Az emlékeinktől függhet, hogy milyen ételeket választunk

Két étel közül azt választjuk, amelyikre jobban emlékszünk. Még akkor is így van ez, ha a másik ételt esetleg jobban szeretjük vagy jobban kívánjuk - derült ki svájci kutatók kísérleteiből.

Elénk raknak kétféle ételt, egy szelet csokoládét és egy süteményt, melyiket választjuk? És mitől függ, hogy melyiket választjuk? Döntő szempont, hogy melyik étel egészségesebb? Vagy talán attól függ, hogy mennyire van éppen cukorhiányunk, amit pótolni akarunk? –

A kiegyensúlyozott étrend nem csak az egészséges fejlődéshez szükséges, hanem ahhoz is, hogy agyuk megfelelően működjön. Íme egy lista arról, hogy mit érdemes enni.

Egy új vizsgálat szerint a választásunk attól függ, hogy milyen emlékeink vannak az adott ételekről. Ha jobban emlékszünk az almára, mint egy adott süteményre, akkor inkább az almát fogjuk választani, még akkor is, ha esetleg a süteményt jobban is kívánjuk, mint az almát. A kutatásból az is kiderült, hogy a két étel közötti választáskor az ételekről alkotott emléknyomok két agyterület, a hippokampusz és a ventromediális-prefrontális kéreg kommunikációjának köszönhetően aktiválódnak. A bázeli egyetem kutatóinak vizsgálatáról a Medical News Today számolt be.

A hétköznapi döntési helyzetek esetében – például ha el kell döntenünk, hogy hova menjünk vacsorázni – sokszor azon múlik a választásunk, hogy milyen információk férhetők hozzá a memóriánkban. A megfigyelés hátterében álló agyi folyamatok neurológiája azonban mindmáig nem világos a kutatók számára. Dr. Sebastian Gluth és munkatársai ezt a folyamatot igyekeztek jobban megérteni kísérletük segítségével.

A kísérletben 60 fiatal önkéntes vett rész. Nekik 48-féle ételt mutattak – például csokoládét, perecet, chipset stb. – egy számítógép képernyőjén. Minden egyes ételnek megvolt a maga helye a képernyőn. A résztvevőket arra kérték, hogy állítsák sorrendbe az ételeket aszerint, hogy mennyire szeretik azokat. Ezek után a résztvevők agyát fMRI -vel vizsgálták, mialatt arra kérték őket, hogy két-két étel között válasszanak. A résztvevők közül 30-nak azonban csak az ételek helyét mutatták meg a képernyőn, nekik tehát maguknak kellett fölidézniük az oda tartozó ételt. A maradék 30 résztvevőnek megmutatták a képernyőn az ételek képeit.

Az emlékeinktől is függ, melyik ételt választjuk

A kísérletből az derült ki, hogy a résztvevők inkább hajlamosak voltak azokat az ételeket választani, amelyeknek a helyére jobban emlékeztek. Még akkor is azokat az ételeket választották, amelyeknek a helyére jobban emlékeztek , ha a másik választási lehetőséget egyébként jobban preferálták az előzetes kérdőív szerint. Azok a résztvevők pedig, akiknek megmutatták az ételek képeit, a preferencialistájuk szerint választottak.

Az fMRI-vizsgálat képeiből a kutatók azt is láthatták, hogy a választási feladat közben mely agyterületek aktiválódnak. A képek alapján pedig létre tudtak hozni egy olyan matematikai modellt, amely magyarázza az emlékezet és a döntéshozatal összefüggéseit. Megfigyelték a hippokampusznak, az emlékezet egyik fő központjának és a ventromediális prefrontális kéregnek, a döntéshozatalban fontos szerepet játszó területnek a kommunikációját a ételválasztási feladat közben. Ezáltal a kutatók közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy hogyan függenek össze a döntéseink az emlékeinkkel.

Forrás: Food choices influenced by memory

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)