Hormonzavarok, amelyek megemelhetik a vérnyomást

Másodlagos magas vérnyomás esetén más betegség tüneteként jelentkezik a magas vérnyomás – így például hormonzavarok is állhatnak a háttérben. Annak érdekében, hogy a beteg állapota javuljon, nem elég a vérnyomás csökkentésére fókuszálni, az alapprobléma kezelése is fontos.

A csendes gyilkosként is emlegetett magas vérnyomás igen sok embert érint, és kezeletlenül olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A hipertónia fennállhat önmagában, ám más betegségek is eredményezhetik – ilyenkor másodlagos magas vérnyomásról beszélünk. Hogy milyen hormonális zavarok emelhetik meg a vérnyomást, azt dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa mondta el.

Betegségek kiváltotta magas vérnyomás

A legtöbb esetben esszenciális magas vérnyomásról van szó, azaz azonosítható ok nélkül magas a vérnyomás. A problémának kb. 15-25 százaléka másodlagos, ez azt jelenti, hogy tudható, mi váltja ki a hipertóniát. A másodlagos magas vérnyomást általában a veséket, artériákat, szívet vagy az endokrin rendszert érintő állapotok idézik elő. Ilyen esetekben fontos az alapbetegség terápiája is.

magas vérnyomás, másodlagos magas vérnyomás, hormonzavar
a másodlagos magas vérnyomást hormonzavarok is okozhatják. Fotó: Getty Images

Sajnos a rutinvizsgálatoknál sok esetben nem néznek utána, van-e valamilyen kóros állapot vagy betegség, ami a magas vérnyomáshoz vezet, így gyakran nem derül ki, hogy a problémát valami kiváltja. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyek a magas vérnyomás másodlagos voltára utalnak. Ilyenek például az alábbiak:

  • Rezisztens magas vérnyomás: a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm-nél magasabb, annak ellenére, hogy három különböző vérnyomáscsökkentőt is kipróbáltak (amelyek diuretikumot is tartalmaznak, megfelelő dózisban).
  • Az illető 30 évesnél fiatalabb, nem elhízott.
  • Hirtelen lép fel a magasabb vérnyomás.

Ezek a hormonzavarok okozhatnak magas vérnyomást

  1. Cushing-szindróma: a mellékvesék túl sok kortizolt termelnek, amely egyfajta stresszhormon. Ennek hatására nő a vértérfogat, a szervezet érzékenyebben reagál az adrenalinra/noradrenalinra, így megnő a vérnyomás. A problémát csak súlyosbítja a szintén a betegség tüneteként fellépő elhízás is.
  2. Aldoszteronizmus: a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek (Conn-szindróma). Az aldoszteron a só- és vízháztartás egyensúlyának fenntartásáért felelős, így ha túl sok van ebből a hormonból, akkor az káliumvesztést és nátrium-visszatartást okozhat. Mivel a szervezet túl sok vizet tart vissza, megnő a vértérfogat és a vérnyomás.
  3. Pheochromocytoma: ez egy ritka – általában nem rosszindulatú – mellékvese-daganat, amely miatt túl sok adrenalin és noradrenalin hormon termelődik. Ezen hormonok már kis mennyiségben is megemelik a vérnyomást, ám ha tartósan nagyobb mennyiségben vannak jelen, úgy komoly vérnyomásproblémákat okoznak.
  4. Pajzsmirigyproblémák: a pajzsmirigy-túlműködés hatására a szervezet működése fokozottá válik – felgyorsul az anyagcsere, az emésztés, nő a pulzus és a vérnyomás is.
  5. Hyperparathyreosis: a mellékpajzsmirigyek szabályozzák a kalcium és a foszfát szintjét a szervezetben. Ha a mirigyek túl sok mellékpajzsmirigy-hormont (parathormon) szabadítanak fel, a vérben lévő kalcium mennyisége megnő, ami a vérnyomás emelkedését váltja ki.
  6. Akromegália: az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont (GH) termel már a növekedés lezárulása után. Ez leginkább a kéz/lábfej, ujjak, nyelv megvastagodásában, kiemelkedő szemöldökcsontban, hordó alakú mellkasban nyilvánul meg. Az állapot nagyon gyakran magas vérnyomással jár együtt, ráadásul a cukorbetegség kialakulásának esélyét is megnöveli.

Az alapbetegséget és a vérnyomást is kezelni kell

Nagyon fontos, hogy ha másodlagos magas vérnyomásról van szó, nem szabad csupán a vérnyomás csökkentésére fókuszálni, az alapproblémát is kezelni kell – figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán. Ennek hiányában nemcsak hogy nem lehet hatékony és tartós vérnyomáscsökkentést elérni, de a jelen lévő betegségek egyéb súlyos szövődményeket is okozhatnak. Szerencsére a legtöbb endokrin zavar gyógyszeresen kezelhető, ám ha valamely hormon túltermelődését például adenoma (jóindulatú daganat) okozza, úgy fontos a tumor műtéti eltávolítása.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: