Segít a kalcium a fogyásban? Igen!

A szervezet akár drasztikus eszközöket is bevet, hogy kielégítse kalciumigényét: például a normálisnál nagyobb mennyiségű élelmiszer fogyasztására ösztönzi a szervezetet. A kalciumhiány tehát hizlal. Pótlása pedig ezek szerint fogyaszt?

Fogyni akar? Szedjen kalciumot!

Lehet kalciumpótlással segíteni a fogyókúrát, de csak azoknál, akik egyébként a szükségesnél kevesebbet fogyasztanak ebből a fontos ásványi anyagból. Egy korábbi vizsgálatban 15 hetesfogyókúrasorán vizsgálta a kalcium hatását Angelo Tremblay és társai a kanadai Laval Egyetem orvosi karán. A résztvevők átlagosan kevesebb mint 600 mg kalciumot fogyasztottak naponta, holott a napi ajánlott bevitel 1.000-1.300 mg a WHO (World Health Organization) szerint. Az alacsony kalóriatartalmú étrend mellé egyik csoportjuk 1.200 mg kalciumpótlást kapott tabletta formájában, a másik csoportjuk pedig placebót. A kalciumkiegészítést szedő nők csaknem 6 kg-ot fogytak a program végére, míg a kontrollcsoport tagjai csupán 1 kg-ot!

Mit okoz a kalciumhiány az anyagcserében?

Tipp Ön elég kalciumot fogyaszt? Ellenőrizze kalkulátorunkkal! A szakemberek azt a következtetés vonták le a vizsgálat után, hogy az agy érzékeli a kalciumhiányt, és a táplálékfelvétel ösztönzésével, túlevéssel próbálja elérni, hogy a szervezet elegendő mennyiséghez jusson ebből az ásványi anyagból. Mindebből az következik, hogy ha elegendő kalciumot viszünk be a szervezetbe (például kalóriamentesen, táplálékkiegészítő formájában) akkor az csökkenti az evés utáni vágyat.

Angelo Tremblay professzor és csapata már évek óta tanulmányozza a kalcium és azelhízáskapcsolatát, első eredményeik 2003-ban jelentek meg, és felfedték, hogy a kevés kalciumot fogyasztó nők szervezetében több a zsír, vastagabb a derekuk, magasabb a rossz koleszterin-szintjük. Második tanulmányuk kimutatta, hogy a hatéves időszak alatt minél inkább csökkentette valaki a kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztását, annál jobban meghíztak és annál vastagabb lett a derekuk.

A kalciumban gazdag ételek a fogyást is segíthetik
A kalciumban gazdag ételek a fogyást is segíthetik

Hogyan fogyaszt a kalcium?

Amerikai és olasz kutatások szerint is fontos része a fogyókúrának a kalcium, mivel szerintük csökkenti a zsírok és a koleszterin felvételét a bélrendszerből. Az amerikaiak arra az eredményre jutottak, hogy ha a szervezetben nincs elég kalcium, akkor egy kalcitriol nevű hormont termelődik. Ez pedig arra ösztönzi a zsírsejteket, hogy zsírégetés helyett raktározzanak.

Viszont minél több kalcium volt a zsírsejtben, a szervezet annál több zsírt égetett el. Az étrenddel és táplálékkiegészítőkkel bevitt plusz mennyiségű ásványi anyag tehát csökkentette a szervezet zsírraktározását úgy, hogy befolyásolta a szervezet zsírégető folyamatait. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy szükség van elegendő mennyiségű D-vitaminra, cinkre, magnéziumra is a kalcium megfelelő felszívódásához.

Idősebb korban is hat?

Érdekesség A kalcium testtömeg szabályozó szerepére a következő magyarázat adható: a bőséges kalciumbevitel csökkenti a zsírsejtek kalciumtartalmát, a zsírsejtek alacsony kalcium tartalma viszont gátolja a lipogenezist, serkenti a lipolízist.
Forrás: Dr. Barna Mária, A kalcium szerepe a táplálkozásban
Az amerikai Fred Hutchinson Rákkutató Központ majdnem tízezer, ötvenes éveiben járó férfit és nőt vizsgáltak 12 éven keresztül. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi kalciumot fogyasztanak, és hogyan változik a testsúlyuk.

Az derült ki, hogy önmagában az élelmiszerrel bevitt kalcium 10 év alatt sem gyakorolt kedvező hatást a testsúlyra, azonban a táplálék-kiegészítő formájában kalciumot fogyasztó nők a szokásos életkorból adódó hízás helyett egy keveset veszítettek a testsúlyukból. Fiatal, és csak kevés súlyfelesleggel rendelkező nőknél ugyanakkor nem mutattak ki egyértelmű fogyasztó hatást a kalcium pótlása esetén.

Önmagában nem fogyaszt!

A tanulmányok tehát mind azt bizonyították, hogy a napi legalább 1000 mg. kalcium bevitelével, diéta és testmozgás mellett hatékonyabbá tehető a fogyókúra. Arra azonban nagyon vigyázni kell, hogy a magas kalciumtartalma miatt hasznos tejtermékeknek gyakran magas a zsír-, cukor- és fehérjetartalma, tehát fogyasztásukkal sok felesleges kalóriát viszünk be a szervezetbe. Aki extra kalciumot szeretne bevinni a fogyás érdekében, az táplálékkiegészítő formájában plusz kalória nélkül megteheti ezt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció