A nyári nátha gyakori okai

A nyári hőségben sokan nyitott ablakok mellett vészelik át az éjszakát. A légmozgásnak köszönhetően talán jobban is alszanak, ám reggelre könnyen a huzat kellemetlen mellékhatásaival ébredhetnek: fájó fül, kivörösödött szemek, náthás tünetek jelentkezhetnek.

"A fülkürt az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Ez biztosítja, hogy a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített legyen a nyomás. Ahhoz, hogy feladatát el tudja látni, megfelelően szellőznie kell" - mutatott rá dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Hozzátette, ha ez valamilyen okból nem tud megvalósulni, a rossz dobűri szellőzés negatív nyomást hoz létre, következményes dobűri nyálkahártya-duzzanattal. Ez okozza a fülfájást.

Rosszabb fülkürtműködés esetén a huzatra is érzékenyebbek lehetünk. A probléma lehet átmeneti, például ha egy éppen zajlófertőzésmiatt az orrnyálkahártya duzzadtabb. Alkati kérdés, ha valakinél szűkebb a fülkürtszájadék, ez aszimmetrikus is lehet, ilyenkor csak az egyik oldalon jelentkezik fájdalom. A nyálkahártya működése részben genetikailag meghatározott, így a visszatérő panaszok oka lehet genetikai hajlam is, de nyálkahártya-duzzanatot okozhat légúti vagy ételallergia, -intolerancia, idült orrmelléküreg-gyulladás és reflux is.

Megeshet, hogy reggel fájó füllel ébredünk, ha nyitott ablak mellett alszunk nyáron
Megeshet, hogy reggel fájó füllel ébredünk, ha nyitott ablak mellett alszunk nyáron

Meddig kezeljük otthon a panaszokat?

Ha huzatos helyen tartózkodtunk, majd utána fülfájás jelentkezik, akkor első körben a fülkürt szellőzését kell helyreállítanunk. Ehhez néhány napig nyálkahártya-lohasztó orrcseppeket (ezeket használjuk nátha esetén is) érdemes használni, a tájékoztatóban leírt gyakorisággal. A fül melegítése is jótékony hatású lehet, illetve a fülkürt szellőzését segíthetjük az úgynevezett Valsalva-manőverrel: az orrot befogva, csukott szájjal óvatosan levegőt préselünk a dobüreg felé.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Hogyan kezelhető a középfülgyulladás? Részletek itt.

Ha a panaszok néhány nap elteltével sem javulnak, nem érdemes tovább kísérleteznünk az otthoni kezelésekkel, mert az állandósult fülkürtszellőzési zavar szövődményeként középfülgyulladás is kialakulhat. Ha a fülfájás visszatérő panaszunk, akkor mindenképp érdemes nemcsak a tüneteket kezelni, hanem utánajárni annak is, hogy mi okozza a problémát. Ha a háttérben ételallergia vagy -intolerancia gyanúja merül fel, akkor vizsgálatokkal beazonosítható az az étel, amelyet ha a továbbiakban nem fogyasztunk, akkor a betegségekre hajlamosító nyálkahártya-duzzanat is megszűnhet. A kiváltó októl függően a gyógyuláshoz gyógyszerszedésre vagy műtétre is szükség lehet, ugyanakkor ezek segítségével meg lehet előzni a visszatérő tüneteket.

Egy dologtól azonban mindenképp óvakodjunk: a nyálkahártya-lohasztó készítmények nem használhatóak hosszú távon, csak a tájékoztatóban megadott ideig - általában egy hétig. Ezek tehát nem alkalmasak arra, hogy tartósan használjuk a nyálkahártya-duzzanat kezelésére, sőt, idővel tönkre is tehetik azt, ezáltal tartós orrdugulást is okozhatnak. A szövődménymentes tartós megoldást nyújtó kezelés megválasztását bízzuk tehát inkább szakemberre!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: