Bele lehet halni az epilepsziás rohamba?

Mivel az epilepsziának számos típusa van, a rohamok esetén jelentkező kockázati tényezők is eltérőek.

Bár az epilepsziás rohamok némelyike van annyira ijesztő, hogy akár halálosnak is tűnhet, nem következik be tragédia túl gyakran, mivel önmagát fojtja le folyamat: a fáradás miatt az izomgörcs egy idő után alábbhagy, ami ismét lehetővé teszi a légzést, majd visszatér az eszmélet is.

Bár sokan gondolják úgy, hogy azepilepsziaegyetlen betegség, valójában olyan betegségek gyűjtőneve, amik epilepsziás rohamokat okozhatnak. Ezek a rohamok okozhatnak mindössze zavartságot, de sok esetben eszméletvesztést, illetve az egész testet érintő görcsös rohamokat. Az epilepsziát az orvostudomány több csoportba sorolja.

A roham alatt sokkal nagyobb veszélyt jelentenek többek között a beteg környezetében lévő éles és szúró tárgyak, a légutakba kerülő idegen test, étel, folyadék, váladék. De nemcsak ilyenkor záródhat el a levegő útja, ha az epilepszia éjszaka csap le hason fekvés közben, akkor a fej annyira belefúródhat a párnába, hogy a beteg nem tud levegőhöz jutni a rohamot követően sem. Hasonló a helyzet a vízben, úszás vagy fürdés közben, a roham alatt ugyanis nem tud segítséget kérni a fulladó páciens. További, nem rohammal összefüggő halálozási ok lehet epilepszia esetén a veleszületett rendellenességek, agydaganat, stroke, degeneratív megbetegedések.

Ha sokáig nincs eszméleténél az epilepsziás beteg, mentőt kell hívni
Ha sokáig nincs eszméleténél az epilepsziás beteg, mentőt kell hívni

Van azonban egy igen rejtélyes, tisztázatlan állapot, ami epilepsziás roham során hirtelen halálhoz (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP) vezet. Ez a terület jelenleg is kutatás alatt áll, a háttérben neurológiai, szív- és érrendszeri zavarokat feltételeznek, ez utóbbi mögött egy olyan genetikai mutáció állhat, amely szabálytalan szívverést eredményez és így okozza a hirtelen halált. A SUDEP-re leginkább hajlamosító tényező lehet az epilepszia súlyossági faktora, főként ha felnőttkorban a generalizált tónusos-clonusos rohamok jellemzik, a gyógyszerrezisztencia, az antiepileptikus politerápia és a gyakori gyógyszermódosítások. Az esetek 58 százalékában a SUDEPalvássorán következett be. A hirtelen halál 20-24-szer gyakrabban fordul elő az epilepsziában szenvedők körében, mint az átlagnépességben.

A hasonló életkorú és nemű átlagnépesség esetében az epilepszia két-háromszorosára növeli a halálozási arányt. Főleg fiatalkorban, férfiak és hátrányos helyzetűek körében magas a grand mal rohamokkal járó epilepszia miatt bekövetkező halálozási arány.

Bár a legtöbb esetben, amennyiben epilepsziás roham miatt következik be halál, azt rendszerint valamilyen rejtett betegség vagy baleset okozhatja, a temporális (halántéklebeny-) epilepszia esetében azonban jelentős tényező az öngyilkosság. Ez a típus szinte kizárólag késői gyermekkorban vagy fiatal felnőtt korban alakul ki, olyan tartós ködös tudatállapotot eredményez, amely során a beteg ön- és közveszélyes lehet.

Amennyiben epilepsziás rohamot látunk, nem szabad megijedni, a látottak ellenére a beteg nem érez fájdalmat. Hagyni kell a roham lezajlását, ezalatt nem szabad lefogni a beteget. Érdemes a veszélyforrásokat eltávolítani a környezetéből, és a feje alá puha ruhát tenni. Ha sokáig nincs eszméleténél a beteg, mentőt kell hívni.

Leghatásosabban úgy csökkenthetők vagy kerülhetők el a rohamok, ha a beteg betartja a gyógyszeres kezelését, illetve terápiája során sikeresen azonosították a provokáló tényezőket.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)