Milyen gyakran járjunk szemészetre?

A szemészeti kontrollvizsgálat minden életkorban fontos, még panaszmentesen is. Gyermekeknél azért, mert több látásprobléma kizárólag ebben az életszakaszban visszafordítható, felnőttként pedig azért, mert a szemvizsgálat során diagnosztizált eltérések első jelei lehetnek olyan megbetegedéseknek is, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés vagy a cukorbetegség.

Tünetmentesen is fontos a szűrés

Általánosságban elmondható, hogy panaszmentesség esetén évenkénti szűrővizsgálat javasolt. Azonban azok, akik kontaktlencsét viselnek, magas vérnyomásuk vagy pajzsmirigybetegségük van, illetve bizonyos gyógyszereket szednek, gyakoribb kontrollt igényelnek. Ezt minden esetben a kezelőorvos határozza meg. A cukorbetegek számára kiemelten fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, mivel a diabétesz gyakori szövődményei közé tartoznak a szemfenék ereinek különböző elváltozásai, amelyek kezelés nélkül akár vaksághoz vezethetnek.

Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat
Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat. Fotó: iStock

Ha a családban előfordul olyan örökletes szembetegség, mint például a tompalátás vagy kancsalság, szintén fokozottan indokolt a rendszeres kontroll, különösen kisgyermekkorban, valamint 40 éves kor felett. A kor előre haladásával öregszik a látóközpont, szükség lehet olvasószemüvegre, valamint megnő az esélye például a zöld hályog kialakulásának. Gyakran előfordul, hogy bizonyos belgyógyászati betegségek első látható tünetei éppen a szemfenék vizsgálat során mutatkoznak meg, valamint sokszor derül fény arra is, hogy a rendszeres fejfájásoknak szemészeti okai vannak. A problémák korai felismerésével megelőzhetőek az esetleges komplikációk, valamint a további látásromlás és az egyéb kellemetlen tünetek.

A gyermekek szűrése kiemelten fontos

A gyermekek szűrése már újszülött kortól kezdve indokolt, különösképpen koraszülés esetén, valamint akkor, ha a családban előfordulnak olyan örökölhető szembetegségek, mint például a rövidlátás vagy a kancsalság. Ha a gyermeken nem tapasztalható tünet, akkor a szűrést érdemes megismételni valamivel az első életév betöltése előtt, valamint 2-3 éves korban, illetve az iskola megkezdése előtt.

A gyermekkori vizsgálat kiemelten fontos, hiszen több szemészeti eltérés csak ebben az életszakaszban visszafordítható. Ilyen például a már a korai években diagnosztizálható - többnyire a szemtengelyferdülés miatt jelentkező - tompalátás. Gyermekek esetén a különböző szemproblémákra a tárgyak túl közeli vagy éppen túl távoli tartása, a szemdörzsölés, a gyakori fejfájás,szédülésvagy éppen a túlzott fáradékonyság hívhatja fel a figyelmet.

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

Hogyan kezelhető a szürke hályog? Részletek itt.

Amennyiben eltéréseket tapasztalunk a szemünkkel vagy a látásunkkal kapcsolatban, érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni, különösképpen akkor, ha a tünetek idővel sem enyhülnek. A szem kipirosodását okozhatja például kötőhártya-gyulladás, bevérzés, allergia, szembe került idegen anyag, de előfordulhat zöld vagy szürke hályog, ideghártya-megbetegedés, szaruhártya- vagy könnycsatorna-gyulladás is.

A látási zavarokat a legtöbb esetben olyan fénytörési hibák okozzák, mint például a rövid- vagy távollátás, valamint a 40 éves kor felett jelentkező presbiópia, más néven öregszeműség. A különböző hályogok, makuladegeneráció vagy egyes daganatos betegségek szintén látásromlást okozhatnak.

Szemészeti vizsgálat

Akár valamilyen problémával, akár egyszerű kontrollvizsgálattal keressük fel a szemészetet, az első mindig az anamnézis, azaz a kórelőzmény felvétele. Ennek során a páciens elmondja az esetleges panaszait, szó esik a korábbi műtétekről, beavatkozásokról, valamint a fennálló, illetve a családban előforduló örökletes betegségekről. Bár a vizsgálat nagyban függ az adott problémától, minden esetben többirányú és fájdalommentes.

A látásproblémák többségét orvosolhatják a személyre szabott szemüvegek vagy kontaktlencsék, amelyeket akár tökéletesen kiválthatnak a fájdalommentesen elvégezhető, modern lézeres szemműtétek. Ezekkel a beavatkozásokkal már az is megoldható, ha valakinek egyszerre okoz problémát az apró betűk elolvasása, valamint a távolabbi tárgyak éleslátása, ráadásul elvégzésük során hosszabb lábadozási idővel sem kell számolni. Az alig néhány másodperces beavatkozás után a páciens gyakorlatilag azonnal visszatérhet a hétköznapi tevékenységei elvégzéséhez, amelyeket már sokkal könnyedebben végezhet el a megjavult látásának köszönhetően.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)