Vigyázz, kész, rajt: elkezdődött a pollenszezon!

Megjelentek az első pollenszemek a levegőben, de tüneteket még nem okoznak. Az égerre és a mogyoróra érzékenyeknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a pollenterhelés az időjárás enyhülésével együtt növekedhet.

Az allergiások az idén először internetes "Pollen Napló"-t is vezethetnek. Többek között erről beszélt dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban tartott budapesti tájékoztatón.

Kövesse előrejelzésünket!

Olvassa minden nap a HáziPatika.com humánmeteorológiai előrejelzését, ahol az aktuális pollenekről, allergénekről is hírt adunk! Kövesse Facebook-oldalunkat, ahol a reggeli első poszt minden esetben a napi előrejelzés!

A légköri allergének mennyiségét a két pollenszezon közötti időszakban is folyamatosan figyelemmel kíséri az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). A téli fagymentes, enyhébb időszakokban az allergén gombák - főleg a Cladosporium - koncentrációja időnként megemelkedhet és elérheti a tüneteket okozó szintet is. A fűtési szezonban pedig a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

A fák közül először az éger és a mogyoró kezdik el szórni virágporukat - az időjárástól függően - január-február hónapokban, és rossz hír az allergiásoknak, hogy az első pollenszemek idén már megjelentek a levegőben. Az OKI szakemberei az időjárási adatok elemzése alapján arra számítanak, hogy ha az időjárás a következő napokban enyhülni fog, akkor akár tüneteket okozó mennyiségben is megjelenhet a levegőben az éger és a mogyoró virágpora.

Vezessen naplót!

Ismerje meg az allergén növényeket!

Ismerje meg az allergén növényeket!
Az idén az OKI - egy nemzetközi együttműködés részeként - az allergiások számára egy úgynevezett Pollen Napló elnevezésű szolgáltatást indít. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg, az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést. Az OKI a felhasználók figyelmét nyomatékosan felhívja arra, hogy tüneteikkel forduljanak kezelőorvosukhoz, és ne kezdjék el saját magukat kezelni, illetve ne módosítsák az orvos által előírt kezelést.

A névtelenül rögzített információkat az OKI szakemberei is hasznosítani tudják. Így például a naplózás segítheti a tüneteket okozó pollen koncentrációk pontosabb megállapítását. Azt remélik, minél többen csatlakoznak a honlaphoz, annál pontosabb ismereteik lesznek a tünetek és a pollen koncentráció összefüggéséről.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag