Kalciumrablók az életmódunkban

Úgy érzi, hogy Ön mindent megtesz a csontjai egészségéért, hiszen sok tejet, sajtot, zöldséget eszik? Sajnos, ez még kevés, különösen a mai, "modern" életvitel mellett. Nézzük, mire kell még vigyáznia!

Fogyókúra? Csak óvatosan!

Ma, amikor a magyar lakosság kétharmada súlyfelesleggel küzd, alig van olyan felnőtt honfitársunk, aki legalább egyszer ne próbálkozott volna meg a divatos, csodahatásúnak mondott fogyókúrák valamelyikével. A feleslegtől való megszabadulás, a súlycsökkentő diéta természetesen az egészség helyreállításának, megőrzésének része. Ugyanakkor az egyoldalú, drasztikus módszerekkel végzett, a megfelelő vitamin- és nyomelem-bevitelről nem gondoskodó kúra rengeteget árthat is, hiszen könnyen felborulhat a szervezet ásványianyag-háztartása.

A csontok egészségét őrző kalcium elégséges pótlását a fogyókúra idején is biztosítani kell, mert hiánya rövidtávon emésztési és szívpanaszokat, fogromlást, izomgörcsöket, hosszabb távon pedig csontritkulást okoz.

Szabad egy csésze kávét?

Akár kettőt is! A legtöbbünknek két feketekávé a napi adagja. Nincs is ezzel semmi baj, de figyelembe kell vennünk, hogy a kávéval (és természetesen a koffeint szintén tartalmazó teával, kólával) bevitt koffein befolyásolja a szervezet kalciumháztartását, serkenti a kalcium felhasználását.

Egy csésze kávé (65-120mg koffein) vagy két deci tea (20-90 mg), egy liter kóla (80-120mg) akár 8-10 százalékkal is növelheti a kalciumszükségletet. A kávé tannintartalma rontja a csontépítéshez nélkülözhetetlen nyomelemek felszívódását is. Ugyanakkor 1994-ben, egy, az optimális kalciumbevitelről Washingtonban rendezett konferencián (National Institutes of Health, NIH) a szakértők azt a véleményüket fogalmazták meg, hogy ez a kalcium-bevitel csökkenés ellensúlyozható, ha kedvenc frissítőnket néhány evőkanálnyi tejjel vagy egy kis tejszínnel fogyasztjuk. Természetesen a túlzott kávéfogyasztás, kávéfüggőség egyéb élettani hatására (vízhajtó, serkentő, vérnyomásnövelő hatás, stb.) is érdemes figyelni.

A kevesebb sokszor több

Jó néhány népszerű élelmiszerkészítmény rendszeresen szerepel az étrendünkben, miközben nem gondolunk arra, hogy ezek foszfáttartalma jelentősen csökkenti a szervezetbe került kalcium felszívódását. Így például kerülni kellene a töltelék és a konzerv húsáruk, az ömlesztett sajtok mértéktelen fogyasztását. Az üdítő italok közül a szénsavas italokkal érdemes csínján bánni (a kólával a koffeintartalma miatt kiváltképpen) mert hiába a kalciumban gazdag ételsor, ha e fontos ásványi anyag felszívódását szénsavas italokkal tönkretesszük.

Munka után édes a pihenés

Ez vitathatatlan, de mielőtt belevetjük magunkat esténként a tévé előtt álló fotelbe, nem árt végiggondolni a napunkat, hogyan telt el, milyen jellegű munkát végeztünk aznap. Ma egyre többeket köt íróasztal, számítógép mellé a munkájuk, ami kevés mozgással jár, irodai tevékenységet, ülőmunkát, vagy csupán egyoldalú fizikai terhelést jelent. Nekik különösen nagy szükségük volna arra, hogy a szabadidejükben megmozgassák tagjaikat, ne csak ülve, passzív pihenéssel töltsék az estéiket. A csontok egészsége szempontjából nagyon fontos a rendszeres testmozgás, terhelés, amit akár egy-egy könnyű esti séta, gyaloglás, kocogás vagy hétvégenkénti kirándulás is biztosíthat.

Szenvedélyből betegség

A halálozási okok élén szereplő betegségek (szív és érrendszeri, daganatos) legnagyobb részének hátterében az okok között két káros szenvedély is szerepel: az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Ezekhez, az évente több tízezer ember halálát okozó súlyos betegségfajtákhoz képest kisebb jelentőségűnek tűnik, hogy a szeszes italok rendszeres fogyasztása és a dohányzás az elégséges kalciumbevitelt is akadályozza azzal, hogy serkenti a kalcium felhasználását és rontja a felszívódását, pótlását. De nem érdemes bagatellizálni ennek veszélyét sem, hiszen a kalciumhiány következtében kialakult csontritkulás nemcsak mozgásában korlátozhatja az érintettet, hanem az időskori, súlyos következményekkel járó balesetekhez, csonttörésekhez, súlyos életminőség-romláshoz, megrokkanáshoz is vezethet.

Napfényre is szükség van

Bár mostanában gyakrabban hallunk a napfény káros hatásairól, mint kedvező élettani szerepéről, azért nem szabad elfelejtkezni arról, hogy napfényre mindenkinek szüksége van. No, nem a vízparton, délidőben kihasalva grilleződők elképesztő könnyelműségére szeretnénk bárkit is biztatni, de a csontok gyermekkori megfelelő fejlődéséhez, később pedig a vázrendszer stabilitásának megőrzéséhez elengedhetetlenül szükség van a kalcium felszívódását segítő D-vitaminra, annak termelődéséhez pedig napfényre. Ezért fontos rendszeresen a szabad levegőn, természetes fénynél tartózkodni, hogy a kalcium utánpótlása zavartalan legyen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső