A koffein váratlan veszélye

Fokozza a csontritkulás kockázatát, ha valaki rendszeresen nagyobb mennyiségű koffeint fogyaszt - derült ki egy ausztrál kutatásból.

Nemcsak a kávéfogyasztóknak érdemes mértékletesnek maradniuk, hanem azoknak is, akik rendszeresen isznak energiaitalokat, mivel azok közül is sok termék tartalmaz nagy mennyiségű koffeint - olvasható a menshealth.com cikkében. Az amerikai gyógyszerészeti és élelmiszer-biztonsági hivatal (FDA) ajánlása szerint napi legfeljebb 400 milligramm koffein bevitele tekinthető biztonságosnak, de még ezzel együtt is érdemes tudatosan figyelni arra, hogy elegendő kalciummal és D-vitaminnal lássuk el szervezetünket, mivel ezek kiemelten fontosak a csontok egészségének fenntartásához.

Csontjaink bánhatják, ha rendszeresen túlzásba esünk a koffeinbevitellel
Csontjaink bánhatják, ha rendszeresen túlzásba esünk a koffeinbevitellel. Fotó: Getty Images

Veszélyben a csontjaink

Egy korábbi kutatás szerint az alvászavarok, illetve az alváshiány is fokozhatja a csontritkulás kockázatát.

A Dél-ausztráliai Egyetem kutatóinak legfrissebb, a British Journal of Pharmacology című folyóiratban megjelent tanulmánya szerint ugyanis a túlzott koffeinfogyasztás fokozhatja a csontritkulás veszélyét. Kísérletükbe a kutatók 24 önkéntest vontak be. A résztvevők egyik felének koffeint tartalmazó, másik felének pedig koffeinmentes rágógumit kellett rágnia hat órán keresztül. Az előbbi csoport tagjai ez idő alatt körülbelül 800 milligramm koffeint vittek be, ami nagyjából nyolc csésze kávé koffeintartalmával egyenértékű.

A koffeint fogyasztó csoport vizeletében ezután szignifikánsan, 77 százalékkal magasabb kalciumszintet mutattak ki, mint a kísérlet előtt. A kalcium nagy mennyiségű jelenléte a vizeletben arra utal, hogy a vese gyorsabban választja ki ezt az ásványi anyagot, mint ahogyan a szervezet pótolni tudja. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy azoknál, akik rendszeresen nagy mennyiségű koffeint fogyasztanak, hosszú távon nagyobb a a csontsűrűség csökkenésének veszélye, egyszersmind a csontritkulásé is.

Nem csak az időseknél van kockázat

A probléma általában az idősebb felnőtteket érinti, mivel a csontsűrűség az öregedéssel természetes módon csökken. A kutatók szerint azonban fiatalabb korban is előfordulhatnak hasonló gondok, például olyan sportolóknál, akik a teljesítményük növelése érdekében rendszeresen visznek be koffeint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.