A korai menopauza veszélyei

Ha negyvenéves kor körül marad el a menstruáció, az ötven százalékkal emeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát, állítják görög tudósok.

Hőhullámok , álmatlanság, libidócsökkenés, a menstruáció elmaradása, lelki problémák. A többi közt ezek a jelek is szerepelnek a menopauza tünetei között, ami átlagosan 51 éves kor körül köszönt be a nőknél. Azonban bizonyos okok miatt előfordulhat, hogy már 40 éves korban, vagy azelőtt jelentkeznek a fenti tünetek - ebben az esetben beszélhetünk korai menopauzáról.

A korai menopauza tünetei - részletek !

Amennyiben valakinél ez áll fenn, annak egyrészt a klimax jól ismert kockázataival kell szembenéznie, például nő a csontritkulás veszélye, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikója is. Illetve, mint az egy kutatásból kiderült, 50 százalékkal magasabb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.

Ugyanez a tanulmány arra is rávilágít, hogy akiknél 45 éves kor előtt marad el a menstruáció, azoknál 15 százalékkal magasabb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye azokhoz viszonyítva, akiknél 51 éves koruk körül kezdődik a menopauza.

Már 40 éves korban, vagy azelőtt is beköszönthet a menopauza
Már 40 éves korban, vagy azelőtt is beköszönthet a menopauza

A kutatásról

A tudósok 13 korábbi tanulmányt néztek át, amelyek összesen 191 762 menopauza utáni életszakaszban lévő nő részvételével készültek - közülük 21 664-nél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Panagiotis Anagnostis szerint azért is jelentős az ő összehasonlító elemzésük, mert rávilágítottak arra: mind a korai menopauza, mint pedig a korai petefészek kimerülés hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának jelentős emelkedéséhez. "A korai menopauzát megtapasztaló nőknek még jobban kell ügyelniük az egészséges étkezésre és a rendszeres sportra, ezáltal csökkenthetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikóját" - mondta a szakember.

Mi a kapcsolat?

Arra, hogy pontosan mi a kapcsolat a klimax és a 2-es típusú cukorbetegség között, egyelőre a tudósok sem jöttek rá, de arra gyanakodnak, hogy a menopauza hatására csökkenő ösztrogén- és progeszteronszint állhat a háttérben. Ha ezekből a hormonokból kevesebb termelődik, a szervezetben csökken az inzulintermelés is.

A progeszteron emellett fontos szerepet játszik abban is, hogy az inzulinszint ne szökhessen túl magasra, az ösztrogén kapcsán pedig korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy segíthet a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejtek védelmében.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)