Arcüreggyulladás: így kerülhető el a felszúrás

Súlyosabb arcüreggyulladás esetén szükség lehet az érintett rész felszúrására. A tűszúrásos öblítés hatékony kezelési mód, léteznek azonban egyszerűbb megoldások is a panaszok enyhítésére.

Sok más vírusos és bakteriális megbetegedéshez hasonlóan az arcüreggyulladásos esetek száma is jelentősen megnő a téli hónapokban. A betegség során az orrmelléküregek nyálkahártyája begyullad és megduzzad, ami így elzárja az arccsontban található üregek apró kivezető nyílásait. Az ezekben termelődő váladék nem tud megfelelően kiürülni, így felgyülemlik, és különböző baktériumok is elszaporodnak benne.

A betegség rendszerint a nátha jellegzetes tüneteivel (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés) kezdődik. Az arcüreg elzáródása miatt éles fejfájás, illetve feszülő érzés is jelentkezhet az érintett területen. Az orrmelléküreg begennyesedése esetén - főleg gyermekeknél - a tünetekhez rendszerint magaslázis társul.

Az arcüreggyulladás miatt kellemetlen feszülő fájdalom jelentkezhet
Az arcüreggyulladás miatt kellemetlen feszülő fájdalom jelentkezhet

Az arcüreggyulladás egyik "rettegett" kezelési módja a szinusz punkció, amelyet a köznyelvben csak arcüregfelszúrásként szoktak emlegetni. Ennek során egy vastagabb tűt szúrnak az érintett területre, és leeresztik az abban felgyülemlett váladékot. Ezt követően antibiotikumos oldattal is átmossák a gyulladt részt. Bár ez a kezelés gyorsan enyhítheti a tüneteket, jobb elkerülni, főleg a gyermekeknél, akik ijesztőnek tarthatják ezt az egyébként veszélytelen kezelést. Megfelelő készítményekkel akár el is kerülhetjük a drasztikusabb kezelési módszereket, és nem árt, ha megfogadunk néhány tanácsot is!

Segít az orrspray és a vitaminpótlás

Milyen, a gyógyulást is hátráltató hibákat követhetünk el náthásan? Részletek itt.

A patikák polcairól többféle, vény nélkül is kapható orrspray és orrcsepp közül választhatunk. A nyákoldó hatóanyagot is tartalmazó készítmények hígítják a légúti váladékot, és segítik annak ürülését. Segíthetnek bizonyos érösszehúzó hatású készítmények is, amelyek enyhítik a nyálkahártya duzzanatát. Nátha esetén fontos, hogy a felgyülemlő orrváladékot rendszeresen ki is ürítsük. Ez a külvilágtól elzárt, nedves környezet ugyanis ideális táptalajt biztosít a gyulladást okozó baktériumok elszaporodásának, ami az arcüreggyulladáshoz vezethet. A beteg ezért mindig tartson magánál zsebkendőt és fújja az orrát minden alkalommal, amikor szükségét érzi.

Betegség esetén nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is, ez ugyanis nemcsak hidratálja a szervezetünket, de segít az orrváladék fellazításában és ürülésében is. Nem utolsósorban a vitaminbevitelre is érdemes fokozottan ügyelni, ezzel ugyanis felvértezhetjük szervezetünket a kórokozók elleni harcában, így pedig a gyógyulásunk ütemét is felgyorsíthatjuk.

A cikk megjelenését a Kéri Pharma Kft. támogatta.

RINO/2019/01/01

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció