A ferdenyak ezért alakul ki

Okozhatja huzat vagy fertőzések is, a gyógytorna pedig sokat segíthet.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint a veleszületett rendellenességen túl sok szerzett ok is állhat a háttérben, amelyet mindenképpen kezelni kell. Amikor valakinél az tapasztalható, hogy a nyaka oldalra dől, álla pedig a másik irányba mutat, akkor ferdenyakról (torticollisról) beszélhetünk.

Mit kell tudni a ferdenyakról?
Születési rendellenesség és szerzett ok is állhat a ferdenyak hátterében

Később is kialakulhat

Ez egy viszonylag gyakori születési rendellenesség, melynek oka sokszor a születés közben szerzett izomsérülés, amely jól kezelhető. A probléma azonban később is kialakulhat. Leggyakoribb kiváltó okai a következők:

  • a központi idegrendszer megbetegedései,
  • nyak- vagy gerincsérülés, amely izomgörcsöt okoz,
  • a fejet vagy a nyakat is érintő fertőzés, amely a gyulladás miatt összehúzza az izmokat,
  • a torok és/vagy a felső légutak betegségei, amelyek nyirokcsomó-megnagyobbodást vagy tályogot okoznak,
  • olyan fertőzések, amelyek a fület, az állkapcsot, a fogakat, az orrmelléküregeket érintik.

Arnold doktor arra figyelmeztet, hogy bár ritkábban, de olyan okok is meghúzódhatnak a háttérben, mint a nyaki gerinc ízületi gyulladása, a hegesedő szövet, bizonyos gyógyszerek használata, illetve egyéb okok, például kábítószerhasználat (amely az izomszabályozás hiányát eredményezi), bizonyos szív-érrendszeri rendellenességek és tumorok.

A ferdenyak típusai

Átmeneti torticollis. Az egy-két napig jelenlévő problémát sokszor a huzat vagy a légkondicionáló használata okozza, ami miatt megduzzadnak a nyirokcsomók. Jellemzően nem igényel kezelést.

Izomeredetű torticollis. Ez a leggyakoribb oka a ferdenyak kialakulásának, amikor valamilyen ok miatt a nyak egyik oldalán kötöttebbé válnak az izmok. Ezt az okot kell az orvosnak felderítenie és kezelnie.

Tartós torricollis. Ha az izomzatban vagy a csontszerkezetben krónikus probléma mutatkozik, tartósan is kialakulhat a ferdenyak. Mivel gyakran a központi idegrendszer megbetegedése okozza, fontos lehet a neurológiai kivizsgálás. Ritkán, de előfordulhat, hogy a gerincen növekvő tumor nyomja az idegeket a nyaki területen.

Cervicalis dystonia. A spastikus torticollisnak is nevezett állapot kapcsán a nyaki izmok akaratlanul összehúzódnak, és ennek a lassú, görcsös mozgásnak a hatására a fej valamelyik irányba elfordul és elbillen.

Manapság egyre többen szenvednek nyakfájdalomtól, melynek az egyik leggyakoribb oka arándulásvagy húzódás, de akár az irodai munka is a hátterében lehet. Melyek lehetnek a leggyakoribb okai?Kattintson!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Elsősorban a tünetek határozzák meg, mikor érdemes segítséget kérni. - Ha neurológiai tünetek jelentkeznek, ha a nyakizmok fájnak, feszülnek, ha nehézséget okoz a fej billentése vagy elfordítása, ha a szem vagy a nyelv irányítása okoz gondot, vagy ha hát- ésfejfájásis társul a panaszok mellé, és a tünetek nem múlnak el néhány nap alatt, mind például egy "elalvásnál", akkor mindenképpen érdemes diagnózist felállíttatni - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold. Természetesen amennyiben sérülés okozta a bajt, úgy azt is késlekedés nélkül ki kell vizsgáltatni. A pontos diagnózishoz szükség lehet képalkotó eljárásokra is, majd ezek ismeretében, a fizikális vizsgálatra és az anamnézisre alapozva el lehet dönteni, mit tehetünk a gyógyulásért.

A jelentősfájdalomés a gyulladás enyhítésére beválhat például a helyi célzott injekció, adott esetben pedig szükség lehet nyakmerevítőre is. Később eredményesen alkalmazható az orvosi kollagéninjekció, amely a fájdalmat is csökkenti és az okokat is kezeli. Jó hatásfokokkal alkalmazhatók különböző fizikoterápiás eljárások, mint a lökéshullám terápia, illetve megoldást jelenthet a lágylézer-kezelés és az orvosi akupunktúra is. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a műtét, amely megakadályozza az izmok akaratlan összehúzódását. Ami pedig az esetek nagy részében komoly segítséget jelent a kiújulás megelőzésében, az a gyógytornász által személyre szabott speciális gyógytorna.

Forrás: FájdalomKözpont

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)