Kapcsolat van az agyrázkódás és az Alzheimer-kór között

Lehetséges-e, hogy az agyrázkódás felgyorsítja a szellemi hanyatlást, és a már veszélyeztetett embereknél növeli az Alzheimer-kór kockázatát? Úgy néz ki, hogy van kapcsolat, de a vizsgálat azt nem bizonyította, hogy a fejsérülések miatt kialakulnának degeneratív agyi betegségek.

Egy tanulmányban megvizsgáltak 160 amerikai veteránt, aki az iraki és afganisztáni háborúkban harcoltak. A kutatók megállapították, hogy az agyrázkódást úgy tűnik felgyorsítja az Alzheimer-kórral kapcsolatos agyi hanyatlást és a mentális leépülést azoknál, akik a betegség genetikai kockázatát hordozzák. Ugyanakkor a vizsgálat nem bizonyította, hogyagyrázkódáshatására az Alzheimer kockázata emelkedik.

agyrázkódás
Az agyrázkódás nem alakít ki degeneratív agyi betegséget. De akinek hajlama van rá bajban lehet miatta

"Azt találtuk, hogy akiknek agyrázkódásuk volt éppen azokban az agyi régiókban mutattak a normálistól eltérő agykérgi vastagságot, amelyek elsősorban érintettek az Alzheimer-kórban" -, mondta a tanulmány szerzője Jasmeet Hayes, a Boston University orvosi fakultásának pszichiátere. Ezek az eredmények azért is érdekesek, mert a veteránok viszonylag fiatalok, átlagosan 32 évesek voltak a vizsgálat idején.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyrázkódás akkor is neurodegenerációhoz vezethet, ha az egy ember életének korai szakaszában következett be, s a tünetektől gyorsan sikerül megszabadulnia" - mondta Hayes.

Egy kutatás azt mutatta ki, hogy nem feltétlenül eredményes az agyrázkódás kezelésére a szigorú pihenés, sőt valójában akár árthat is a betegnek, ha ágyban marad. Részletek!

A tanulmány szerzői azt felételezik, hogy a kutatásaik elvezethetnek azoknak az agyrázkódással kapcsolatos mechanizmusoknak az azonosításához, amelyek gyorsítják az olyan agyi betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a krónikus traumás encephalopathia (CTE). A tanulmány a Brain folyóiratban jelent meg.

Forrás: medlineplus.gov

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)