Ha támad az influenza, jöhet a twindémia

Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel kettős járvány jöhet: a koronavírus mellett a szezonális influenza is komoly gondot okozhat.

Szakértők már egy ideje felhívták rá a figyelmet, hogy az idei ősz kemény lehet: ha ugyanis felüti a fejét a szezonális influenza, az a koronavírussal együtt "kettős járványt", úgynevezett twindémiát (twindemic) okozhat. Ez pedig világszerte további terheket róhat az amúgy is recsegő-ropogó egészségügyi ellátórendszerre - hívja fel rá a figyelmet a Healthline cikke.

influenza és koronavírus-járvány
Kemény influenzaszezontól tartanak a szakemberek. Fotó: Getty Images

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) jelentése szerint a 2020-2021-es influenzaszezon szokatlanul alacsony esetszámmal járt az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány visszaszorítását szorgalmazó korlátozásoknak és óvintézkedéseknek köszönhetően. "Mivel a legtöbben maszkot viseltek, betartották a társadalmi távolságtartásra és a fokozott higiéniára vonatkozó szabályokat - mint a gyakori kézmosás, vagy kézfertőtlenítés -, az influenzaszezon tavaly enyhe volt" - foglalta össze Karen L. Edwards, a Kaliforniai Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai tanszékének professzora.

Már több mint másfél éve képezi mindennapi életünk részét az új koronavírus, és vele együtt a távolságtartás, a maszkviselés, és az időnként feloldott, majd újra bevezetett lezárások. Nem csoda tehát, ha már nagyon várjuk a végét. De vajon vége lesz-e?

Ehhez jöttek a lezárások, a kijárási korlátozások, a különféle társas események és nemzetközi utazások visszaszorulása, melynek következtében előbb a déli majd az északi féltekén volt örvendetesen enyhe az influenzaszezon. Idén viszont az influenzajárvány elérheti a korábbi szintet, mivel sok területen enyhítették vagy teljesen feloldották a járványügyi korlátozásokat.

A légzőszervi megbetegedések száma is emelkedik

Szakértők szerint már most tapasztalható, hogy emelkedik a különféle légúti vírusok okozta megbetegedések száma. Éppen ezért ősszel a védőoltásoknak kiemelkedő szerepe lesz. "A tavalyi enyhe influenzaszezon után számolni kell azzal, hogy idén - ha nem kapunk védőoltást - alacsonyabb lesz az influenzavírusok elleni természetes immunitásunk" - tette hozzá Karen L. Edwards. A szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az influenza és a koronavírus ellen is külön védőoltás szükséges: nem elég, ha csak az egyiket adatjuk be magunknak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: