Hormonzavarok, amelyek megemelhetik a vérnyomást

Másodlagos magas vérnyomás esetén más betegség tüneteként jelentkezik a magas vérnyomás – így például hormonzavarok is állhatnak a háttérben. Annak érdekében, hogy a beteg állapota javuljon, nem elég a vérnyomás csökkentésére fókuszálni, az alapprobléma kezelése is fontos.

A csendes gyilkosként is emlegetett magas vérnyomás igen sok embert érint, és kezeletlenül olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus. A hipertónia fennállhat önmagában, ám más betegségek is eredményezhetik – ilyenkor másodlagos magas vérnyomásról beszélünk. Hogy milyen hormonális zavarok emelhetik meg a vérnyomást, azt dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa mondta el.

Betegségek kiváltotta magas vérnyomás

A legtöbb esetben esszenciális magas vérnyomásról van szó, azaz azonosítható ok nélkül magas a vérnyomás. A problémának kb. 15-25 százaléka másodlagos, ez azt jelenti, hogy tudható, mi váltja ki a hipertóniát. A másodlagos magas vérnyomást általában a veséket, artériákat, szívet vagy az endokrin rendszert érintő állapotok idézik elő. Ilyen esetekben fontos az alapbetegség terápiája is.

magas vérnyomás, másodlagos magas vérnyomás, hormonzavar
a másodlagos magas vérnyomást hormonzavarok is okozhatják. Fotó: Getty Images

Sajnos a rutinvizsgálatoknál sok esetben nem néznek utána, van-e valamilyen kóros állapot vagy betegség, ami a magas vérnyomáshoz vezet, így gyakran nem derül ki, hogy a problémát valami kiváltja. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azokkal a tényezőkkel, amelyek a magas vérnyomás másodlagos voltára utalnak. Ilyenek például az alábbiak:

  • Rezisztens magas vérnyomás: a vérnyomás tartósan 140/90 Hgmm-nél magasabb, annak ellenére, hogy három különböző vérnyomáscsökkentőt is kipróbáltak (amelyek diuretikumot is tartalmaznak, megfelelő dózisban).
  • Az illető 30 évesnél fiatalabb, nem elhízott.
  • Hirtelen lép fel a magasabb vérnyomás.

Ezek a hormonzavarok okozhatnak magas vérnyomást

  1. Cushing-szindróma: a mellékvesék túl sok kortizolt termelnek, amely egyfajta stresszhormon. Ennek hatására nő a vértérfogat, a szervezet érzékenyebben reagál az adrenalinra/noradrenalinra, így megnő a vérnyomás. A problémát csak súlyosbítja a szintén a betegség tüneteként fellépő elhízás is.
  2. Aldoszteronizmus: a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek (Conn-szindróma). Az aldoszteron a só- és vízháztartás egyensúlyának fenntartásáért felelős, így ha túl sok van ebből a hormonból, akkor az káliumvesztést és nátrium-visszatartást okozhat. Mivel a szervezet túl sok vizet tart vissza, megnő a vértérfogat és a vérnyomás.
  3. Pheochromocytoma: ez egy ritka – általában nem rosszindulatú – mellékvese-daganat, amely miatt túl sok adrenalin és noradrenalin hormon termelődik. Ezen hormonok már kis mennyiségben is megemelik a vérnyomást, ám ha tartósan nagyobb mennyiségben vannak jelen, úgy komoly vérnyomásproblémákat okoznak.
  4. Pajzsmirigyproblémák: a pajzsmirigy-túlműködés hatására a szervezet működése fokozottá válik – felgyorsul az anyagcsere, az emésztés, nő a pulzus és a vérnyomás is.
  5. Hyperparathyreosis: a mellékpajzsmirigyek szabályozzák a kalcium és a foszfát szintjét a szervezetben. Ha a mirigyek túl sok mellékpajzsmirigy-hormont (parathormon) szabadítanak fel, a vérben lévő kalcium mennyisége megnő, ami a vérnyomás emelkedését váltja ki.
  6. Akromegália: az agyalapi mirigy túl sok növekedési hormont (GH) termel már a növekedés lezárulása után. Ez leginkább a kéz/lábfej, ujjak, nyelv megvastagodásában, kiemelkedő szemöldökcsontban, hordó alakú mellkasban nyilvánul meg. Az állapot nagyon gyakran magas vérnyomással jár együtt, ráadásul a cukorbetegség kialakulásának esélyét is megnöveli.

Az alapbetegséget és a vérnyomást is kezelni kell

Nagyon fontos, hogy ha másodlagos magas vérnyomásról van szó, nem szabad csupán a vérnyomás csökkentésére fókuszálni, az alapproblémát is kezelni kell – figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán. Ennek hiányában nemcsak hogy nem lehet hatékony és tartós vérnyomáscsökkentést elérni, de a jelen lévő betegségek egyéb súlyos szövődményeket is okozhatnak. Szerencsére a legtöbb endokrin zavar gyógyszeresen kezelhető, ám ha valamely hormon túltermelődését például adenoma (jóindulatú daganat) okozza, úgy fontos a tumor műtéti eltávolítása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra