Szokások, melyek ártanak gerincünknek

Gerincünk épségét nem csak úgy óvhatjuk meg, hogy rendszeres edzéssel karban tartjuk a hátunk izmait, illetve a vázizomzatunkat. Vannak olyan hétköznapi szokások, amelyek károsíthatják a gerincoszlop egészségét, ezért érdemes ezeket kerülni.

Fogmosás

Állás közben sokkal nagyobb nyomás nehezedik a gerincre, mint járás közben. Éppen ezért - főleg azoknak, akik sokat állnak - érdemes tehermentesíteni a gerincet, amikor csak tehetjük. Fogmosás közben például vagy dőljünk a falnak, vagy egyik kezünkkel támaszkodjunk meg a mosdókagyló szélén.

Mosogatás

Mosogatás közben általában félig előredőlve állunk, behajlított kezekkel. Hogy az ilyenkor a gerincre nehezedő terhelést enyhíthessük, az egyik legjobb módszer, ha egyik térdünk alá egy sámlit teszünk.

Hétköznapi tevékenységek, amik árthatnak a gerincünknek
Mosogatás közben érdemes az egyik térdünk alá sámlit tennünk

Kerékcsere

Minden második ember rossz testtartással cserél kereket az autóján, ha defektet kap, ami miatt utána egész nap fáj a háta. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, ne dőljünk előre állva, hanem inkább térdeljünk, vagy üljünk féloldalasan a földre a kerékkel szemben, és ebben a pozícióban próbáljunk dolgozni.

Cipekedés

Bevásárláshoz próbáljunk magunkkal hátizsákot vinni, hogy abba pakolhassunk. Ha ez nem megoldható, érdemes két zacskóba nagyjából egyenletes súlyban elosztani a vásárolt dolgokat, hogy ne egy oldalra terhelődjön az egész. Ha nehezebb dolgokat kell felemelnünk, figyeljünk rá, hogy térdeink emelésnél mindig enyhén be legyenek hajlítva.

Felmosás

Ha ronggyal mosunk fel, a sok nyújtott lábbal hajolgatás, nyújtózkodás miatt szinte biztosan fájni fog a hátunk, gerincünk. Mindenképpen érdemes beruházni egy nyeles felmosóra, amellyel sokkal kényelmesebben, állva dolgozhatunk.

Cipőkötés

Ilyenkor ne hajoljunk előre álló helyzetben, egyenes lábbal. Vagy tegyük fel a lábunkat valamire, hogy ne kelljen túl mélyre hajolnunk, vagy üljünk le egy székre, és húzzuk fel térdünket a cipőkötéshez - talpunkkal meg is támaszkodhatunk a szék szélén.

Forrás: brightside.me

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)