Így hat a hideg az asztmás tünetekre

Asztmás tüneteket számos tényező, így a hideg időjárás is kiválthat. A hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést.

Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról beszélt dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa.

Asztmás tüneteket a hideg időjárás is kiválthat
Asztmás tüneteket a hideg időjárás is kiválthat

Télen súlyosbodnak az asztmás tünetek

A téli időszakban az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése.

"Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és páratartalma optimalizálódik, mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki" - magyarázza dr. Potecz Györgyi.

Milyen jelekből ismerjük fel?

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést, nehézlégzést is okozhat. Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

Azasztmaelső jelei Az asztmát sokan csak az asztmás rohammal azonosítják: a beteg hirtelen befullad, nem kap levegőt, zihál, inhaláló készülékre van szüksége, amitől jobban lesz. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, az asztmának ennél sokkal több arca van - részletek itt.

Téli sportok asztmával

Ha valaki asztmás, és télen is szeretne a szabadban például futni vagy síelni, akkor a hideg és száraz levegő miatt intenzívebb panaszokra is számíthat. Testedzés közben gyakrabban lélegzünk szájon át és nem az orrunkon keresztül. A levegő így még kevésbé tud felmelegedni, emellett a fizikai aktivitás miatt többet és gyorsabban is lélegzünk, a légutak még inkább kiszáradhatnak.

Hogyan kezelhető?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszaink a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor keressük fel kezelőorvosunkat! Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell. "A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket" - mondja a szakember.

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tüneteink:

  • Szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez. A rövidebb sétától jussunk el a hosszabb távokig, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.
  • Ha lehetséges, az orron keresztül lélegezzünk. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.
  • Rohamoldó belégző gyógyszerünk mindig legyen velünk, és panasz esetén használjuk.
  • Az orrlégzést gátoló orrdugulást, náthát kezeljük.
  • Nagy hidegben, még ha edzettek vagyunk, se kockáztassunk. -12 Celsius-fok alatt ne terheljük magunkat a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció