Ha támad az influenza, jöhet a twindémia

Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel kettős járvány jöhet: a koronavírus mellett a szezonális influenza is komoly gondot okozhat.

Szakértők már egy ideje felhívták rá a figyelmet, hogy az idei ősz kemény lehet: ha ugyanis felüti a fejét a szezonális influenza, az a koronavírussal együtt "kettős járványt", úgynevezett twindémiát (twindemic) okozhat. Ez pedig világszerte további terheket róhat az amúgy is recsegő-ropogó egészségügyi ellátórendszerre - hívja fel rá a figyelmet a Healthline cikke .

influenza és koronavírus-járvány
Kemény influenzaszezontól tartanak a szakemberek. Fotó: Getty Images

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) jelentése szerint a 2020-2021-es influenzaszezon szokatlanul alacsony esetszámmal járt az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány visszaszorítását szorgalmazó korlátozásoknak és óvintézkedéseknek köszönhetően. "Mivel a legtöbben maszkot viseltek , betartották a társadalmi távolságtartásra és a fokozott higiéniára vonatkozó szabályokat - mint a gyakori kézmosás, vagy kézfertőtlenítés -, az influenzaszezon tavaly enyhe volt" - foglalta össze Karen L. Edwards, a Kaliforniai Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai tanszékének professzora.

Már több mint másfél éve képezi mindennapi életünk részét az új koronavírus, és vele együtt a távolságtartás, a maszkviselés, és az időnként feloldott, majd újra bevezetett lezárások. Nem csoda tehát, ha már nagyon várjuk a végét. De vajon vége lesz-e ?

Ehhez jöttek a lezárások, a kijárási korlátozások, a különféle társas események és nemzetközi utazások visszaszorulása, melynek következtében előbb a déli majd az északi féltekén volt örvendetesen enyhe az influenzaszezon. Idén viszont az influenzajárvány elérheti a korábbi szintet, mivel sok területen enyhítették vagy teljesen feloldották a járványügyi korlátozásokat.

A légzőszervi megbetegedések száma is emelkedik

Szakértők szerint már most tapasztalható, hogy emelkedik a különféle légúti vírusok okozta megbetegedések száma. Éppen ezért ősszel a védőoltásoknak kiemelkedő szerepe lesz. "A tavalyi enyhe influenzaszezon után számolni kell azzal, hogy idén - ha nem kapunk védőoltást - alacsonyabb lesz az influenzavírusok elleni természetes immunitásunk" - tette hozzá Karen L. Edwards. A szakemberek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az influenza és a koronavírus ellen is külön védőoltás szükséges: nem elég, ha csak az egyiket adatjuk be magunknak.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra