Már ilyen korán is lesújthat a stroke

A stroke-ot az idősebb emberek betegségének tartják. Ez statisztikailag igaz, hiszen a kockázata 55 éves kor felett megnő. De korábban is jelentkezhet a baj.

Az Amerikai Stroke Társaság jelentése szerint 100 ezer gyermekből 6-ot érint ez a súlyos betegség, de így is egyike a tíz vezető haláloknak a gyermekek körében. Az Annals of Neurology 2011-es tanulmánya szerint azonban 51 százalékos növekedést regisztráltak az ischaemiás (iszkémiás vagy más néven isémiás) stroke előfordulását vizsgálva az 5-14 éves fiúk között, ha az 1995-1996 és az 2007-2008 éveket vetették össze, míg a lányok hasonló korosztályában az emelkedés 3 százalékos volt.

A legfrissebb kutatás eredményei szerint a nyelvi funkció az agy jobb féltekéjébe történő elmozdulása akadályozza az egyes stroke-túlélők olvasási, írás- és beszédkészségének regenerálódását. Kattintson! A gyerekeket érintő stroke kezelése azonban nagyobb kihívást jelent, mint a felnőttek szélütése - írja a Medical News Today.

A korai jelek ugyanis sokkal finomabbak, mint a felnőtteknél, ami azt jelenti, hogy gyakran nem is ismerik fel. A Nemzetközi Gyermekgyógyászati Stroke Szövetség (International Alliance for Pediatric Stroke – IAPS) szerint az érintett csecsemők nem is mutatnak semmilyen tünetet 4-8 hónapos kor alatt.

Mi több, a szülők, gondviselők és gyakran még az egészségügyi szakemberek sem gondolnak arra, hogy szélütés érintette a picit, emiatt sok gyermek nem kapja meg a megfelelő kezelést.

Mint oly sokszor a gyógyításban, a szélütésnél is a korai kezelés a gyógyulás kulcsa. De sajnos a gyermeknek körülbelül a 20-40 százaléka belehal a betegségbe, és azoknak az 50-80 százaléka, akik túl is élik, gyakran egész életen át tartó neurológiai problémáik maradnak, például részleges vagy teljes bénulás.

A kockázati tényezők a gyermeknél

A felnőttek körében a magas vérnyomás, a szabálytalan szívverés és az érelmeszesedés a stroke leggyakoribb kockázati tényezők. Ezek azonban ritkán okoznak szélütést a gyerekeknél.

Ám az érintett gyerekeknek mintegy fele sarlósejtes vérszegénységben - egy örökletes vérképzőszervi betegségben - vagy veleszületett szívbetegségekben szenvednek.

A gyermek szélütés kockázatát növelik a fej és a nyak fertőzései, a kóros véralvadás, a feji trauma és szisztémás tényezők, mint például autoimmun rendellenességek. Növelheti a kockázatokat az anyaméhben az idő előtti burokrepedés, vagy a magzatburok gyulladása miatti bakteriális fertőzés.

Gyermekkorban a gyulladásos megbetegedések a korábban véltnél nagyobb mértékben járulhatnak hozzá a stroke kockázatához, de ennek igazolására és az összefüggés jellegének meghatározására még további kutatások szükségesek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az esetek felében az eddig felsorolt kockázati tényezők egyike sem mutatható ki.

A betegség korai felismerése életeket menthet

Jelek és tünetek

A gyermekek mintegy 40 százalékánál a korai stroke nem produkál jeleket , csak hónapokkal később, amikor megmutatkozik a csökkent mozgás vagy gyengeség a baba egyik oldalán vagy arcán. A gyengeséghez hasonlóan, ha zsibbadás jelenik meg a test egyik oldalán, vagy súlyos fejfájás, szédülés, hányás jelentkezik, az szintén utalhat szélütésre. Az újszülötteknél tünet lehet az ismétlődő izomrángás az arcon, a karon vagy lábon, akárcsak a légzésszünet mellett elhúzódó révült tekintet és a szélsőséges fáradtság.

Ahogy a gyermekek növekszenek a stroke tünetei egyre inkább hasonlóvá válnak a felnőttekéhez. Gyengeség vagy zsibbadás a test egyik oldalán, beszédproblémák, nehézkes kiejtés, vagy az egyszerű utasítások megértésének nehézsége. Esetleg az egyik kar felemelésére való képtelenség. Egyszerű, rövid mondatok megismétlése sem sikerül nekik, az egyik arcfél lefittyed, nem sikerül a mosolygás.

Ha a pici arcával, a karjával és a beszéddel is egyidejűleg probléma jelentkezik, akkor ajánlatos minél hamarabb mentőt hívni - ajánlja a Medical News Today .

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: