hvg.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: