A gerincünk bánja a hosszú home office-t

Az otthoni munkavégzés megsokszorozta a mozgásszervi panaszok előfordulását. Mutatjuk, mit tanácsol az ortopéd szakorvos a hát-, nyak- és derékfájdalmak megszüntetésére.

Az irodai munkavállalók jó része otthonról dolgozik, így fontos, hogy a munkaadók átgondolják, egészségügyi szempontból milyen módon támogathatják kollégáik otthoni munkavégzését. Egy, a home office-szal kapcsolatos olasz kutatás szerint például a dolgozók 41 százalékánál jelentkezett derékfájdalom az otthoni munkavégzés során, 50 százalékuknál pedig súlyos nyaki fájdalom lépett fel. A megkérdezettek 7 százaléka váll-, csípő- és térdproblémákra is panaszkodott.

Sokan szenvednek mozgásszervi panaszoktól a home office miatt.
Sokan szenvednek mozgásszervi panaszoktól a home office miatt. Fotó: Getty Images

Otthon nincs ergonómiailag megfelelő munkaállomásunk

Hasonló jelenségről számolt be Dr. Ráthonyi Gábor, az Affidea Magyarország ortopéd szakorvosa és gerincspecialistája is. "Én is tapasztalom, hogy a páciensek fele home office-szal összekapcsolható panaszokkal jelentkezik, ami nem meglepő. Az otthoni munkavégzés miatt az irodai dolgozók többsége tulajdonképpen lecserélte a kényelmes, ergonómiailag megfelelő munkaállomását egy konyhaasztalra és valamiféle ülő alkalmatosságra, vagy rosszabb esetben egyszerűen a kanapéról, ágyból görnyedve dolgozik. Ráadásul a mozgásszegény életmód a korábbihoz képest is még jellemzőbbé vált. Ezek együttesen súlyosbítják a már meglévő mozgásszervi tüneteket vagy az eddig egészséges embereknél is panaszokat okozhatnak. A test egy ideig képes kompenzálni, de túl hosszú ideje tart ez a helyzet, így a home office-ban dolgozók egy részénél a derék, hát- és nyakfájdalom bizony krónikus problémává vált" - magyarázta a szakember.

Az otthoni munkavégzés mozgásszervi hatásai miatt egyre több fiatal és középkorú páciens jelenik meg az ortopédiai szakrendeléseken azzal, hogy fáj a nyaka, a háta, a dereka . "A laptopon való munka folyamatos izommunkát igényel, hogy a fejünket megfelelő szinten tartsuk. Ha ez a helyzet nagyon lent van, akkor különösen megterheli a nyaki izmokat, amely fájdalomhoz, görcsökhöz, később pedig keringési problémákhoz vezet. Ehhez társul, hogy ha az izmok elfáradnak, utána tulajdonképpen átveszik a szalagjaink a tartó szerepet, így az úgynevezett passzív részekben is komoly fájdalmak, mikrosérülések alakulnak ki, illetve egy idő után a porckorong is érintett lesz. Váll- és gerincprobléma alakul ki a nem megfelelő ülőhelyzet miatt. Ráadásul a home office-ban dolgozók még azt a minimális napi mozgást is elvesztették, amit korábban a munkahely gyalogos megközelítése vagy az irodában való járkálás jelentett" - mutatott rá Dr. Ráthonyi Gábor.

Így teszi tönkre az irodai munka a szervezetünket.

Mi lehet a megoldás?

Otthon is meg kell teremteni a szükséges munkakörülményeket. Nagyon fontos az asztal magassága, amely megfelel az ergonómiai követelményeknek, azaz a munkavállaló képes egyenesen ülni úgy, hogy a monitor szemmagasságban helyezkedik el, a billentyűzet pedig kényelmesen elérhető enyhén hajlított karral, illetve a talp a talajon nyugszik. Ez talán lényegesebb is, mint a szék - nem javasolt teljesen áttérni álló asztali munkára, hiszen az álló pozíció nagyon sokszor komoly terhet ró a lábra, a térdre és a visszerekre. Azonban a munkaadóknak is érdemes lenne átgondolni, hogy miként támogathatják a home office-t megfelelő munkaállomások biztosításával.

Dr. Ráthonyi Gábor szerint a testhelyzet gyakori változtatása a meghatározó, azaz rendkívül fontos, hogy a munkát félóránként-óránként megszakítsuk és mozogjunk. Mint azt a szakember hangsúlyozta, nem elég, ha hetente kétszer-háromszor elmegyünk kocogni vagy kerékpározni. Fontos a mélyebb izmokat is átmozgató torna, amit rendszeresen kellene végeznünk együttesen azzal, hogy az állandó ülést megszakítjuk néha egy-egy kis átmozgatással.

A home office nyomán kialakult mozgásszervi problémákat érdemes szakértői segítséggel megoldani. Az ortopéd szakorvos felméri a páciens állapotát, majd esetlegesen gyógyszeres kezelést javasol a gyulladások enyhítésére, és megfelelő mozgásterápiát ír elő a kiváltó okok megszüntetésére, gyógytornász bevonásával.

Egyébként nem mindegy, hogy a beteg miként válogatja meg a mozgásformáit. A futás, a spinning és az aerobic például nagyon jó a szív- és érrendszernek, a hangulatnak és feszültségoldásra is, de nem feltétlenül pozitív a hatása, ha valaki mozgásszervi panaszokkal küzd. "A mélyizmokat átmozgató torna más hozzáállást kíván, lassabb, és több odafigyelést igényel, ezt érdemes szakember segítségével elsajátítani. Az is általános tapasztalat, hogy a páciensek otthon kevésbé tornáznak rendszeresen, ezért sokkal célravezetőbb, ha valaki hetente több alkalommal eljár egy vezetett gerinctornára vagy egyéb átmozgató tornára" - emelte ki a szakértő.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra