Hamis biztonságérzetet adhatnak a multivitaminok!

A multivitamint szedők valószínűleg abban a hitben élnek, hogy azzal a napi egy tablettával mindent megtesznek egészségükért, kielégítik szervezetük összes vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Pedig ez egyáltalán nem biztos!

Címkék: nem dísznek vannak a dobozon!

A multivitaminok a napi átlagos vitaminszükségletnek csupán egy részét fedezik, hiszen a gyártók azt feltételezik, hogy a vásárló egyébként kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással is visz a szervezetébe vitaminokat és ásványi anyagokat, nyomelemeket.

A multivitaminok általában tartalmaznak kalciumot is, bár - ahogy ez cikkünkből kiderül - ez nem mindegyik multivitamin-készítményre igaz.

Jó tanács tehát: meg kell nézni a címkét vásárlás előtt, különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket!

Hol a kalcium?

Minden vitamin, multivitamin-készítmény címkéjén feltüntetik, hogy mit tartalmaz, és a napi ajánlott mennyiségnek hány százalékát lehet biztosítani azzal, ha ezt előírás szerint szedjük. A magyar lakosság túlnyomó többsége a szükséges napi 1.000-1.300 mg kalciumnál lényegesen kevesebbet fogyaszt, a nők átlagosan csupán 655, a férfiak 716 mg-ot. Tehát 300-500 mg pótlására lenne szükség ahhoz, hogy a csontjaink egészségét megőrizzük, azaz idősebb korban lassítsuk a csontvesztést. Csakhogy a multivitaminok többségében nagyon kevés a kalcium!

Így hiába ringatjuk magunkat abban a hitben, hogy pénzt áldoztunk az egészségünk védelme érdekében, ez nem jelent teljes körű gondoskodást. Ha csontjainkra kell gondolnunk, talán nem a multivitamin-készítmények a legjobb választások, mivel csontjaink egészségének megőrzéséhez nem járulnak hozzá megfelelő mértékben.

A piacon szinte megszámlálhatatlanul sokféle táplálék-kiegészítő, multivitamin kapható. Így a sokféleség miatt sem meglepő, hogy találtuk olyan multivitamin-pezsgőtablettát, amely egyáltalán nem tartalmazott kalciumot. Egy másik multivitamin-készítményről azt írja a gyártó, hogy "tartalmazza az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot abban a minimális mennyiségben, amit feltétlenül szednie kell mindenkinek". Csakhogy kalcium összesen 50 mg van benne! Ha a csontjaink egészségére gondolunk, ez nagyon kevés: ahhoz, hogy a kalciumpótlás megtörténjen, minimum nyolcszoros adagot kellene bevenni ebből naponta. Ez egyrészt nagyon drága lenne, másrészt a többi alkotóelemből túladagolnánk magunkat. Egy speciálisan sportolóknak készített multivitaminban még ennél is kevesebb, 25 mg kalcium van - pedig a versenysport során az 1.000 mg-nál is több kalciumra van szüksége a szervezetnek!

Ha kifejezetten az étrendünkből hiányzó kalciumot szeretnénk pótolni, inkább a "szóló" kalciumkészítményekre gondoljunk, amelyet csak kalciumot tartalmaznak, de azt nagyobb mennyiségben. Ezeket szedhetjük a kedvenc multivitaminunk mellett is, mivel a kalciumot nagyon nehéz túladagolni a - a felesleg szinte kivétel nélkül kiürül a szervezetből.

Idős korban különösen fontos a kalciumbevitel, nőknél a változókor után gyakori a csontritkulás az ösztrogén hiánya miatt. Ugyanakkor 50 éven felül férfiaknál is gyakran jelentkezhet ez a probléma. Bármilyen furcsa is, nem minden gyártó ügyel arra, hogy a kifejezetten 50 év felettieknek összeállított multivitamin-készítménye kalciumból is eleget tartalmazzon. Találtunk olyan tablettát is, amely csupán a teljes ajánlott napi bevitel alig tíz százalékát tartalmazta. Ez a mennyiség nehezen lehet elegendő az átlagos étrendből hiányzó kalciummennyiség pótlására, ezért azt tudjuk javasolni, hogy az amúgy valóban hasznos multivitamin-készítmények mellé használjunk kiegészítő kalciumkészítményt, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

Hamis biztonságérzet

Mindez azért igazán veszélyes, mert azzal, hogy pénzt áldozunk egy táplálék-kiegészítőre, amelyet az életkorunknak vagy sportolási szokásainknak megfelelőnek hirdetnek, azt hihetjük, hogy mindent megtettünk szervezetünk vitamin- és ásványianyag-pótlásának érdekében.

Természetesen van olyan multivitamin-készítmény, amely elegendő kalciumot tartalmaz, de ez ritka. Ha tehát kalciumhiányosan étkezünk (márpedig a magyarok túlnyomó többsége 300-500 mg-mal kevesebb kalciumot fogyaszt a kelleténél), akkor érdemes kifejezetten a kalcium pótlására való készítményt választani.

Persze ebből sem mindegy, hogy milyet!

Ha drogériában vásárolunk, akkor mi magunk is megnézhetjük a termék címkéjét, azon feltüntetik, hogy mennyi van benne ebből az ásványi anyagból. Ha patikában vásárolunk, akkor pedig kérdezzünk rá a gyógyszerésztől, így nem fordulhat elő, hogy olyan, pénzt adunk ki olyan, kifejezetten kalciumpótlásra szolgáló táplálék-kiegészítőért, amelyik elfogyasztásával nagyon kis mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe ebből a fontos anyagból.

Kalciumpótlásra alkalmas táplálék-kiegészítőről igazából akkor beszélhetünk, ha a termék egy adagjában legalább 500 mg kalcium van - ennek már van terápiás hatása.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső