Asztmásként így készüljünk a nyaralásra

Hasznos, sokszor életmentő tanácsok egy tüdőgyógyásztól.

Nyaralás alatt a gyógyszerek megfelelő tárolása és az előírt adagolás szerinti használata odafigyelést igényel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa egy praktikus lehetőségre is felhívja a figyelmet, ha a tünetek az otthontól távol esetleg rosszabbodnak.

Így készüljön fel

  • Gondoljuk át, hogy milyen hatások érnek majd bennünket a nyaralás helyszínén. Allergiásasztmaesetén például a magas pollenkoncentráció is ronthatja a tüneteket, de a hőségben az emelkedő talajközeli ózonkoncentráció is erősödő tüneteket okozhat, és erre kell számítanunk sajnos akkor is, ha az időjárás párás, esős vagy szeles időt ígér.
  • Indulás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, írassunk fel elegendő gyógyszert, legyen nálunk recept. Készüljünk pótlásra is, ha a jövés-menés közben netán elkeveredne az inhalátor.
  • Egyeztessük az asztmaakciótervet, a teendők listáját és a szükséges gyógyszereket arra az esetre, ha rosszabbodna az asztma.
  • Ha több csomagunk is van, célszerű nem egy helyre tenni az összes gyógyszert. Ha bármi történne az egyik csomaggal, legyen nálunk egy biztonsági tartalék is.
  • A szállítás során figyeljünk a gyógyszerek tárolására. A melegben megváltozhat az asztma spray-k hatóanyag-koncentrációja, ezért hűvös, árnyékos helyen szállítsuk, szükség esetén kis méretű hűtőtáskában, például az immunterápiás készítményt.

asztma
Nyaralás alatt a gyógyszerek megfelelő tárolása és az előírt adagolás szerinti használata odafigyelést igényel egy asztmás számára. Fotó: Getty Images

Hasznos kiegészítő a gondtalan pihenéshez

Asztma esetén a tartós tünetmentességhez szükség van arra, hogy az előírás szerint szedjük a gyógyszereinket. Sajnos nyaralás alatt gyakrabban előfordul, hogy elfeledkezünk a rendszeres gyógyszerszedésről, emiatt a nyári időszakban jellemzően megemelkedik a sürgősségi ellátást igénylő asztmás rohamok száma.

Az asztmás roham jelei Az asztmás rohamot az esetek többségében megelőzik enyhébb, akár más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek. Mutatjuk, mire figyeljen.

Ha kimarad egy adag gyógyszer, ne pótoljuk, hanem az előírt adagban alkalmazzuk a továbbiakban. Ezt követően még fokozottabban kell ügyelni a tünetekre. Ilyen esetben hasznos segítség az otthoni légzésfunkciós eszköz. Az inhalátor nagyságú készüléket a nyaralásra is magunkkal vihetjük, és naponta pár perc ráfordítással követhetjük az asztma állapotát.

Egy-egy esetleg kimaradt gyógyszerszedés, vagy a megváltozott körülmények miatt a tünetek rosszabbodása esetén a készülék azonnal jelzi, ha gond van. A rosszabbodást jelző értékek esetén a kezelőorvos utasításait követve, vagy távkonzultáció során vele egyeztetve időben meg tudjuk előzni a komolyabb állapotromlást, így az asztma mellett is gondtalan lehet a nyaralás.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)