Zöld hályog: ezt kell tudni a lézeres kezelésről

A zöld hályog (glaukóma) az egyik leggyakoribb súlyos szembetegség világszerte, így Magyarországon is. Sok esetben a probléma kialakulásának és súlyosbodásának is a túl magas szemnyomás az oka. Nézzük, hogyan segíthet a lézeres kezelés.

A glaukómának számos formája létezik. Ezek közül többet a szemnyomás jelentős megemelkedése okoz, más típusoknál viszon súlyosbító tényezőként van jelen a túl magas szemnyomás , amely így felgyorsíthatja a látásromlást. A kezelés elsődleges célja tehát minden glaukómatípusnál a szemnyomás kellően nagymértékű csökkentése.

A szemnyomás csökkentésének fő irányai

Nyitott zugú zöld hályog esetén a részletes kivizsgálás részeként meg kell határozni a szemnyomást a nap különböző időszakaiban, mivel a szemnyomás jelentős napszaki ingadozást mutathat. A kezelési tervet az emelkedés nagysága és a megcélzott alacsony érték együttes figyelembe vételével kell elkészíteni. A hagyományos megközelítésben elsőször szemcseppet kell kipróbálni. Ha ez nem vezet kellő eredményre, akkor a csarnokvíz elfolyása lézeres kezeléssel fokozható, ami a szemnyomás jelentős csökkenését eredményezheti. Szükség esetén szemnyomást csökkentő műtéti beavatkozásra is sor kerül - ismertette Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

Noha ma már számos szemcsepp áll rendelkezésre a szemnyomás csökkentésére, a fejlett világban a kezelési irányok megváltoztak. A cseppentés - főként ha a nap különböző időszakában több szemcseppet is kell alkalmazni - megnehezíti a mindennapi életet, és gyakran el is feledkeznek róla a betegek. Ez végül a szemnyomás megemelkedéséhez és a zöld hályog (megfelelő nyomáskontrollal elkerülhető) romlásához vezethet. Ma már nyitott zugú glaukóma esetén korán, akár első kezelésként is korszerű lézert alkalmaznak, amely jelentősen javítja a beteg életminőségét.

züld hályog, lézeres kezelés, szemműtét, a látás
Zöld hályog esetén sokat segíthet a korszerű lézerkezelés. Fotó: Getty Images

Lézerkezelés nyitott csarnokzugú zöld hályog estén

A lézerrel a csarnokzugot kezelik: ez az a terület a szivárványhártya külső széle és a szaruhártya között, ahol a szemből a csarnokvíz elvezetődik. Zöld hályog esetén ez az elvezetés csökken, ami miatt a szemnyomás megnő. Ezt normalizálja a lézer kezelés (trabekuloplasztika). A korábbi évtizedekben erre a célra hőhatáson alapuló (fotokoagulatív) lézert használtak. Magyarországon még mindig döntően ezt kezelést alkalmazzák, a hőhatás azonban hegesít, ami közép és hosszú távon rontja a csarnokvíz elvezetését, és a szemnyomás megemelkedését okozza.

A korszerű, szelektív lézeres trabekuloplasztika (SLT) során viszont már más lézerfényt használnak, emiatt a kezelt csarnokzug csarnokvíz-elvezetése megnő, a szemnyomás pedig csökken, a késői hegesedés viszont nem alakul ki. További előny, hogy az alacsony kezelési energia miatt a kezelés nem fájdalmas, nem is érezhető. A szelektív lézer trabekuloplasztikát ma már számos nyitott zugú zöld hályog esetén első kezelésként alkalmazzuk. A korszerű lézerkészülékek a nyitott zugú zöld hályog kezelését és a zárt csarnokzugú glaukóma ellátását egyaránt lehetővé teszik, mivel kétféle lézerüzemmódban használhatók.

A szemészeti ellátásban és a szemről írt ismeretterjesztő írásokban gyakran jelennek meg olyan szakkifejezések, amik a legtöbb embernek nem sokat mondanak. A szem betegségeinek és azok kezelési módszereinek megértéséhez viszont érdemes tisztában lenni legalább néhány alapfogalommal .

Lézerkezelés zárt csarnokzugú zöld hályog esetén

Elsődleges zárt zugú glaukómában a szemlencse akadályozza a pupilla területében a csarnokvíz előreáramlását. Emiatt nyomáskülönbség alakul ki a szivárványhártya hátsó és elülső oldala között. Ez az oka annak, hogy a szivárványhártya előretolódik, amivel elzárja a csarnokzugot. Ekkor a csarnokvíz nem képes elhagyni a szemet. Emiatt a szemnyomás nagyon jelentősen megemelkedik, akár glaukómás roham is kialakulhat. Az úgynevezett YAG lézerrel a szivárványhártyát egy apró pontban, pillanatszerű kezeléssel, fájdalmatlanul átlyukasztják (iridotómia), aztán a csarnokvíz a nyíláson át előreáramlik, ami megszünteti a nyomáskülönbséget, és a csarnokzug megnyílik. A szemnyomás (ha korábban szöveti összenövések nem alakultak ki az összefekvő rétegek között) a lézerkezelés hatására normalizálódik. A kezelés a csarnokzug-elzáródás (és a következményes zöld hályog) megelőzésére is alkalmas olyan szemeken, amelyek alkatilag hajlamosak zárt zugú glaukóma kialakulására.

Bár nem zöld hályogos kezelés, de érdemes megemlíteni, hogy ugyanezzel a lézerrel nagy pontossággal tudják átvágni a szürkehályog-műtét után kialakult utóhályogot, ami által a látás élességét visszaállítják. A YAG lézeres kezelések hatása egy életre szól, hatásvesztés nincsen, ismétlés nem szükséges.

Hogyan történik a kezelés?

Mind a szelektív lézeres trabekuloplasztika, mind a YAG lézeres kezeléstípusok ambuláns beavatkozások. A beavatkozás mindkét üzemmódban helyi érzéstelenítésben, ülő testhelyzetben történik. Maga a kezelés rövid időt vesz igénybe, az előkészítés azonban csaknem egy órás. Egyes esetekben előzetes pupillaszűkítő csepp cseppentésére is sor kerül. Szükség esetén átmeneti, többletszemnyomás-csökkentő cseppet és/vagy tablettát is kap a beteg a kezelés előtt. A kezelőorvos egy speciális kontaktlencsét is helyezhet a kezelendő szem felszínére, amin át megtörténhet a fájdalmatlan kezelés.

Mire figyeljünk a lézerkezelés után?

A kezelést követően a látás néhány órán át homályos marad. Ez nem a lézerkezelés, hanem az előkészítés következménye, hiszen a pupilla szűkítése és a kezelő kontaktlencsében alkalmazott sűrű folyadék átmenetileg homályossá teszi a látást. Ezért a kezelés után jármű vezetése és más balesetveszélyes tevékenység végzése tilos. A kezelés utáni hétben az előírt gyulladás- és szemnyomáscsökkentő cseppkezelést kell alkalmazni, illetve meg kell jelenni a kontrollvizsgálaton. Összességében a korszerű, ambuláns glaukómaellenes lézerkezelések jelentősen javítják a zöld hályogos beteg életminőségét, és egyes intézetekben már Magyarországon is hozzáférhetőek - emelte ki a glaukómaspecialista.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra