Tényleg lehetünk túl fiatalok a szürke hályoghoz?

Bár a szemlencse elhomályosodásával járó betegség leginkább a 65 év felettieket érintheti, egyre gyakrabban alakul ki fiatalabb korban is. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk szemészeti vizsgálatra, és akár már a szürkehályog első jeleinél cselekedjünk éles látásunk érdekében.

Szemben a rövid- vagy távollátással, a szürke hályog vagy orvosi nevén katarakta nem a szem fénytörési hibájára vezethető vissza. Utóbbi esetén felborul a szemlencsét alkotó víz ion-egyensúlya, emiatt a korábban szabályosan elhelyezkedő fehérjerostok elmozdulnak, homályossá válik a szemlencse egy kis része, majd ez a terület idővel egyre növekszik. Mivel a kor előrehaladtával csökken a szervezet vízkészlete, ami pedig hatással van a szemlencsét felépítő vízre és fehérjékre is, nyugdíjas éveiben szinte mindenkinek számolnia kell a szürke hályog kialakulásával. Ám az öregedésen kívül más tényezők is kiválthatják a szemlencse fehérjeszerkezetének bomlását.

Civilizációs betegség lesz a szürke hályog?

Manapság egyre gyakoribb, hogy egy másik betegség vagy szteoridtartalmú gyógyszerek szedése következtében jelentkezik a szemlencse homályosodása. A cukorbetegeknél például kortól függetlenül gyakoribb a szürke hályog. A diabéteszben szenvedőknél ugyanis a vércukorszint durva ingadozása következtében könnyen felhalmozódhat a szorbit nevű cukoralkohol, amely a szemlencse anyagcseréjének kóros elváltozásához vezethet. A megromlott anyagcsere hatására pedig elmozdulnak a szemlencse fehérjerostjai, vagyis kialakul a katarakta. A cukorbetegség kezelésével szerencsére kivédhető a vércukorszint jelentős ingadozása, ezáltal a szürke hályog rizikója is csökkenthető.

A dohányzás is rendkívüli mértékben növeli a szürke hályog kockázatát: kétszer nagyobb eséllyel alakul ki a cigarettázóknál, mint azoknál, akik füstmentesen élnek. Az orvosok ennek okát még nem tudták teljesen bebizonyítani, de feltételezhető, hogy a szemlencse a dohányzás miatti oxidatív stressz hatására károsodik. Éles látásunk megósa érdekében is érdemes tehát letenni a cigarettát.

A szürkehályog-műtét a legtöbb beteg számára fájdalommentes, de azon kevesek esetében, akik a műtét során kellemetlen érzésről számolnak be, a szemészorvosok óvintézkedéseket tehetnek a fájdalom csökkentésére.

Talán nem gondolnánk, de az UV-sugárzás nemcsak a bőrünkre, de a szemünkre is káros hatással van. Bár fényre alapvetően szükség van látószervünk működéséhez, mind az UVA-, mind az UVB-sugarak degeneratív folyamatokat indítanak el a szemlencsén. Ha napsütéses időben nem viselünk UV-szűrős napszemüveget, vagy akár síeléskor elfeledkezünk a fényvédős síszemüvegről, akár már a harmincas éveinkben tapasztalhatjuk a szürke hályog első tüneteit. Újabb kutatások szerint pedig a képernyők által kibocsátott kékfény is módosíthatja a szemlencse fehérjeszerkezetét, és ez magyarázatot adhat arra, hogy miért alakul ki egyre gyakrabban 20-30 éves fiataloknál is katarakta.

Ne várjunk a szürke hályog kezelésével!

A rövid- vagy távol látással ellentétben szürke hályog esetén a betegek kezdetben nem érzékelnek látásromlást, sőt nem ritka, hogy egy darabig közelre jobban látnak, mint korábban, mivel átmenetileg nő a szemlencse törőereje. A katarakta első tüneteit (mint a fényforrások körüli karikák, gyengébb esti látás, fényérzékenység) sokan nem ismerik fel, így orvoshoz is csak későn fordulnak, közben viszont folyamatosan csökken életminőségük a szemészeti problémájuk miatt. Éppen ezért volna fontos, hogy a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat ugyanúgy az egészségügyi rutinunk része legyen, mint a látogatás a fogorvoshoz vagy nőgyógyászhoz, urológushoz. 40 éves kor felett ajánlott évente ellenőriztetnünk látószervünk állapotát, de cukorbetegeknél, illetve dohányosoknál e kor alatt is tanácsolt a rendszeres látásvizsgálat. Ne aggódjunk, a modern műszereknek hála a vizsgálat gyors és fájdalommentes.

éleslátás, látásjavítás
Az első jeleknél cselekedjünk éles látásunk érdekében. Fotó: Getty Images

És mi a teendő, ha kiderül, hogy kezdődő szürke hályoggal küzdünk? Fontos tudnunk, hogy a katarakta nem orvosolható szemüveggel, kontaktlencsével és lézeres szemműtéttel sem, de ugyanígy nem segítenek a gyógyszerek és a szemtorna sem. Az érintettek egyedül akkor nyerhetik vissza látásélességüket, ha műtéti úton eltávolítják az elszürkült szemlencsét, és azt korszerű műlencsével helyettesítik. Régebben az volt a bevett gyakorlat, hogy megvárták, amíg a szürke hályog „éretté“ vált, vagyis a szemlencse egészére kiterjedt a betegség, de a modern szemsebészeti eljárásoknak köszönhetően már az első tünetek megjelenésekor sikerrel elvégezhető az operáció. Sőt, már csak azért sem érdemes halogatni a műtétet, mert a túlérett szürke hályognál nagyobb eséllyel léphetnek fel komplikációk.

Előfordulhat, hogy a szemorvos akkor is a műlencse beültetését javasolja, ha még nincs szürke hályogunk. Ez leginkább 45 éves kor felett és magas dioptria esetén szokás, amikor a lézeres látásjavító műtétek nem jöhetnek szóba. Ugyan ez úgynevezett refraktív szemműtétnek minősül, hiszen alapvetően a szem fénytörési hibáit célzott megszüntetni, de a műlencse beültetése egyben a szürke hályog kialakulását is kiküszöböli, így gyakorlatilag elébe mehetünk a problémának.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!


A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: