Flurona: fontos dologra hívta fel a figyelmet Szlávik

A flurona nem új koronavírus-mutáció - mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

18 percenként megölt egy magyart a COVID-19.

A flurona megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak "nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni" - szögezte le Szlávik János. A szakember arról is beszélt, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen javasolja az influenza és a koronavírus elleni védőoltás beadatását is.

Az idős, krónikus betegséggel küzdőkre különösen veszélyes mind az influenza-, mind a koronavírus.
Az idős, krónikus betegséggel küzdőkre különösen veszélyes mind az influenza-, mind a koronavírus. Fotó: Getty Images

Az infektológus véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszám-növekedések. Azt reméli azonban, hogy - az oltásoknak köszönhetően - a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát. Mint kiemelte, a legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak (a kórházban kezelt emberek zöme is oltatlan egyébként).

70-80 százalékos védettséget ad a harmadik oltás

A negyedik védőoltással kapcsolatban az infektológus azt mondta, meg kell várni más országok negyedik oltással kapcsolatos tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen 70-80 százalékos védettséget ad. Hangsúlyozta továbbá, hogy egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására. Újabb és újabb készítmények ugyan megjelennek a piacon, de "ezek egyike sem csodaszer". A vírusok ellen nagyon kevés valódi antivirális készítmény létezik, ezért mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni - emelte ki Szlávik János.

Új szakmai ajánlást tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), még karácsony előtt. A dokumentum kitér egyebek mellett a harmadik és a negyedik oltás kérdésére is. Mutatjuk a legfontosabb részleteket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)