Memóriagondok

Elfelejtettem, nem emlékszem, mit beszéltünk meg. Felírtam a noteszembe, de azt sem találom. Szétszórt, rosszkedvű vagyok egy ideje. Talán már a memóriámmal is gondok vannak?

Még ez is?

A nők 15-25 százaléka mindenféle menopauzához kapcsolódó tünet nélkül jut el a változó korba. A kevésbé szerencsések arról panaszkodnak, hogy a menopauzális tüneteknek se szeri, se száma. Kevesen rangsorolják, melyik a legkellemetlenebb közülük, de sokan az emlékezőtehetség romlását tartják a legaggasztóbbnak. A zavaros gondolkodás, a koncentrálási probléma, a rövid távú memóriavesztés általában átmeneti tünetek, de átmenetileg is nagyon zavaróak lehetnek. Nem beszélve arról, hogy a jól tájékozott nő azonnal az időskori elbutulásra, az Alzheimer-kór kialakulására gondol, hiszen azt is tudja, hogy a betegség előfordulása az idősebb nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál.

Nem kell megijedni

Szakértők szerint a rövidtávú memóriazavar a stresszen és az alváshiányon kívül az életkornak tudható be, ami egy normális folyamat. Egy kísérletben 40-60 éves, az ún. premenopauza korában levő nőket vizsgáltak, felmérték emlékezőképességüket, hangulatukat, szellemi állapotukat, valamint ösztrogénszintjüket. Kiderült, hogy a memóriájukkal általában nem volt komolyabb baj, független volt az ösztrogén szinttől és attól a szubjektív érzéstől, hogy az illetőnek romlott az emlékezőtehetsége. Az emlékezőtehetség romlására panaszkodó nők inkább hangulatuk és szorongásaik miatt teljesítenek rosszabbul. A szorongás és a depresszió megnehezíti az új információk feldolgozását, tehát az információ befogadásával, nem pedig a felidézésével van a probléma. A gondokat inkább a szorongás mint a memóriavesztés okozza. Mégsem zárható ki teljesen a hormonok befolyása a szellemi tevékenységre, ugyanis azok a nők, akik hormonpótló terápiában részesülnek, és nem szenvednek a hőhullámoktól, alvászavartól, és egyéb kellemetlen tünetektől, természetesen jobban képesek koncentrálni.

Egyes kutatási eredmények szerint az Alzheimer-kór egyik oka lehet az agyi vérerek krónikus károsodása, tehát tágabb értelemben érbetegségről van szó. Mindebből azt a következtetést vonják le, hogy ha a hormonok kedvezően hatnak az erekre, akkor a megelőzést szolgáló hormonszedés elvileg az Alzheimer-kór kialakulását is kedvezően befolyásolhatja. Ez a feltételezés jelenleg még vita tárgya.

Nem betegség

A menopauza természetes folyamat, a nők nagy része mégis fizikai, érzelmi és memóriával összefüggő panaszokkal küszködik, ami érthető, mert a menopauzális tünetek nagyon is valódiak. Ez a korosztály meglehetősen sok stressznek van kitéve. Aggódnak állásuk esetleges elvesztése miatt, szorongásra adhatnak okot idős szüleik vagy éppen unokáik. Rengeteg mindenre kell figyelniük, ezért talán jó hír számukra, hogy a memóriaproblémák az esetek többségében nem az elbutulás kezdetét jelentik.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció