Meglepő dolgok, melyek fejlesztik a memóriát

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb kincs a jó memória, és annál jobban is tudjuk értékelni. Az alábbiak sokat segíthetnek, hogy megőrizzük szellemi frissességünket.

Üljünk egyenesen!

Anyáink és nagyanyáink, illetve tanáraink is sokat nyaggattak vele, hogy üljünk egyenesen. Fogadjuk meg a tanácsukat, mert a jó tartás akár 40 százalékkal is növelheti az agyba jutó oxigén mennyiségét, ami abban is segíthet, hogy könnyebben előhívjuk az emlékeket.

Ha csődöt mond az emlékezet Mi mindentől lehetünk feledékenyek? Meglepő, de még egyes gyógyszerek mellék- vagy kölcsönhatásai is okozhatnak memóriazavart. Kattintson!

Válasszunk más betűtípust!

Kutatások szerint ha meg szeretnénk jegyezni egy szöveg tartalmát, gépeljük be olyan betűtípussal, amelyet ritkábban használunk, mert így az agy könnyebben tud rá visszaemlékezni.

Nézzünk vicces videókat!

A vicces videók rendszeres nézegetése több kutatás szerint is segíthet csökkenteni a mindennapos stresszt, ami hosszú távon az egyik legerősebb memóriakárosító. A nevetés, a humor viszont csökkenti a stresszhormonok termelődését, így szellemileg is frissebbek leszünk tőlük.

Sétáljunk rendszeresen!

A hippokampusz, vagyis az agy memóriaközpontja az öregedéssel egyre zsugorodik, de kutatások szerint azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen sétálnak, ez a zsugorodás mérhetően lassabban történik.

A memória frissességét úgy is megőrizhetjük, ha rendszeresen sétálunk
A memória frissességét úgy is megőrizhetjük, ha rendszeresen sétálunk

Végezzünk súlyzós edzéseket!

Egy amerikai tanulmány szerint a rendszeres, súlyokkal vagy saját testsúllyal végzett edzések akár 10 százalékkal is javíthatják a vizuális memóriát. Nem beszélve anyagcseregyorsító hatásukról, ami szintén segít védeni az agy egészségét.

Rágózzunk!

Ennél egyszerűbb memóriajavító módszer nem is létezik. A rágózás kutatások szerint gyorsítja a szívverést, emeli a vérnyomást, ezáltal segít, hogy több vér jusson az agyba, ami kifejezetten használ az emlékezőképességünknek.

Forrás: care2.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)