Így tudunk egészségesen öregedni

Ha kicsit utánagondolunk, hamar rájöhetünk, hogy fizikai egészségünk nagyban összefügghet azzal, hogy milyen állapotban vannak a lábaink. Ha valami problémának van velük, akkor ez az egész életünkre kihat.

Ezért fontos lábunk egészsége

A lábak egészségének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hatással van a tartásunkra, a fittségünkre, az energiaszintünkre, sőt egy 2017-ben készült tanulmány összefüggést talált a lábujjhajlító izmok állapota és a vérnyomás, illetve az alvás minősége , sőt a 2-es típusú cukorbetegség között is.

Hogy lábaink egészségét megőrizzük, ahhoz természetesen elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a lábfejek rendszeres tornáztatása. Nyújtsuk rendszeresen a vádlit, próbáljunk meg összegyűrt zsebkendőket felszedni a lábujjainkkal a talajról, használjunk gumiszalagot a talp nyújtására. Ortopédushoz is érdemes elmenni, hogy tisztában legyünk vele, milyen állapotban vannak a lábfejeink, és hogy van-e szükségünk esetleg talpbetétre vagy más, rendszeresen használandó orvosi segédeszközre.

Rendszeres masszázs és mezítlábazás

Nagyon jó ötlet az is, ha rendszeresen elmegyünk talpmasszázsra, vagy ha ez nem fér bele a keretünkbe, akkor a saját lábunkat masszírozzuk át rendszeresen. Ehhez bevethetünk speciális kislabdát, fahengert is. A lábujjak átmozgatásáról se feledkezzünk meg, és járjunk mezítláb, amilyen gyakran csak tudunk!

Erősítsük a lábainkat, ha egészségesen szeretnénk öregedni
Lábaink egészségének szempontjából nem mindegy, milyen cipőt hordunk

Milyen cipőt válasszunk?

Kiemelt fontosságú az is, hogy milyen cipőket, lábbeliket viselünk. A vádlik, lábak izmainak és ízületeinek sem a túl magas, sem a túl lapos talpú cipők hosszú távú viselése nem tesz jót. Ennek oka, hogy természetellenes pozícióba kényszerítik az alsó végtagot, ami miatt a vádli izmai megrövidülhetnek. A nőknek persze nem kell lemondaniuk a magassarkú viseléséről, de ha egészséges lábakat szeretnének, akkor csak alkalmanként hordjanak ilyesmit. A tangapapucsokat sem egész napos hordásra tervezték, ezt is mindig vegyük figyelembe.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy fájjanak a lábaink, rossz legyen a tartásunk, lúdtalpunk, bokasüllyedésünk, vagy egyéb lábproblémáink legyenek, érdemes tisztában lenni azzal, milyen cipők ártalmasak a lábunknak a leginkább. Melyek a legrosszabb cipők egészségünk szempontjából? Kattintson!

Válasszunk olyan cipőt, amelyben hosszában és széltében is elég hely van a lábujjaink számára, valamint enyhén párnázottak, és egészen minimális mértékben megemelik a sarkunkat. Ezzel máris sokat tettünk azért, hogy alsó végtagjaink erősek és egészségesek maradjanak. Otthonra is kényelmes papucsot válasszunk, amely lehet akár gyógypapucs is, hogy minél jobban tehermentesítsük a lábainkat!

Kérjük szakember segítségét, ha szükséges!

A számunkra legtökéletesebb lábbeli kiválasztásában bármikor kérhetjük ortopédus segítségét, ha úgy érezzük, hogy nincs a birtokunkban elég információ. Ez különösen azoknak fontos, akik rendszeresen futnak, gyalogolnak, vagy tervezik, hogy belevágnak, mert a sportoláshoz viselt cipők megfelelő kiválasztása is nagyon fontos.

Forrás: care2.com

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: