Az asztma korai gyógyszeres kezelése

Több mint 150 millió asztmás él a Földön, 10 évenként 50%-kal több az asztmás gyerek. Az asztma gyakoribb a városlakók körében, mint a vidékieknél, aluldiagnosztizált és alulkezelt, költségei magasabbak, mint a TBC és AIDS költsége.

Tények és tévhitek

Az elmúlt 20 év alatt az alapkutatások egyértelművé tették, hogy az asztma lényege egy genetikailag meghatározott jellegzetes hörgőgyulladás, melyet leggyakrabban allergia indít be. A kutatások kiderítették, hogy ez a gyulladás a betegség enyhe formáiban és a panaszmentes időszakok alatt is folyamatosan zajlik. Ezért a gyógyszeres kezelés alapja a hosszú távú, folyamatos gyulladáscsökkentő kezelés.
Az inhalációban történő gyógyszerbevitel a mellékhatások veszélyének minimálisra csökkentésével forradalmasította az asztma kezelését. Ez egyaránt vonatkozik a tüneti (rohamoldó) és a fenntartó (gyulladáscsökkentő) kezelésre. Ennek ellenére továbbra is tévhitek keringenek a kezelés veszélyeiről: a hörgőtágítók "kicsinálják a szívet", a gyulladáscsökkentő kezelés során pedig jelentkezni fognak a szteroid mellékhatások: elhízás, magas vérnyomás, csontritkulás, szemtünetek.
Valójában ennek az ellenkezője igaz: inhalatív bevitel esetén a szisztémás vérkeringésben alacsony, a tüdőben pedig magas lesz a gyógyszerszint. Mivel a mellékhatásokért a gyógyszernek a vérkeringésbe kerülő része a felelős, ha a gyógyszer belégzés útján kerül a szervezetbe, kevesebb mellékhatásra számíthatunk. Így lehetővé válik, hogy a kezelés - éveken keresztül folyamatosan alkalmazva is- veszélytelen legyen.

Gyulladáscsökkentés helyesen

A gyulladáscsökkentő kezelésben a legjobb megoldást a 70-es években megjelent inhalációs kortikoszteroidok jelentik. Egyedül ezekkel a gyógyszerekkel lehetett kedvező szövettani javulást kimutatni és a hörgők fokozott reakciókészségét csökkenteni. Ezek a szerek minden összehasonlításban felülmúlták a többi gyulladás elleni gyógyszert az asztma tüneteire és a légzésfunkcióra gyakorolt hatásban is. Az elmúlt 20 év alatt az is bebizonyosodott, hogy az inhalációban alkalmazott kortikoszteroidok, standard adagolásban hosszú távon sem veszélyesek. Alapszabályként elfogadott, hogy a porbelégzőket kell előnyben részesíteni, mert használatuk egyszerűbb, mint az adagolós aeroszoloké és a finom részecskékből több jut le a tüdőbe.

Mindezek hatására megváltozott a kezelés stratégiája: a cél a roham oldása helyett a tünetek megelőzése lett, melynek elérésére a 90-es évektől megjelenő nemzetközi ajánlásokban elsőként választandó fenntartó kezelésként az inhalációs kortikoszteroidok szerepelnek.
Az évek során az is kiderült, hogy minél hosszabb idő telik el a betegség tüneteinek megjelenése és az inhalációs kortikoszteroid kezelés elkezdése előtt, annál kisebb légzésfunkciós javulásra számíthatunk.
Ezek az előzményei és elméleti alapjai az 1996-ban elindult eddigi leghosszabb és legnagyobb betegszámot felölelő asztma tanulmánynak a START- vizsgálatnak.

Mi a START?

A START (inhaled Steroid Treatment As Regular Therapy in early asthma), a valaha lefolytatott legnagyobb gyógyszervizsgálat, amely a korai kezelés hatását vizsgálja enyhe asztmában. A START 2002-januárjában fejeződött be (Magyarország 15 centrummal vett részt benne), és az első eredményeket a közelmúltban ismertette a Lancet folyóirat. Az első három évben a naponta egyszer inhalált budesonide kezelést hasonlították össze a placebó kezeléssel. A vizsgálat ezen szakasza "kettős vak" volt, ami azt jelenti, hogy sem a betegek sem az orvosok nem tudták, hogy ki kap gyógyszert és ki placebót. Az ötéves vizsgálat utolsó két évében valamennyi beteg budesonide kezelésben részesült.
A START vizsgálatba csak azok a betegek kerülhettek be, akiknél az asztma diagnózisát a vizsgálat megkezdését megelőző két (de lehetőleg egy) évben állították fel. A 6 és 60 éves kor közötti résztvevőknek a vizsgálat megkezdését megelőző 3 hónapban legalább hetente egyszer, de nem naponta, az alábbi tünetek közül egyet tapasztalniuk kellett: zihálás, köhögés, nehézlégzés, mellkasi szorítás, a fenti tünetek bármelyike miatti éjszakai felébredés.
A betegeknél a reverzibilis légúti beszűkülést légzési paraméterekkel kellett bizonyítani, ami azt jelentette, hogy hörgőtágító adása után a légzésfunkciónak legalább 12% -kal kellett javulnia. Így tehát csak olyanok kerültek be a vizsgálatba, akiknek enyhe tüneti voltak ugyan, de az asztmára jellemző légzésfunkciós eltérést egyértelműen mutatták.
Az ismert volt, hogy a kezelés megkezdése előtti asztmás tünetek és a légzésfunkció alapján az enyhe, perzisztáló súlyossági csoportba sorolt betegeknél is lehet a későbbiekben súlyos, akár életveszélyes állapotrosszabbodásokra számítani. Ezt a START vizsgálat is megerősítette. Ugyanakkor a START első 3 éve azt bizonyítja, hogy a korán kezdett budesonide kezelés védelmet jelent a súlyos állapotrosszabbodások ellen.
Egyéb, a nappali és éjszakai tünetek gyakoriságára, az asztmamentes napok számára, és más asztma-gyógyszerek használatára vonatkozó adatokat is gyűjtöttek. A adatokat is gyűjtöttek kezelésben részesültek minden mért paraméterben felülmúlták a kontroll csoport tagjait.
A vizsgálat második része (4.-5.-év) a korán kezdett inhalációs kortikoszteroid kezelésnek a légzésfunkcióra gyakorolt hatásaira koncentrál. Az első eredmények erről a szakaszról 2003. novemberében várhatók.
Az első három év eredményei alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy az inhalációs kortikoszteroiddal történő korán megkezdett kezelés az enyhe asztma fenntartó kezelésében is az elsőként választandó megoldás.
A START egy jelenleg is folyó vizsgálat. Az első három év eredményei már igazolták a budesonide légzésfunkcióra gyakorolt kedvező hatását, a végleges 5 éves adatok, melyek 2003. novemberében várhatók, részletesebb áttekintést nyújtanak majd.

(Az adatok a legnagyobb, egész Földre kiterjedő epidemiológiai vizsgálatból származnak: ISAAC- International Study on Asthma and Allergy in Children, 1998; a vizsgálat 2002-ben kezdődött harmadik szakaszába a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet vezetésével Magyarország is bekerült.)

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből számottevő csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag