Tényleg pihenni kell agyrázkódás után?

Egy új kutatás azt mutatta ki, hogy nem feltétlenül eredményes az agyrázkódás kezelésére a szigorú pihenés, sőt valójában akár árthat is a betegnek, ha ágyban marad - - adta hírül a Medical News Today.

A középiskolai sportbalesetek több mint 10 százalékában fordul elő agyrázkódás. Az elmúlt 10 évben pedig több mint 60 százalékkal nőtt meg a sürgősségi osztályokra jelentkező, kisebb agyi traumán átesett, sportbalesetes betegek száma. A legtöbb agyrázkódásos beteg ilyenkor azt a tanácsot kapja orvosától, hogy a mielőbbi gyógyulás érdekében pihenjen, maradjon ágynyugalomban. A pihenésre vonatkozó javaslat ilyen esetekben elsősorban azt célozza, hogy a beteg elkerüljön egy esetleges újabb sérülést a lábadozás fázisában.

Agysérülések

Az agy sérüléseinek alapvetően két formáját különböztetjük meg. A nyílt agysérülések kivétel nélkül jelentős erőbehatásra alakulnak ki, és életet veszélyeztető traumának számítanak. A fedett agysérülések esetén a koponya integritása nem bomlik meg, de a traumát kiváltó erő hatására az agy elmozdul, és a koponyához csapódik. Az erő nagyságától és irányától függően agyrázkódás, vagy agyzúzódás alakul ki. A sérülés hatására a koponyaüregben vérzés léphet fel. Tudjon meg többet, kattintson!

Ugyanakkor sokan kételkednek abban, hogy a pihenés valóban hasznos lenne az agyrázkódásos betegeknek - erre ugyanis kevés bizonyíték van. Abban sem szoktak egyetérteni az orvosok, hogy ilyen esetekben mennyire kell szigorúan ágynyugalomban maradni, pihenni. Annak ellenére, hogy a legtöbben azt gondolják, hogy 1-2 nap pihenés elegendő, vannak olyan orvosok is, akik több napnyi fekvést javasolnak elsötétített szobában.

A wisconsini gyermekkórház új kutatásában 88 agyrázkódást elszenvedett 11 és 22 év közötti beteget vizsgáltak meg. A betegeket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjainak öt napon át teljesen nyugalomban kellett lenniük, a másik csoport tagjainak pedig csupán egy-két napig kellett pihenniük, majd fokozatosan vissza kellett térniük a mindennapi aktív életbe. Akiket szigorú pihenésre ítéltek, nem mehettek dolgozni, sem iskolába, és nem végezhettek semmilyen fizikai aktivitást öt napon át.

Nem feltétlenül eredményes az agyrázkódás kezelésére a szigorú pihenés, sőt valójában akár árthat is a betegnek

Nem feltétlenül eredményes az agyrázkódás kezelésére a szigorú pihenés, sőt valójában akár árthat is a betegnek


A kísérlet eredményeiből az derült ki, hogy azok a betegek, akik a szigorú pihenésre lettek ítélve, nem gyógyultak jobban: nem javulnak a tüneteik, az egyensúlyuk, illetve a gondolkodási képességük. Ehelyett azt tapasztalták, hogy a sérüléstől számított első tíz napban súlyosabb tüneteket produkáltak, mint azok, akik kevesebbet pihentek.

Az újabb eredmények szerint tehát óvatosnak kell lenni a szigorú pihenés javaslatával az agyrázkódásos fiatalok esetében. Úgy tűnik, érdemes egy rövidebb pihenéssel töltött periódus után fokozatosan visszatérni az aktív életbe.

Értékelje a cikket!

Glamour 2Szék

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sokfelé marad erősen felhős az ég, több helyen alakulhat ki zápor, helyenként zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag