Szürkehályog-műtét: fájdalmas a beavatkozás?

A szürkehályog-műtét a legtöbb beteg számára fájdalommentes, de azon kevesek esetében, akik a műtét során kellemetlen érzésről számolnak be, a szemészorvosok óvintézkedéseket tehetnek a fájdalom csökkentésére.

A szürkehályog-műtét általában fájdalommentes beavatkozás, azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy sokan valamilyen szintű fájdalmat tapasztalnak a beavatkozás során – derül ki Dr. John A. Hovanesian sebész és csapata által végzett vizsgálatból.

szemmodell, szemlencse, szemész
Szürkehályog-műtét során implantátummal pótolják az elszürkült szemlencsét. Fotó: Getty Images

Minimalizált fájdalom

A Journal of Ophthalmology című szakfolyóiratban 2015-ben megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az első szemmel végzett szürkehályog-műtéten átesett 106 betegből álló csoportban a betegek 35 százaléka számolt be fájdalomról. A Pain Research and Treatment című szaklapban 2014-ben megjelent tanulmányban pedig azt írták, hogy a szürke hályog típusa befolyásolhatja a beteg fájdalomérzetét. A tanulmány szerint a sűrű szürke hályoggal rendelkező betegek többsége nagyobb valószínűséggel tapasztal fájdalmat a műtét során.

„A fájdalom egy nagyon egyéni dolog” – nyilatkozta Hovanesian. „Valószínűleg soha nem fogjuk teljesen kiküszöbölni, de mindent meg kell tennünk, hogy minimalizáljuk. A beteg a fejében a fájdalmat a műtét szövődményének tekinti. Mi sebészek nem így tekintünk rá, hanem mint a műtét elvégzésének néha szükséges mellékhatására. Egy 2015-ös felmérés során megkérdeztük a betegeket, hogy mitől félnek a legjobban a szürkehályog-műtét előtt, és azt válaszolták, hogy jobban félnek a fájdalomtól, mint attól, hogy megvakulnak.”

A fent említett vizsgálat is rámutat arra, hogy mennyire fontos a fájdalom minimalizálása vagy megszüntetése a beavatkozás során. A szakember szerint a sebészeknek ennek tudatában kell már a tágító cseppeket is alkalmazni a műtét előtt. „A műtét elején, ha fájdalmat okozunk egy éber betegnek, akkor az a beteg fokozott készültségben lesz a további fájdalom miatt, ezt pedig el kell kerülni” – mondta el Hovanesian.

A szorongást is számításba kell venni

Steve H. Chang, MD, a Nevada Eye Consultants munkatársa szerint a betegek elvárásainak meghatározása a fájdalommal kapcsolatban a műtéti folyamat fontos része, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak az orvosok. „Tízből kilenc páciens azt mondja, hogy egyáltalán nem érez fájdalmat a műtét során, de azt az egy beteget, aki mégis fájdalmat érez, gyakran nem veszik komolyan” – mondta. Az orvos szerint a szürkehályog-műtét alapvetően valóban teljesen fájdalommentes eljárás, de mindig számítani kell a beteg egyéni érzékenységére, fájdalomküszöbére, sőt, szorongására is, ugyanis ez utóbbi is erősítheti a fájdalomérzetet. Véleménye szerint a nagy szorongással küzdő vagy szorongáscsökkentő gyógyszereket szedő betegeknél különös figyelmet kell fordítani a szürkehályog-műtét alatti fájdalom kezelésére, mert a szorongás és az arra szedett gyógyszerek miatt előfordulhat az is, hogy nagyobb adag fájdalomcsillapítóra lesz szükségük.

Érdekes felfedezés az is, hogy a páciensek a másik szemen, később végzett szürkehályog-műtét során több kellemetlenségről számolnak be – annak ellenére, hogy a két beavatkozás ugyanaz. Ennek főleg pszichológiai okai vannak a szakemberek szerint, mert a páciensek nem tudják, mire számítsanak, amikor az első műtétről van szó, a második alkalommal azonban a szervezet már felkészül a szemműtétre. Amikor pedig nem pontosan ugyanúgy történik a műtét, ahogyan emlékeznek, a páciensek fájdalommal reagálhatnak – ez a fájdalom általában nem nagyobb, mint az első beavatkozásnál, csupán a betegek jobban tudatában vannak annak, hogy mi történik a második alkalommal, és jobban szoronganak, ami miatt az esetleges fájdalmat is máshogy érzékelik.

„Úgy vélem, hogy nem arról van szó, hogy a betegek több fájdalmat éreznek a második szemnél, inkább csak arról, hogy nehezebben tudnak ellazulni annak ellenére, hogy ugyanazt a gyógyszeradagot kapják. Mindig mondom a betegeknek, hogy valószínűleg másodszorra már nem lesznek annyira idegesek, mert már tudják, milyen a műtét, de tudatosabbak lesznek, és a tudatosság miatt idegesebbek lehetnek a műtét alatt” – mondta Chang. „A sebészeknek el kell mondaniuk a betegeknek, hogy a második műtét más élmény lehet, mint az első. Nagyon fontos, hogy a beteg hallja az orvosától, hogy nem baj, ha másodszorra éberebb lesz. Mindez rendben van. Ha tudjuk, hogy valami meg fog történni, és ha a beteg tudja, hogy ez nem abnormális, akkor komfortosabban érzi magát, és nem aggódik annyira, ezzel pedig a fájdalomérzékelése is csökkenhet. A fájdalom valós. A világnak önmagában is van elég fájdalma, és nekünk sebészeknek – ahogyan a szakmánknak is – el kell köteleznünk magunkat arra, hogy minimalizáljuk betegeink fájdalmát.”

A beavatkozásra rendszerint akkor kerül sor, amikor a szürke hályog (cataracta) már annyira előrehaladott, hogy a látásromlás már korlátozza a beteg mindennapi tevékenységét, például az olvasást vagy az autóvezetést. Annak eldöntése, hogy indokolt-e a szürkehályog-műtét, minden esetben a szemorvos feladata. Az orvos megállapítja, hogy fennáll-e szürke hályog, illetve segít a legmegfelelőbb kezelési mód és műlencse kiválasztásában. Napjainkban a szürkehályog-műtét az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb sebészi beavatkozás. Magyarországon a leggyakoribb műtétek egyike, évente körülbelül 90 ezer ilyen beavatkozást végeznek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: