Így csökkenthetjük a vérnyomásunkat

A magas vérnyomás vagy más néven hipertenzió oka lehet genetikus hajlam, de az életmódunk is - leggyakrabban pedig a kettő kombinációja.

Kezeletlenül kifejezetten veszélyes, mert keringési rendellenességekhez, szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet. Szerencsére sok mindent tehetünk azért, hogy a vérnyomásunkat lejjebb vigyük.

Tartsuk egészségesen a testsúlyunkat

A testsúly az egyik legfontosabb tényező a vérnyomás alakulásában. Ha magas, érdemes kicsit többet sportolni vagy diétázni, mert már 5 százalékos testsúlycsökkenés is mérhető változásokat eredményezhet. Heti 150 percnyi testmozgás elegendő lehet, három vagy négy alkalomra elosztva.

Fogyasszunk kevesebb sót

Naponta egy teáskanálnyi mennyiségnél nem lenne szabad több sót fogyasztani - ennél a legtöbben általában többet használnak, így érdemes visszavenni, és vásárlásnál is ellenőrizni mindennek a nátriumtartalmát, amit a kosarunkba teszünk.

Étkezzünk többet otthon

Az egészséges étrendet akkor a legkönnyebb betartani, ha a lehető legkevesebbet járunk gyorséttermekbe, vendéglőkbe - a saját magunk készítette ételeknek sokkal könnyebb ellenőrizni a nátriumtartalmát, illetve a velük bevitt kalóriák mennyiségét.

Az otthoni étkezés is sokat javíthat a vérnyomáson

Fogyasszunk probiotikumokat

Egy 2014-ben készült kutatás szerint azoknak az embereknek, akik rendszeresen probiotikumokat, vagy probiotikus hatású ételeket fogyasztanak, általában alacsonyabb a vérnyomásuk. Ha ilyeneket építünk az étrendünkbe, már két hónap alatt tapasztalhatjuk az előnyös hatásokat.

Szokjunk le a dohányzásról

Minden elszívott cigaretta után megugrik a vérnyomásunk, emellett a rendszeres dohányzás csökkenti az ízérzékelést, így sokkal erősebben sózzuk és fűszerezzük az ételeket. Ha viszont elhagyjuk a cigarettát, az nem csak a vérnyomásunkra, de az egész szervezetünkre és a bőrünkre is jó hatással lesz, ráadásul csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Relaxáljunk

A stressz is emeli a vérnyomást, így próbáljunk meg a lehető legtöbb olyan tevékenységet végezni, ami megnyugtat és kikapcsol. A jóga, a meditáció, a könnyű mozgás, az állatokkal töltött idő, a nevetés és a szex is képes csökkenteni a stressz ártalmas hatásait.

A magas vérnyomás egyik legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy egyértelmű, feltűnő tünetekkel nem jár, sőt panasz nélkül is előfordulhat. Ugyanakkor vannak olyan intő jelek, melyek megléténél erre a betegségre is gyanakodni kell!

Forrás: health.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső